2010. október 7., csütörtök

Birssel sült pulyka


Nagy barátok vagyunk a birsalmával. Felénk igen elterjedt a birsalmás kacsaleves, s ilyenkor ősszel tradicionálisan főztünk egy irdatlan fazékkal.Idén még nem, de ami késik...

Nemrég gyönyörűséges birsalmákat kaptam a piacon, 3 db másfél kilót nyomott... Valami hús kellene mellé! Ekkor csodálkoztam rá a húspultban a - szerintem - sokak által méltatlanul mellőzött pulykaszárnyra, a többi meg már jött magától.

A hússal együtt rózsaszínűre sült birsalmát a végén leturmixoltam, s ez a cucc olyan finom lett önmagában, hogy térültem-fordultam, s kikanalaztam a felét a lábasból :-DD Kicsit izgultam, Zuram mit szól a bizarr színű gyümölcspüréhez - de kár volt. Roppant elégedett volt az ebéddel.





Birssel sült pulyka


Hozzávalók:

  • 2 pulykaszárny
  • 2 nagy birsalma/birskörte
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 ágacska friss rozmaring
  • só, bors


A pulykaszárnyakat megmossuk, forgójánál kettévágjuk (könnyebb így forgatni sütés közben). Sózzuk, borsozzuk, tepsibe tesszük.

A birsalmákat megmossuk, kettévágjuk. Magházát kiemeljük az esetleges lakókkal egyetemben, majd 2-3 darabba vágjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk.

A birsalmát, a vöröshagymát és a pucolt fokhagymát a hús köré szórjuk, mellédobjuk a rozmaringágat. 1 dl vizet öntünk alá, s fólia alatt 1-1,5 óra alatt puhára pároljuk, majd a fóliát levéve megpirítjuk a húst.

A szétomló, rózsaszínre sült birsalmát, a vöröshagymát, fokhagymát, rozmaringot óvatosan kiemeljük a tepsiből, s botmixerrel pépesre zúzzuk. Kóstoljuk meg, ha kell, kevés sóval és borssal korrigáljuk az ízét.

A sült húst ezzel a pürével és krokettel tálaljuk.

Pazar :-)







11 megjegyzés:

  1. Eszméletlen párosítás! :)
    Ezt ki fogom próbálni, a birsalmát én is szeretem :)
    És ez a kacsaleves is mennyie lehet :)

    VálaszTörlés
  2. Most mar megbaratkoztam a gyumolccsel, ugyhogy biztos megfozom azt a hires levest is. Jo? Megengeded? :D

    VálaszTörlés
  3. Jé, elért téged is a birsalma- láz?:) Már nem volt hiábavaló a rádolvasás, és a sok birses recept.:D
    Azt a kis husikát szívesen magamhoz ragadnám.

    VálaszTörlés
  4. Bianka :-)


    Ami, hússal isteni! Az a kacsaleves meg... Nálunk nemzeti eledel :-DD


    Edit, sőt! Felhatalmazlak! :-DDD


    Poppy, csak a birsalmasajttal nem vagyok komaságban ;-) Egyébként birs minden formában! Fogok még mutatni egy másik verziót is!

    VálaszTörlés
  5. Isteni lehet! Nekem is bejön a birsalma, még sajt formában is!

    VálaszTörlés
  6. Liz, az volt :-) A sajt nekem nagyon tömény... Mondom én, aki csokit meg tonnaszámra tudna enni :-DD


    Poppy, oké!!!

    VálaszTörlés
  7. Már megint kell, hogy hozzam a tányérkámat :))

    VálaszTörlés
  8. Meghiszem ám, hogy pazar.

    VálaszTörlés
  9. Csibe, ne tányérkát, hanem tányért hozzál! Hogy jól meg lehessen púpozni :-D


    4gyerek, az volt :-) Férfiembernek is :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.