A túrós rétesből kimaradt tésztalapok keltek életre :-)
Az ihletet egyik kedves kolléganőm adta. Ebédeltünk, és kanalazás közben is "főztünk". Épp sajtokról diskuráltunk, s elmesélte minapi vacsoráját. Friss, langyos péksütemény, benne camembert sajt, szőlő és dió! Uh...
A réteslapokon járt az eszem, közben töprengve nézelődtem a boltban, amikor eszembe ötlött, miről beszélgettünk evés közben. S már pakoltam is a kosaramat.
Csodafinom lett. Ropogós, hajszálvékony tészta, benne fahéjas alma, pirított dió és lágy camembert kockák. Íz-és textúra kontrasztok egy falatban.
Egy falat ősz. Az a napsugaras fajta.
Őszi rétes
Hozzávalók:
- 6 db réteslap (sparos csomag fele)
- 80 dkg alma
- 2 marék dióbél
- 15 dkg camembert sajt
- késhegynyi őrölt fahéj
- 1 ek. vaj
- 1 tk. étkezési keményítő
- kenéshez olaj
Az almákat meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk. 1 ek-nyi vajon megpároljuk, de ne túl puhára, tudjunk beleharapni! Keletkező levét megfogjuk 1 tk. keményítővel, és csöpp kis fahéjjal ízesítjük. Nem cukrozzuk!
A diót száraz serpenyőben 1-2 perc alatt nagy lángon illatosra pirítjuk, tányérra csúsztatjuk. Hűlni hagyjuk, majd durvára vágjuk.
A sajtot 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
A réteslapokat egyesével nedves konyharuhára fektetjük. Minden lapot megkenünk olajjal - egy rúdhoz 3 lapot használunk fel. A hozzánk közelebb eső végére halmozzuk a párolt alma felét, meghintjük a dió felével, és rápakoljuk a sajtkockák felét is. A konyharuha segítségével nem túl szorosan feltekerjük, tepsire ültetjük.
Hasonlóképpen járunk el a másik három réteslappal és a maradék töltelékkel.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A rudak tetejét lekenjük olajjal, majd a forró sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Uh bizony... :)))
VálaszTörlésSzeretem a réteseidet! :)
Isteni lehet, igazi esős felüdülés
VálaszTörlésSzuper ötlet, ez nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésAmint megláttam a címet, ismét mosolyra görbült a szám. Egyrészt a téma, másrészt a cím. Ezt a címet terveztem adni a következő réteses posztomnak. Tessék befejezni az agyamban való kutakodást!:D
VálaszTörlésMost csak az ment meg szörnyű haragomtól, hogy istenien fest a rétesed!
Ez a camambert sajtos verzió a férjecskémnek is bejönne.
VálaszTörlésMekkora ötlet!:)
VálaszTörlésNagyon jól hangzik ez a rétes. Már megvettem hozzá a lapokat, hamarosan neki állok.
VálaszTörlésFlatCat :-))) Aranyos vagy!
VálaszTörlésBianka :-) Az eső meg mondjon le!!!
Szemirámisz, tényleg nagyon fini volt :-) Köszi!
Hú Poppy! Bocsánatért esedezem!!! Hihetetlen, tényleg jól nyomjuk :-) Na majd muti a rétesedet!
Karulino, akkor nincs mese, meg kell csinálni Cs-nak!
Ildy, köszi :-)
Tatin, kíváncsian várom! Remélem ízleni fog!!!
Jaaj, ha előbb látom, lett volna camambertes táskám is...Nagyon fini lehet!:-))
VálaszTörlésAndi, szívesen becserélném egy táskára :-)
VálaszTörlésSzerintem is uh :))
VálaszTörlésNagyon jó ötlet!!!
Ezt mentettem. Nagyon jól hangzik!!!!
VálaszTörlésJaaaaj nekem, igaz ez nem csokoládés, de szintén imádnám.:))Viszem is a receptet magammal, köszi.
VálaszTörlésViki, fúj, jól kitoltál velem! Manapó nem rajong a rétesért (a tésztáját nem szereti), Manó meg a tölteléket tologatná a tányér szélére ... de én nagyon ennék ilyen őszi napfalatot ... most tömhetek magamba két tekercs te féle rétest :D
VálaszTörlés