Edit barátnőm mesélte egyik este, milyen csodát sütött. A mese mellé linket is küldött, fázisfotókkal illusztrálva az elmondottakat.
Fordításért esedeztem, s másnap este már az én sütőmben készült ez a mennyei finomság! Köszönöm Edit!!!
Olyasmi, mint egy egyben sült croissant. Leveles, foszlós, tépkedhető, illatos péksütemény. A tésztája pillekönnyű, ami pedig a tölteléket illeti, csak a hűtőnk tartalma, valamint a fantáziánk szab határt! Figyelem, a tészta íze semleges, ezért a végeredmény lehet édes és sós!
Ez itt most egy sós verzió, amely mind állagával, mind ízével-illatával egyszerűen visszarepített bennünket Bulgáriába :-) Ott ettünk ehhez hasonló péksüteményeket minden reggel, egy pohár könnyű joghurt kíséretében.
Bátran buzdítok tehát mindenkit, hogy süsse meg, alkossa meg a saját ízvilágát!
Juhtúrós-kolbászos kombe
Hozzávalók:
- 3,5 dl tej
- 1 dl víz
- 1 tk. cukor
- 1 kk só
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 10 dkg vaj
- 5 ek. olaj
Töltelék:
- 10 dkg juhtúró
- 1-2 dl tejföl
- 15-20 dkg (házi)kolbász
- 1 tojás
- szezám/lenmag/mák
A tejet és a vizet meglangyosítjuk. Beletördeljük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd meleg helyen felfuttatjuk - kovászt készítünk.
A vajat és az olajat összeolvasztjuk.
A kolbász apró darabokra vágjuk, összekeverjük a juhtúróval és annyi tejföllel, hogy ne túl híg krémet kapjunk.
Egy fakanál segítségével összekeverjük a felfutott kovászt a liszttel és a sóval, viszonylag lágy tésztát kapunk belőle. Három részre osztjuk. Erősen lisztezett munkalapon nagyon vékonyra nyújtjuk az első lapot. Megkenjük a vaj-olaj keverék felével.
Kinyújtjuk a második tésztadarabot is akkora méretűre, mint az első, s ráfektetjük a vajas tésztalapra. A második lapra kenjük az összes tölteléket. Hasonló vékonyra és nagyságúra nyújtjuk a harmadik tésztát is, ráfektetjük a töltelékre, majd megkenjük a vaj-olaj maradékával.
Hajtogatunk. Felső harmad felülről lefelé középre, alsó harmad alulról felfelé középre, majd összehajtjuk, mint egy könyvet. Ahol érintkezik a két tésztafél, kicsit összecsipkedjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tésztacsomagot, éles késsel vagy pizzavágóval átlósan és keresztben is bemetsszük. Egy órán át letakarva kelni hagyjuk.
Ha megkelt, tetejét lekenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal/lenmaggal/mákkal, majd 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt aranyszínre sütjük.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd a vágások mentén válasszuk szét a szeleteket, és tépkedjük el élvezettel ezt a csodát!
Hűha! Ez tényleg isteni lehet!:) Mentem is gyorsan, köszi.
VálaszTörlésAzota csokisan is megsutottem :D Isteni!
VálaszTörlés"Aztabetyárját", istenien néz ki! :)
VálaszTörlésRecept elmentve :) !
VálaszTörlésGyönyörű!!! Én is megsütöm!
VálaszTörlésKell-kell, vagy inkább kérem:)) de vittem a receptet! majd társasággal megsütöm, kettőnknek nem merem;) mert megennék azonnal!!
VálaszTörlésSzóhoz sem jutok! Micsoda pazar látvány, és micsoda finom íze lehetett!
VálaszTörlésIldy, csodafinom! És olyan ízben, amilyet szeretnél :-)
VálaszTörlésEditem, köszönöm a receptet!!! Csokis... Értem a célzást :-DD
Mézi, köszi :-)
Tücsök, okés! :-)
Móni :-) Várom!
Í.Sz - isteni bulikaja! Két embernek tényleg kísértés - mert elfogy :-DD
Poppy, köszi :-) Piszkosul eteti magát ;-)
Atya-gatya ez valami fenséges, el is mentem
VálaszTörlésEz igen, ez tetszik nagyon!
VálaszTörlésDe ügyes vagy! Istenien néz ki!:-))
VálaszTörlésHát szabad ilyet korán reggel!? Eszméletlen vagy!
VálaszTörlésMentem a receptet!
Ez nekem nagyon tetszik!
VálaszTörlésStipistopi! :)
VálaszTörlésAnnyira jókat sütsz... :)
Csorog a nyálam! Ezt feltétlen meg fogom sütni:)
VálaszTörlésHát ez valami isteni lehet!
VálaszTörlésHoztam is a tányérkámat :)
Elmentve!!!! :)
VálaszTörlésÜdv!
VálaszTörlésÉn egy 52 éves fickó vagyok. Az asszony nem süt, nekem kell próbálkoznom.
Most tettem be a sütőbe. Már a "kombe" is felkeltette az érdeklődésemet, de a fotók és a leírás eldöntötték a kérdést. Szabin vagyok a héten, senki sem akadályozhat.
Tudjátok lányok, ha csökken a szerelem lángja, a has igényei előrefurakodnak..))
Köszi az 5letért. Remélem sikeres lesz!!
Haspók.
No.
VálaszTörlésNegyven perc kellett neki.
Istenien néz ki. Komoly önuralom kell ahhoz, hogy ne essek neki azonnal...))
Mégegyszer köszi!
Haspók.
Bianka, osztán kipróbálni! :-)
VálaszTörlésOttis, köszi! Isteni!
Andi köszi :-)
Dia, hogyne szabadna?! Reggelire! :-)
Mónika, tuti siker!
Rainy, köszönöm :-)
Cs.T - oké! Szeretni fogjátok!
Csibe, az! Volt :-)
Kiselefánt, próba!!!
Szia Haspók! No és az asszony mit szólt hozzá??? Nem lobbantotta fel azonnal a szerelem lángját az alkotói munkád? :-)
Örülök, hogy sikerült és szépséges lett! Milyen ízesítéssel készült?
Ugye megírod, hogy ízlett??
:-)
Nos, lángolásról még nincs szó..))
VálaszTörlésA juhtúrós verzió szerint, de kolbász helyett bacon-t és egy marék petrezselyem zöldet tettem bele. Ámult-bámult a népség. Két szelet maradt ma reggelre..
Egyszóval sikere volt.
Az ízesítéssel még fogok babrálni. Mondjuk egy sajtos sem lehet kutya..
No, szép napot mindenkinek!
Haspók.
Szia Haspók! Köszi :-) Tied verzió se kutya... Hmmmm....
VálaszTörlésA tészta tuti! Lehet édesen is próbálkozni: lekvár, édes túró, mák, dió, csokiiiiiii, ésatöbbi! Le lesznek nyűgözve :-)
Hmmm.... ez csodásan néz ki! Szeretném az illatát is érezni, úgyhogy vittem a receptedet! :))
VálaszTörlésMég nyersen is kafán nézett ki!!!
VálaszTörlésFelhőlány, figyelek :-)))
VálaszTörlésKarulino, aztán megsült, illatozott... és jól megettük! Iszonyat finom!
Nagyon, nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésmost sült ki..... nagyszerű. füstölt sajt, lókolbász és juhtúró ment bele..... a gyerekek ránézésre nem kértek belőle, de aztán megadták magukat, amint elkezdett kihűlni. Köszönjük :)
VálaszTörlésNelli, mint az álom! Azóta már készült több verzió is :-)
VálaszTörlésBeastie, örülök, hogy sikerült meggyőzni a gyerkőcöket :-))) Ránézésre nem kértek belőle??? Megőrülök :-)
Máma volt a napja,hogy elkészítsem . Egy picit babrás de az eredmény az fenséges. Köszi a receptet.
VálaszTörlésSzia kedves Névtelen :-) Csak az elején szöszmötölős, igaz? A nyújtás, összeállítás, hajtogatás? Utána csak pihen és sül :-)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett! Jöhet a többi ízkombináció :-)
Ezer köszönet ezért a receptért! Valami isteni finom lehet....már amennyiben sikerül! Ugyanis nekem sajnos "sikerült" elrontanom! Nem tudom hogyan, miként, számomra is rejtély, hiszen nem vagyok egy mai csirke, gyakorló háziasszony vagyok, túl mindenféle sós és édes kelttésztákon, amik a család kedvencei! Szóval nekem ez a kombe feladta a leckét!A rengeteg olvasztott vajtól már nyersen csúszott-mászott százfelé és sütés közben, után is tocsogott az egész tepsi.(Sztem rengeteg a 10dkg vaj+5 ek.olaj!)Ezen kívül már a kelesztés során elterült, mint a Nagyalföld,a végeredmény egy nagy lapos kb. 30 cm átmérőjű valami lett. Ezenkívül nem lett foszlós, pihe-puha könnyű, mint ahogy az egy kelttésztánál elvárható, hanem egy szaftos kissé nehéz állagú tészta lett belőle.A töltelék maga finom, én túrót tejföllel kikeverve és bacont tettem bele. Azért elfogyott, megeszegettük, az íze így is finom volt, de az állaga nem az igazi!Persze ez nem tántorít el, nem adom fel, nem vagyok hajlandó lemondani egy iylen finomságról, biztosan meg fogom még csinálni! Viszont abban kérnék segítséget,ötleteket, hogy vajon mit ronthattam el, mit kellett volna másképp csinálnom!? Mindent kimértem, a leírás alapján készítettem és mégsem az lett belőle, amit vártam, elképzeltem!Mindezt tanulságként írtam le, nem kell szégyellni, ha valamit elront az ember! Köszönöm! marcipán
VálaszTörlésSzia Marcipán! Köszönöm, hogy leírtad! Hm... Biztos, hogy sokat számít a liszt milyensége is. Meg a zsiradék mennyisége is a kenésnél. Írod, hogy rutinos vagy a kelt tésztákban, legközelebb csökkentsd bátran, szemmértékre a kenéshez használt vaj+olaj keveréket!
VálaszTörlésA képek a saját konyhámban készültek, a recept kipróbált és bevált valami.
Remélem, nem tántorít el a "terülés", és teszel még vele egy próbát! Hagyatkozz a tapasztalataidra, az ösztöneidre, hogy kell kinéznie egy kelt tésztának!
Koszönöm Viki, hogy ilyen hamar válaszoltál! Igen, biztosan úgy jó a recept, ahogy van, a többi hozzászólásból ítélve is! Mindenképpen meg fogom próbálni még elkészíteni, nem szabad elhanyagolni egy ilyen szuper receptet, amiben ennyi lehetőség rejlik! Édesen, sósan...főleg a spenótos változat!Hmmm... Most megnéztem a linket is, amit a bevezetődben említesz, az eredeti román nyelvű receptet és képeket, sokat segített. Valószínű, hogy abban is hibáztam, hogy egy nagy lapos tepsin kelesztettem, sütöttem, holott nyugodtan tehettem volna egy mélyebbe, ahol felfelé tudott volna terjeszkedni és nem széltében.Talán legközelebb mérséklem a zsíradék mennyiségét egy kicsivel, de mindenképpen szeretném elkészíteni, mert biztos vagyok benne, hogy valóban egy nagyon finom kelttésztáról van szó!
VálaszTörlésKöszönöm mégegyszer! marcipán
Szia Marcipán! A román oldal valóban nagyon hasznos, rengeteg gyönyörű fázisfotóval! És igen, valóban tanácsos inkább egy magas falú tepsiben sütni, mint pl. gáztepsiben!
VálaszTörlésHa leveszed a zsiradék mennyiségét és kisebb tepsibe teszed - szerintem szuper lesz :-)
Ugye megírod? Nagyon remélem, hogy finom-sikeres lesz!!!
Szia Viki!
VálaszTörlésÉn egy hét alatt kétszer is megsütöttem, nekünk annyira bejött a recept. Igaz, én is elvétettem első alkalommal, hogy egyrészt valószínűleg túl mélyen vágtam be, másrészt elfelejtettem a tetejére a tojást, helyette a maradék vajjal kentem meg, harmadrészt a hajtogatásnál másodjára is háromszorosan hajtottam, nem könyvszerűen.
És biza a nagy gáztepsibe tettem, ahol elterült, mint a nagyalföld, mellékelem majd a fotó linkjét róla.
Deeee, a tésztájáról legekben tudok csak beszélni!!!!!! Nekem egyik alkalommal sem ázott el, hanem valami olyan fantasztikusan könnyű, finom, foszlós lett, hogy valami csoda! Szóval a recept fantasztikus!!!
Terjesztem is azóta bőszen a barátaim, ismerőseim között, természetesen mindenhol megadom a forrást, mármint a linkedet. :)
Ez a kis batyu az enyém:....hiii
http://lh3.ggpht.com/__BKtQFSVFUI/TNgajpnAXBI/AAAAAAAAAcQ/MsgaQ20Ql6Q/s640/juht%C3%BAr%C3%B3s%20kolb%C3%A1szos%20kombe.jpg
Üdv.Vicus
Szia Vicus!
VálaszTörlésJuj, de örülök :-) Na, gyakorlat teszi a mestert :-) Jó lett az nagyon! És szép is, és gondolom jól el is fogyott!
bocs, de ki fogalmazta?
VálaszTörléshttp://sherpakonyhaja.blogger.hu/2010/11/06/juhturos-kolbaszos-kombe
Kedves Névtelen :-) Köszönöm, szó szerint az ÉN leírásom, szófordulataim - és időrendileg is én voltam hamarabb 1 hónappal :-)
VálaszTörlésHát ilyet!
nem szeretem az ilyesmit!
VálaszTörlésViszont a Kombe, az nagyon jól sikerült, ma sütöttem meg! Én nagyon egyszerűre fogtam, a tölteléke egy kis reszelt sajt volt.
Köszi a receptet!
Mi sem... Lett is "némi" visszhangja!
VálaszTörlésA sikeres sütésnek viszont nagyon örülök, egészségetekre!
...én is megsütöttem, nagyon finom lett. Köszi a receptet, engedelmeddel a blogodat a kombé recepten közzé teszem a FB-on az Akik szeretnek kenyeret sütni csoportba, mert sokan kérték :-)
VálaszTörlésKedves Mihály! Nagyon örülök, hogy sikerült a kombe :-)))
TörlésA FB-on sajnos spamként jelölt a blogom, nem tudod megosztani :-( De nagyon köszönöm!