Egész biztos, hogy boszorkányság van a dologban :-) Alíz kiírta a 37. VKF-et, és valamilyen úton-módon elintézte, hogy legyen bőséges esőzés, legyen hajnali harmat - de utána legyenek langymeleg, fényes nappalok!
Hogy úgy nőjön a gomba a földből - mint a gomba :-))
Szóval az esőzésnek és a meleg nappaloknak hála, a piacon a gombás bácsinál árubőség volt. Volt egy őrületes nagy kosár szegfűgombája. Hatalmas kalapú csiperkéje hosszú, kecses száron. Egy kézilabda nagyságú zsenge pöfetegje. Meg három dió nagyságú szarvasgombája...
A szegfűgombából legegyszerűbb gombás tojást sütöttem. Annyira finom, illatos, hogy igazán kár túlbonyolítani. Az "extra" a tálalás volt: kiflikanapékon ültek a gombás tojásfalatok.
Mind egy szálig el is fogyott :-)
Szegfűgombás tojás pirított kiflikarikán
Hozzávalók:
- 1 összemarék szegfűgomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 TV paprika
- 5 tojás
- só, bors
- 2 kifli
A gombát megtisztítjuk: vékony kis tönkjét kicsípjük, és alaposan megmossuk, hogy a lemezkék közül biztosan kijöjjenek a földdarabok, fűszálak, egyéb oda nem illő részek. Ha nagyobbak a fejek, félbe-negyedbe vágjuk.
A hagymát és a paprikát vékony karikákra vágjuk, pici olajon egészen puhára pároljuk. Rádobjuk a gombát, és addig pirítjuk, míg a levét el nem fővi.
A tojásokat tányérba ütjük, sózzuk, borsozzuk, összehabarjuk. A hagymás gombára öntjük, lágy rántottává sütjük össze.
Míg a tojás készül, párolódnak a zöldségek, a kifliket rézsútosan felkarikázzuk. Nagy tepsibe pakoljuk őket egymás mellé, és sütőben megpirítjuk.
A forró kiflikarikákra halmozzuk a gombás tojást, tetejére csipet pirospaprikát szórunk, és elégedetten megesszük!
:))) Nincs ebben boszorkányság, csak egy kis tapasztalat. Gombatermű vidéken élő emberként tudom, hogy augusztus végén, szeptember elején terem a legtöbb gomba. Ugyanis a korareggeli párás ködös idő - ami nálunk aug. 20 után beáll - és a nappali melegek még a kimondottan száraz nyarakon is előcsalogatják a gombát. Idén ehhez még eső is társult. Egyébként isteni ez a szegfűgombás tojás! Úgy is fogalmazhatnék, hogy a szegfűgombával lehet a leginkább "nemesiteni" a tojást. :)
VálaszTörlésHuha, ez pazar kis falatka!:)
VálaszTörlésImádnivaló
VálaszTörlésAlíz, én meg vudu varázslatra gondoltam :-))) Azért más a vidék, más az éghajlat nálunk, főleg sík terepen, ahol én lakom, mint felétek, a hegyvidékeken! De gomba van rogyásig! Jövök még pályaművekkel!
VálaszTörlésSzepy :-) És nem integetsz! Hát ilyet :-)
Bianka, isteni volt :-)
Te aztán nem tétlenkedsz ám!
VálaszTörlésGomba most nálunk is nő az új háznál, de nem éppen ehető fajta...
Dia, azokat ne bántsátok :-))
VálaszTörlésNagyon jól néz ki :)
VálaszTörlésNyami, de nagyon guszták...
VálaszTörlésJutka, Szemirámisz, köszi! Jaj de finom volt!
VálaszTörlés:-)
Kééééééreeeek szépen, csak egy falatkát, vagy legalább serpenyőt kitörölni!
VálaszTörlésVidék meg eső itt is van, azt gomba meg sehol :(
Ezért a szegfűgombáért roppant mód irigyellek Vikim, igaz a pöfeteg is megér egy misét, rántva, paprikásnak, akárhogy.
Ja, és a piacért is irigyellek ám, szégyen, hogy a valamikori vásárvároskánkban egyszerűen nem létezik piac :(
Garffykám, mese nincs, gyertek látogatóba :-)
VálaszTörlésAzon meg csak tátom a számat, hogy nincs nálatok piac... Elképesztő!
Igazán guszta kis falatkák!
VálaszTörlés