2010. október 8., péntek

Birsalmás sütőtök krémleves


Megint birsalma. Mert megígértem Poppynak :-)

A sütőtök krémleves finom. Blogon nincs fenn, dacára annak, hogy ilyenkor ősszel sűrűn műsorra kerül. A birsalma leves sült birsalmából tavaly debütált, s önmagában az is nagyon finom.



Mi lenne, ha ezek egyszerre kerülnének egy fazékba?

Ez lett :-) Sűrű, illatos, fűszeres leves, igazi lélekmelegítő orvosság őszi mélabú ellen!



Birsalmás sütőtök krémleves


Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 1 nagy birsalma/birskörte
  • 10-15 szem szegfűszeg
  • 1-2 ek. cukor
  • 1 ek. méz
  • fél cs. Puncs (Kotányi) fűszerkeverék
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • őrölt fahéj
  • gyömbér
  • 2 dl tej


A birsalmát megmossuk, megtűzdeljük szegfűszeggel. A sütőtökkel együtt sütőpapíros tepsire ültetjük, s puhára sütjük őket.

A birs héját lehúzzuk, húsát levágjuk a magház mellől, a sütőtököt is kikanalazzuk héjából. Fazékba tesszük, s annyi vizet öntünk rá, amennyi 1 ujjnyira ellepi. Felforraljuk, néhány percig forrni hagyjuk.

Mivel igen rövid ideig fog főni a levesünk, a fűszerkeverékből kivonatot készítünk. 1,5 dl vizet/gyümölcsteát felforralunk, beleszórjuk a fűszereket, s addig tartjuk forrásban, míg a folyadék tetemes része elpárolog, s intenzív illatú és színű "fűszerkoncentrátum" nem marad a lábaska alján. Ezt teaszűrőn a leveshez adjuk.

Levesünket botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a mézet, a cukrot (ízlés és birs fanyarsága szerint), a vaníliakivonatot, s kedvünk szerint további fahéjat és gyömbért, ha nem lenne elég intenzív a fűszerkeverék íze. Felhígítjuk a tejjel, a 2 dl irányadó mennyiség! Ki milyen sűrűn/hígan szereti!

Forraljunk rajta egyet, s azon forrón már tálalhatjuk is!


1-2 szelet pirított kalács vagy pirított mandulaszirom egészen biztos, hogy jót tesz neki pluszban :-)



12 megjegyzés:

  1. Itt vacogok az irodában. Kérek szépen egy tányérral:)

    VálaszTörlés
  2. Hű de izgalmas, finom lehet

    VálaszTörlés
  3. Imádom az összes hozzávalóját, nagyon fincsi lehet!

    VálaszTörlés
  4. na, ma ha nem jövök haza a hozzávalókkal, akkor kutyagumi a kívánós orromra.

    VálaszTörlés
  5. Egy pár birsalmát dobhatnál. erre felé nem lehet kapni. ;-(((((

    VálaszTörlés
  6. Ma már másodjára járok itt, de nézz be hozzám, mert vár egy kis meglepi:)
    http://csaladituzhely.blogspot.com/2010/10/dijat-kaptam.html

    VálaszTörlés
  7. Az a piercinges birs ott a háttérben igen vagány.:D
    Nagyon el tudom képzelni a birset és a sütőtököt együtt. Tény, hogy nem mindennapi, de úgy gondolom, fenséges étek lehetett.:)

    VálaszTörlés
  8. Cs.T - enyim iroda is hideg :-(
    És köszönöm :-)


    Bianka, bevizsgáltam és isteni!


    Ildy, szuper!


    4gyerek, ott vagyok a résen! :-)))


    Gabriella, jaaaaaaaaaj!!! :-(((


    Poppy, piercinges :-DDD Nem szokvány leves, de nagyon finom!

    VálaszTörlés
  9. Ez eszméletlen finom lehet!!! Imádnám, ha lenne birsalmám, de sajnos nincs.:( Valahol szert kell hogy tegyek rá, de sürgősen.

    VálaszTörlés
  10. Na az ilyesmikért oda vagyok!
    Indulok is hozzátok, remélem nem vagytok messze ;)

    VálaszTörlés
  11. Jujjjj, ez tényleg isteni lehet. Még nem is láttam, hogy a Kotányiból van puncs fűszer, majd jól megkuksizom közelebbről. A birset meg horror, 600 Ft-os áron láttam ma a piacon, el is ödelegtem gyorsan..

    VálaszTörlés
  12. Gizike, irány a piac vagy a szomszéd, mert vétek volna kihagyni! :-)


    Ami, öööö :-DD GPS-koordinátákat, ha szabad :-))


    Í.Sz, keresgélj a fűszerpolcon, mert jó kis anyag! A másik feléből meg egyből össze lehet dobni egy puncsot ;-)
    Nálunk feleennyibe kerül a birs!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.