2010. szeptember 1., szerda

Zakuszka 2010.







Idén is elérkezett a zakuszkafőzés! Edit barátnőm tehet róla, senki más, hogy ilyennel foglalkozom!

Az ég áldja, hogy közkinccsé tette a receptjét :-)



Nem lehet belőle eleget készíteni. Ha felbontunk egy üveggel, annak annyi, mert esszük, amíg tart.

Tavaly 3 kg padlizsánból és 3 kg paprikából készítettem, ősz végére már semmi nem volt belőle. Edit akkor javasolta, míg tart a zöldségek szezonja, és emberi áron meg lehet őket venni, érdemes lesütni egy újabb adagnyit, majd a mélyhűtőbe tenni. Így ha nyakára hágunk egy adagnak, csak elő kell kapni a sült-fagyott zöldségeket, ledarálni, összefőzni, és ott egy újabb eresztés!

Na én tavaly december 26-án zakuszkát főztem :-))




Nem photoshop, ez a példány gyárilag ilyen volt :-DD

Nagy levegő, fogjunk tehát neki, most úgyis lehűlt az idő! Külön jól fog esni, hogy a sütő melegít :-) Aki egyszer megkóstolja, menthetetlenül elkapja a gépszíj - tapasztalat!

Recept ITT, nem másolom be újra, hisz mindent változatlanul csináltam idén is.



25 megjegyzés:

  1. Imádom, tegnap is megettem egy egész kisebb üveggel, még a tavalyi rakásból :)))

    VálaszTörlés
  2. Tavaly készítettem először, néhány üveggel elraktároztam télire. Középső fiammal tegnap nyaltuk ki fényesre az utolsó üveget:(
    De, valóban: ITT A ZAKUSZKA-SZEZON!!!
    Most olvastam el a tavaly föltett receptet. Én mézet nem tettem (eddig) bele, ám egy jó darabnyi, gusztusos, apró kockákra vágott, lassú tűzön kiolvasztott húsos füstölt szalonnával alapoztam hozzá. Igaz, így növeltem a kalóriaértékét - hogy az élvezeti értékéről már ne is beszéljek! (Nemcsak a zakuszkát, de a szalonnát is imádom: diétásak (hihi)!Az olaj mennyiségét természetesen csökkentettem.
    Most is ugyanígy fogom készíteni, de a mézet kipróbálom hozzá!

    VálaszTörlés
  3. Az epém problémázik tőle, de a család többi tagja nagyon szereti. Én is múlt héten készitettem egy adagot. És tartok tőle, h nem éri meg a tél végét... :)
    A tied nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Sajnos, most a szeptemberi télben, tényleg itt az ideje, legalább jól be lehet fűteni a lakást vele!
    Viki, azok a kis makkok de helyesek, és anyám, az a kinövéses padlizsán... haláli!:)))))

    VálaszTörlés
  5. Viki, megőrülök! Azt hittem, a szilvával, paradicsommal végeztem a befőzéssel, de nem... Kell neked és Editnek ilyen jó dolgokat kitalálni!:))
    Sajnos, daráló híján ezt majd csak otthon tudom megcsinálni, de nem maradhat el. Még soha nem próbáltam, de nagyon ígéretesnek hangzik.
    Jah, és a jópofa padlizsánon kívül nekem a 'csomagolás' tetszik a legjobban, különösen a makkok.:)
    Mondtam már, hogy szeretek nálad időzni?

    VálaszTörlés
  6. En mar meg is kostoltam es nagyon finom! :D Ugye, en kivaltsagos vagyok.
    Az epeproblemahoz annyit fuznek hozza, hogy ebbe nem kerul bele a paprika heja, ugyhogy nyugodtan fogyaszthato.

    VálaszTörlés
  7. Edit: az epeproblémát nem csak a héjrész okozhatja, hanem a magban és a húsban lévő anyagok is, így aki arra érzékény, jobb ha vigyáz vele, pláne így hagymásan- paradicsomosan (ezek is tipikus epegyilkosok).

    VálaszTörlés
  8. Bianka, ezt hogy csináltad, hogy még maradt tavalyról? :-))))

    VálaszTörlés
  9. Katalin, aha! Szalonnával!!! Tuti :-) Élni tudni kell!

    A méz nem érződik a végén, de nagyon jót tesz neki!

    VálaszTörlés
  10. Edit, jaj! Héj nélkül is? Akkor a lecsót sem eheted, ugye?

    Le kell süssek még egy adagot a mélyhűtőbe, nagyon úgy néz ki :-)

    VálaszTörlés
  11. Szepy, mikor megláttam a padlizsánt :-DD Röhögve emeltem ki a ládából, hogy ez az enyém, stipi-stop!!!

    Makk Marcsi :-DDD

    VálaszTörlés
  12. Poppy, bocsi :-))) Ha egyszer megkóstolod, a rabjává fogsz válni. Macera, de megéri!

    Ha nincs darálód, késes betétű is viszi, no problem!
    A paprika magjait én vízben lemostam hámozás után.

    És köszi :-))) Én is nálad :-)

    VálaszTörlés
  13. Edit :-))) Úúúúúúúúúúgy örülök, ha ízlik :-)))

    Csókolom a kezedet!!!

    VálaszTörlés
  14. Ebből én is ettem, és nagyon finom volt:)

    VálaszTörlés
  15. Manna, örülök, ha ízlett :-)))

    VálaszTörlés
  16. Tetszik, nagyon!...és ez a cuki kis padlizsán :)) jót mosolyogtam!

    VálaszTörlés
  17. Padlizsánpingvin! És nem is fotótrükk :-)

    VálaszTörlés
  18. Nekem is volt szerencsém kiváltságosan enni a tavalyi adagból:) tényleg nagyon finom volt! és köszi még egyszer!

    VálaszTörlés
  19. Chef Viki!
    Hááát, addig kell élni, amíg élünk, utána már hiába szeretnénk! Egyébként ne tudd meg, hogy élvezkedik az epém + a kövei zakuszkázás után (is)!!!

    VálaszTörlés
  20. Áááááá, a makkos...:))

    VálaszTörlés
  21. Nagy kedvencem .-)Forever zákuszká .-)

    VálaszTörlés
  22. Nem szoktam készíteni, rajtam kívül nem szereti senki. Viszont olyan szerencse ért, hogy kaptam a barátnőmtől egy üveggel, kb. 3 hete, már meg is ettem.
    Mit nem lehet rajta szeretni??

    VálaszTörlés
  23. Jó anyag! Garantálom! Ez amolyan Max-garancia!! Kóstoltam!

    VálaszTörlés
  24. Kata, örülök, ha ízlett :-) Mint kiváltságos :-DDD


    Katalin, nem is szemrehányásként írtam, hanem dicséretként! Nézz szét a csokis sütijeim között :-DD


    Móni, igen-igen! Ők azok! :-))


    Ottis, ahogy mondod!


    Thrini, és a többiek kóstolás után mondták, hogy fúj??? Nem akarom elhinni! Hála istennek, hogy kaptál ajándékba, ezt nem lehet kis mennyiségben legyártani!


    Max-garancia :-) Köszönöm, csók!

    VálaszTörlés
  25. Be**arok! :D
    A makkokon már kifeküdtem az elején, elképesztően jó! Azonnal kell nekem is!
    Na de a pinokkió padlizsán? Über! :D
    Zakuszka a pasasom kedvence!
    Meglepizem vele, köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.