A másik marék szegfűgomba átlényegülése :-)
Tényleg annyira aromás, illatos ez a gomba, hogy nagyon kevés kell belőle - mégis meghatározó ízt ad az elkészült ételnek!
Egyszerű sós, omlós pitetészta kelyhében zöldségek és pici sonkacsíkok (nehogy szó érje a ház elejét), tejszínes öntettel összefogva.
Amennyire egyszerű, olyannyira finom volt!
Szegfűgombás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
A pitetészta hozzávalóit villámgyorsan tésztává gyúrjuk. Erre van egy tuti technika: a hideg vajat felkockázom, késes betétű robotgépbe teszem. Rászórok 2-3 evőkanál lisztet (az adott mennyiségből veszem el), és pár pillanat alatt morzsára dolgozom. Utána a többi hozzávalóval már tényleg hipp-hopp összeállítható, nem fog megolvadni a kezünk melegétől!
30-60 percre hűtőbe tesszük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, pici olajon üvegesre pároljuk.
A gombát alaposan megmossuk, kemény kis szárukat teljesen kicsípjük a kalap alól. Rádobjuk a párolt hagymára, s mire elfővi a levét, készen is van. Sózzuk, borsozzuk, hűlni hagyjuk.
A paprikát, paradicsomot megmossuk. A paprikát hosszú, vékony csíkokra, míg a paradicsomot karcsú gerezdekre vágjuk. A sonkát felcsíkozzuk.
A tejfölt simára keverjük a tejszínnel. Beleütjük a 2 egész tojást, valamint a tésztából kimaradt tojásfehérjét, és teáskanálnyi ételízesítővel, őrölt borssal, pici frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Egy kerek piteformát kikenünk vajjal, és belenyomkodjuk a lehűtött omlós tésztát. Villával megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
A félig sült tésztára simítjuk a hagymás gombát, rápakoljuk a sonkacsíkokat. Meglocsoljuk a tejszínes-tojásos öntettel, tetején elrendezgetjük a paprikát és a paradicsomot, majd további 25 perc alatt (az öntet szilárdulásáig) készre sütjük.
Langymelegen, cikkekre vágva tálaljuk, de másnap, hűtőhidegen is felettébb meggyőző!
Tényleg annyira aromás, illatos ez a gomba, hogy nagyon kevés kell belőle - mégis meghatározó ízt ad az elkészült ételnek!
Egyszerű sós, omlós pitetészta kelyhében zöldségek és pici sonkacsíkok (nehogy szó érje a ház elejét), tejszínes öntettel összefogva.
Amennyire egyszerű, olyannyira finom volt!
Szegfűgombás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- só, bors
- 1-2 ek. jéghideg víz
A töltelékhez:
- 1 összemarék szegfűgomba (vagy más aromás gomba)
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 kicsi szelet sonka/füstölt tarja
- 1 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- 2 tojás
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- ételízesítő, őrölt bors, szerecsendió
A pitetészta hozzávalóit villámgyorsan tésztává gyúrjuk. Erre van egy tuti technika: a hideg vajat felkockázom, késes betétű robotgépbe teszem. Rászórok 2-3 evőkanál lisztet (az adott mennyiségből veszem el), és pár pillanat alatt morzsára dolgozom. Utána a többi hozzávalóval már tényleg hipp-hopp összeállítható, nem fog megolvadni a kezünk melegétől!
30-60 percre hűtőbe tesszük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, pici olajon üvegesre pároljuk.
A gombát alaposan megmossuk, kemény kis szárukat teljesen kicsípjük a kalap alól. Rádobjuk a párolt hagymára, s mire elfővi a levét, készen is van. Sózzuk, borsozzuk, hűlni hagyjuk.
A paprikát, paradicsomot megmossuk. A paprikát hosszú, vékony csíkokra, míg a paradicsomot karcsú gerezdekre vágjuk. A sonkát felcsíkozzuk.
A tejfölt simára keverjük a tejszínnel. Beleütjük a 2 egész tojást, valamint a tésztából kimaradt tojásfehérjét, és teáskanálnyi ételízesítővel, őrölt borssal, pici frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Egy kerek piteformát kikenünk vajjal, és belenyomkodjuk a lehűtött omlós tésztát. Villával megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
A félig sült tésztára simítjuk a hagymás gombát, rápakoljuk a sonkacsíkokat. Meglocsoljuk a tejszínes-tojásos öntettel, tetején elrendezgetjük a paprikát és a paradicsomot, majd további 25 perc alatt (az öntet szilárdulásáig) készre sütjük.
Langymelegen, cikkekre vágva tálaljuk, de másnap, hűtőhidegen is felettébb meggyőző!
Ilyen korán ilyen finomságot, ejnye... Most reggeliztem, de a képek láttán alig várom az ebédet. Bárcsak ilyen finomság lenne!:)
VálaszTörlésDe szuper! Nagyon ügyes vagy:)
VálaszTörlésNagyon csábító:)
VálaszTörlésHúúúúú, de guszta!!! Még soha nem ettem szegfűgombát.Kérhetném most rögtön, akár hidegen is.:))
VálaszTörlésFantasztikusan jól néz ki! Vittem a receptet! :)
VálaszTörlésIsteni összeállítás
VálaszTörlésAzt hiszem mégiscsak inkább gombát teszek a rízshez!:-))
VálaszTörlésGuszta lett!
VálaszTörlésMostantól hivatalosan is olvasód lettem, bár eddig is rendszeresen jártam hozzád, de most vettem észre hogy nem kerültem be a nyilvántartásba .-)
Poppy drága, én meg úgy látom, pont tízórai idő van :-DDD
VálaszTörlésMuti az ebédedet!!!
Ildy köszi :-)
Cs.T - csupa illat és íz!
Gizike, ezt a hiányosságot sürgősen orvosolni kellene valahogy! Rabul ejtene az íze, egész biztos!
Felhőlány, köszi :-) Oké :-)
Bianka :-)
Andi :-DD Ihletet adtam?
Ottis, köszi! Aranyos vagy :-))
Napok óta valami sós pitére vágyom!! ÁÁÁÁÁá nagyon guszta, nyami-nyami!!!! Csinálom kell azt hiszem!
VálaszTörlés