Rakott krumplit mindenki főzött már, igaz?
Én is. Rendszerint akkor kerül műsorra, ha tanácstalanul Zuramnak szegezem a kérdést: mit főzzek? Csinálj egy rakott krumplit! - jön ilyenkor a felelet. Jó sok kolbásszal és tojással!
Finomak voltak ezek a rakott krumplik, de előfordult, hogy száraz lett, fojtós. Aztán jött a noszvaji nyaralás, jött Julika néni, és elárulta a tuti, elronthatatlan, szaftos rakott krumpli titkát! Ahogy akkor is, most is kinyaltuk a tepsit :-)
Rakott krumpli
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 8 tojás
- 1 pár csabai kolbász/szerencsés esetben házikolbász
- 5 dl tejföl
- 1-1,5 dl tej
- só, bors, ételízesítő
A krumplit héjában puhára főzzük. Leszűrjük, hideg vizet folyatunk rá, majd meghámozzuk, és felkarikázzuk.
A tojást 10 perc alatt forrásban lévő, sós vízben keményre főzzük. Leöntjük róla a vizet, rögtön hideg vizet folyatunk rá - majd meghámozzuk, és felkarikázzuk.
A kolbász héját lehúzzuk, karikára vágjuk. Tipp: ha nem jönne le a kolbász héja, mártsuk néhány pillanatra forró vízbe. A héj felpuhul, és gyönyörűen le lehet húzni!
A hozzávalókat lerakjuk egy tepsibe: főtt krumpli, picit sózzuk meg. Tojáskarikák, ezeket is picit sózzuk meg. Kolbászkarikák. Folytassuk a rétegezést addig, míg az alkatrészek tartanak, felülre krumpli kerüljön.
A tejfölt sózzuk, borsozzuk, kb. 1 tk-nyi ételízesítővel fűszerezzük. Simára keverjük/hígítjuk a tejjel, és a rakottas tetejére locsoljuk. Na ettől lesz szaftos a végeredmény!
Forró sütőben toljuk 30-40 percre, míg picit megpirul a teteje. Ennyi idő alatt a tejfölös tejet magába szívja a krumpli.
Kockákra vágva, savanyúsággal, tetszés szerint plusz tejföllel, puha kenyérrel kínáljuk!
Imádjuk! Nekem más titkom van! :-) Pont Én is készítettem, majd publikálom :-)
VálaszTörlésImádom, de rég ettem
VálaszTörlésCsatlakozom, én is imádom. De hol a sajt a tetejéről??:)
VálaszTörlésNálunk ma lesz ez pont, és amikor feltettem a krumplit, eszembe jutott, hogy a blogon még nincs is fent...:)))
VálaszTörlésÉn kicsit elősütöm a kolbászt valami kicsike zsiradékon és a tepsi alját, meg a rétegek közé meglocsolgatom vele. Ezt felszívja a krumpli, nem lesz zsíros nagyon, de száraz sem, soha.
VálaszTörlésDia, muti! :-)
VálaszTörlésBianka, elő a krumplikkal!
Ildy, sajt??? Na mutasd csak a Te verziódat! :-)
Móni, dettó :-) Na tessék :-)
Boriska, aham! Tied verzió se semmi!!! Jó kis kolbászzsírral...
Nálunk is így készül, csak még reszelt sajt is kerül rá, bőven. Én rendszerint leeszegetem a sült, ropogós tetőt, külön figyelmet szentelve a kolbászdarabkáknak és a tojásszeleteknek.:)
VálaszTörlésA kinyalós részt megnézném, persze mindenféle perverz felhangtól mentesen.:D:D
Éhes lettem.
Poppy, se nálunk, se Zuraméknál nem volt sajt a tetején :-) Legközelebb lenyűgözöm vele :-DD
VálaszTörlésKinyalós (na jó, kitunkolós) rész a noszvaji nyaralás fülnél, ki is linkeltem a szövegben :-))) Csúnya, aki csúnyára gondol :-DD
Óóóó ez szentségtörés ;) ! A krumplit sosem főzöm meg előre!!! :DDD
VálaszTörlésKomolyra fordítva, nagyon nagyon gusztára sikeredett ez rakott krumpli. Amúgy az egyik kedvenc ételem.
Ami, juhéj :-) Egy újabb verzió! Vizet öntesz alá vagy saját gőzében/levében párolódik?
VálaszTörlésKevés vizet szoktam önteni alá, de tényleg csak keveset. Viszont így több, mint egy órát is sütni kell 60-90 perc...de ez a kedvecem :) És mindezt kerámiatálban (pataki, római tál) nyami :).
VálaszTörlésJa, és én is sajtot szórok a tetejére, mielőtt még teljesen kész lenne.
Huh, annyit beszélünk itt róla, hogy a héten muszáj lesz csinálnom :DDDD.
Ahogy nézegetem a képeket, teljesen összefutott a nyál a számban.
Bevállalnám :)
VálaszTörlésHasonlóan csinálom én is, és a sajt nálunk sem maradhat le róla ;)
Köszi Ami! Ilyesmit már én is csináltam római tálban, egész pontosan paprikás krumplit! Isteni lett :-)
VálaszTörlésCsibe, most már tényleg csinálok egy sajtos verziót én is :-)
Nagyon tuti!
VálaszTörlésKöszi Gabriella, egyszerű és nagyszerű :-)
VálaszTörlésA tej jó tipp volt! :) ezen kívül tettem még a tejfölbe sót, fokhagymát, borsot.
VálaszTörlésA pirított kolbász+szalonna mellett beletettem még friss hagymakarikákat. A tetejére sajt az alap. + szalonna csíkokat tettem a tetejére.
Ja és a jénait margarinnal szépen kivajaztam előtte.
A többi az topic nyitó recept szerint ment! ;)
Remélem, jól kitunkoltátok a tálat :-))) Egészségetekre váljék!
TörlésÉn a ejfölhöz őrölt pirospaprikát szoktam keverni meg persze só bors kevés fokhagyma.
TörlésJó ötlet :-)
TörlésSzerintem a vízben főtt burgonya nagyon száraz evés közben, a tojással és a kolbásszal vagy zsirosra kell csinálni, vagy alig megy le a torkodon.
VálaszTörlésÉn a burgonyát karikára szeletelem, olajban 2 fej hagymát karikára vágok és ebben a burgonyát lassan megsütöm félig!! közben óvatosan kevergetve, ,hogy ne törjön vizet öntök hozzá, de csak annyit hogy ne süljön le az alja. Természetesen adok hozzá sót és egy kis füszert(magyaros). A kolbászt szintén egy kicsit átforgatom a saját zsirjában, vagy egy picit zsirral pótolom. A végén összerakom ahogy kell és a végé 2 db tojás, tejfől és sajt keverékkel a tetején teszem a sütőbe. Próbáljátok ki ez a gyerekeim kedvence. Nagyon finom a krumpli így önmagában is vigyáznom kell , mert az összeállítás előtt a burgonyát aminek igy is fantasztikus az íze, megeszik. Üdv jó étvágyat.
Köszönöm az új ötletet :-)
TörlésA krumpli esetleges szárazsága miatt van a tejes-tejfölös megoldás: fantasztikusan szaftos lesz a végeredmény, csak úgy csúszik!
Szaftosan szeretem én is. De a tejes megoldás még jobb. Köszönjük a család nevében is!:))
VálaszTörlés