2010. október 6., szerda

Almás-sajtos vagdalt


Kevés munkával egy ízletes ebéd - ez szerepel a tányéron.

Már meg nem mondom, hol olvastam az ötletet, hogy reszelt almát adjunk a jó kis fűszeres darált húshoz, és úgy süssük fasírttá, de akárki találta ki, nem volt buta ember :-) Könnyű lett, laza, s pont azt a plusz különleges ízt adta hozzá, ami megkülönböztette egy hagyományos fasírttól.

Elméletileg kis pogácsákként, zsiradékban kellett volna megsütni, de nem volt időm mellette állni, így formába tapicskoltam. Akár melegen, akár hidegen isteni!





Almás-sajtos vagdalt




Hozzávalók:

  • 50-60 dkg darálthús
  • 1 nagyobb alma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín 
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 5-10 dkg reszelt sajt
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • pici margarin


Az almát, hagymát, fokhagymát meghámozzuk. Az almát a reszelő durva fokán a húshoz reszeljük, a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.

Hozzáadjuk a tojást és a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és addig keverjük-gyúrjuk, míg a hús az összes folyadékot fel nem veszi (1-2 perc).

Egy hosszúkás formát kikenünk margarinnal, meghintjük zsemlemorzsával. Belelapogatjuk a fasírtmasszát, majd 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Ekkor kiborítjuk a formából egy sütőpapírral/alufóliával bélelt tepsire, vastagon meghintjük reszelt sajttal, majd annyi időre dugjuk vissza a sütőbe, míg a sajt megolvad, s kicsit megszínesedik.

Természetesen pogácsák is formázhatók a húsmasszából, zsemlemorzsában meghempergetve olajban kisüthető - de sütés után a pogácsák tetejére is érdemes sajtot olvasztani!

Habos krumplipürével, savanyúsággal tálaljuk.

13 megjegyzés:

  1. Ezt komolyan nem hiszem el, ilyen tényleg nincs! Én is fasirtoztam, persze kicsit másfajtát készítettem, de akkor is fasírt.:D
    Csináltam már hasonlót is. Egy almával rakott csirkemell adta az ötletet, hogy ha sima sült húshoz ennyire passzol ez a zamatos gyümölcs, akkor a fasírtba is jó lenne. (Imádom a fasírtot!) Ahogy írtad, én is pont úgy vélekedtem róla: pont annyi kis pluszt ad az ízhez és az állaghoz, ami szépen kiegészíti az étel eredeti jellegét.

    VálaszTörlés
  2. Jól hangzik! És milyen szép őszi háttered van!

    VálaszTörlés
  3. Izgalmas, nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  4. Mézi, az! :-DD


    Poppy, mondom én, hogy rokonok lehetünk ;-))) Én a gyümölcs-hús kombót imádom minden formában, első ránézésre ez is igen jónak tűnt! Isteni lett, na :-)


    Ildy, köszi :-) Szeretem ezeket a tüzes színeket!


    Cs.T, Bianka - az ám!

    VálaszTörlés
  5. Tényleg nagyon jó lehet! Egy szeletke kóstolót, ha lehetne :)

    VálaszTörlés
  6. Finom lehet!És megint egy új ötlet!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szeretem!!! Én már évek óta sütöm így a fasírtot, és én is formába. Szerintem olajba nem is lenne ilyen jó.

    Kérhetek egy szeletkét?? Cserébe hozok egy nagyadag málnát.:)
    Tavaszra küldök neked hajtást a málnáról, ha gondolod.

    VálaszTörlés
  8. Na ebből is küldhetsz egy kis kóstolót! :)

    VálaszTörlés
  9. Csibe, tuti! Egész más fasírt-élmény!


    Ottis, köszi :-)


    Gizike, tök jó volt! Köszönöm, nagyon-nagyon kedves vagy, de sajnos nem tudom hova ültetni :-(
    Puszi!


    Ami, osztán nehogy gyomorrontás legyen :-DDD

    VálaszTörlés
  10. Megcsináltam, isteni lett! Ismét egy szuper recept!

    VálaszTörlés
  11. Éljen!!! Nagyon örülök!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.