Klasszikus a tányéron. Paprikás gombamártásban vajpuhára párolt tarja, hozzá a leghagyományosabb galuska köretként.
Kár is tovább ragozni: elragadóan finom fogás a hagyományos ízek kedvelőinek!
Bakonyi sertésszelet
Hozzávalók:
- 4 szelet tarja
- 1 ek. zsír (igen!)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 tk. pirospaprika
- só, bors
- 40 dkg gomba
- 2 dl tejföl
- 1 ek. liszt
A hússzeleteket leöblítjük, papírtörlővel megszárítjuk, sózzuk, borsozzuk. A zsírt forróra hevítjük egy serpenyőben, s a húst mindkét oldalán néhány perc alatt elősütjük. A hússzelet ezáltal "bezáródik", szaftját-zamatát magában tartja.
A serpenyőben maradt zsírban üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre vágott gombát, majd zsírjára pirítjuk. A tűzről lehúzva meghintjük a pirospaprikával (a paprika színanyaga csak zsírban oldódik ki igazán!). Elkeverjük, felöntjük kevés vízzel, visszatesszük bele az elősütött hússzeleteket. Sóval ízesítjük.
Lefedve egészen puhára pároljuk.
A tejfölben simára keverjük a lisztet, kevés párolólével hőkiegyenlítést végzünk, majd a gombás mártáshoz keverjük. Alaposan kiforraljuk, ha kell, utánaízesítjük sóval, borssal.
Frissen főzött galuskával tálaljuk.
óóó ez nekem kell! Most! :)
VálaszTörlésHúúúú, de guszta!!! Imádom a hagyományos ízeket, ide vele. Korán reggel ideül a szegényemberlánya, és ilyen látvány fogadja.Most jó nagyokat nyelek és húzok takarítani.:)))
VálaszTörlésMiért kínzol reggel korán, ó mondd, te főzés nagy asszonya? Kellően drámai voltam?:P
VálaszTörlésA szám ugyan most (az ismert okok miatt) nem kíván falatot, de a szemem... azzal nincs semmi probléma. Ha meggyógyulok, kérek szépen egy tányérkával, jó?
IMÁDOM
VálaszTörlés6 napja volt nálunk is. igazad van, finom fogás.
VálaszTörlésAmi :-)) Oké :-))
VálaszTörlésGizike, takarítás után egy jól megérdemelt finom ebéd! Tényleg jó korán keltél :-)
Drámai Poppy :-))) Kéne egy jó alapos kalapkúra, hogy pusztuljanak azok a fránya vírusok! Jobbulást, de szaporán!
Bianka, húha! Így csupa nagybetűvel :-)
4gyerek, na nem mondod? Nálunk sem volt panasz, hang nélkül pusztítottuk!
Egyik nagy kedvencem.
VálaszTörlésEzt én nagggyooooon szeretem! :))
VálaszTörlésNagyon szeretem, a gomba bárhogy jöhet, de így fenomenális!:-))
VálaszTörlésIgen, elragadóan finom, elragadóan gyönyörű, és elragadóan folyik a nyálam. :)
VálaszTörlésImádom a magyar konyhát! :D
Szerintem a gombával együtt 1-1db felkockázott z.paprika és paradicsom is mehet bele,feldobja.A habarás előtt célszerü a szeleteket kivenni majd izlés szerint tejszinnel lágyitani. Egy amatőr.
VálaszTörlésMa ugyanezt főztem, pár apró különbséggel.
VálaszTörlésEgyrészt a húst az elején kicsit besóztam, beborsoztam. Aztán a gombát nem mertem együtt főzni a hússal (nálam ez comb volt), 40 perc főzés a gombának szerintem sok. De ha zsírjára sütöd, akkor jobban kijön az íze, ugye?
Valamint tettem bele egy paradicsomot és egy fél paprikát is. Ez a végére szépen eltűnt benne, de az ízén lehetett érezni. Paprikán felül köménnyel is fűszereztem, a pirospaprika nagyon szereti. Persze ez így pörköltesebb lett, de a végén nagyon finom lett az összhatás.
ne mond már
VálaszTörlés