Nagy barátok vagyunk a birsalmával. Felénk igen elterjedt a birsalmás kacsaleves, s ilyenkor ősszel tradicionálisan főztünk egy irdatlan fazékkal.Idén még nem, de ami késik...
Nemrég gyönyörűséges birsalmákat kaptam a piacon, 3 db másfél kilót nyomott... Valami hús kellene mellé! Ekkor csodálkoztam rá a húspultban a - szerintem - sokak által méltatlanul mellőzött pulykaszárnyra, a többi meg már jött magától.
A hússal együtt rózsaszínűre sült birsalmát a végén leturmixoltam, s ez a cucc olyan finom lett önmagában, hogy térültem-fordultam, s kikanalaztam a felét a lábasból :-DD Kicsit izgultam, Zuram mit szól a bizarr színű gyümölcspüréhez - de kár volt. Roppant elégedett volt az ebéddel.
Birssel sült pulyka
Hozzávalók:
- 2 pulykaszárny
- 2 nagy birsalma/birskörte
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 ágacska friss rozmaring
- só, bors
A pulykaszárnyakat megmossuk, forgójánál kettévágjuk (könnyebb így forgatni sütés közben). Sózzuk, borsozzuk, tepsibe tesszük.
A birsalmákat megmossuk, kettévágjuk. Magházát kiemeljük az esetleges lakókkal egyetemben, majd 2-3 darabba vágjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk.
A birsalmát, a vöröshagymát és a pucolt fokhagymát a hús köré szórjuk, mellédobjuk a rozmaringágat. 1 dl vizet öntünk alá, s fólia alatt 1-1,5 óra alatt puhára pároljuk, majd a fóliát levéve megpirítjuk a húst.
A szétomló, rózsaszínre sült birsalmát, a vöröshagymát, fokhagymát, rozmaringot óvatosan kiemeljük a tepsiből, s botmixerrel pépesre zúzzuk. Kóstoljuk meg, ha kell, kevés sóval és borssal korrigáljuk az ízét.
A sült húst ezzel a pürével és krokettel tálaljuk.
Pazar :-)
Izgalmas, finom lehet
VálaszTörlésEszméletlen párosítás! :)
VálaszTörlésEzt ki fogom próbálni, a birsalmát én is szeretem :)
És ez a kacsaleves is mennyie lehet :)
Most mar megbaratkoztam a gyumolccsel, ugyhogy biztos megfozom azt a hires levest is. Jo? Megengeded? :D
VálaszTörlésJé, elért téged is a birsalma- láz?:) Már nem volt hiábavaló a rádolvasás, és a sok birses recept.:D
VálaszTörlésAzt a kis husikát szívesen magamhoz ragadnám.
Bianka :-)
VálaszTörlésAmi, hússal isteni! Az a kacsaleves meg... Nálunk nemzeti eledel :-DD
Edit, sőt! Felhatalmazlak! :-DDD
Poppy, csak a birsalmasajttal nem vagyok komaságban ;-) Egyébként birs minden formában! Fogok még mutatni egy másik verziót is!
Isteni lehet! Nekem is bejön a birsalma, még sajt formában is!
VálaszTörlésMár alig várom!:)
VálaszTörlésLiz, az volt :-) A sajt nekem nagyon tömény... Mondom én, aki csokit meg tonnaszámra tudna enni :-DD
VálaszTörlésPoppy, oké!!!
Már megint kell, hogy hozzam a tányérkámat :))
VálaszTörlésMeghiszem ám, hogy pazar.
VálaszTörlésCsibe, ne tányérkát, hanem tányért hozzál! Hogy jól meg lehessen púpozni :-D
VálaszTörlés4gyerek, az volt :-) Férfiembernek is :-)