Annyira meggyőző volt a fotó a Nők Lapjában, hogy nem volt kérdés: ezt ki kell próbálni!
Sós omlós tésztán üldögélő napérlelte paradicsomok, s kelyhükben feta, fokhagyma és oregánó illatozik... Fantasztikus!
Frissen is nagyon meggyőző, de másnap, hidegen sem volt rá panasz.
Süssük meg, csörögjünk a barátoknak, bontsunk egy klassz fehérbort - és egyszerűen csak élvezzük az életet :-)
Fetás-paradicsomos pite
Hozzávalók:
A tésztához:
0,5 dl tejföl
1 tk. cukor
12,5 g élesztő
30 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojássárgája
só
A feltéthez:
9-10 félkemény, de érett paradicsom
20 dkg feta
5 nagy gerezd fokhagyma
4 ek. olívaolaj
3-4 ek. zsemlemorzsa
1 ek. szárított oregánó
só, bors
A tésztához meglangyosítjuk a tejfölt, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a tojássárgáját, sót, összegyúrjuk. Fél órát letakarva kelni hagyjuk.
A paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük, kettévágjuk. Magját, húsát kiskanállal kiemeljük, majd a paradicsom belsejét meghintjük sóval. 10 percig üregükkel lefelé tálcára borítjuk.
A fetát kiemeljük a levéből, kis kockára vágjuk.
A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, összekeverjük az olajjal, sóval, borssal.
Papírtörlővel szárazra töröljük a paradicsomok belsejét, s egyenletesen meghintjük zsemlemorzsával - így nem fogja eláztatni a tésztát. Mindegyik paradicsomot megtöltünk fetakockával, arányosan a tetejükre simítjuk az olajos fokhagymát, majd meghintjük szárított oregánóval. Töltött felükkel felfelé tepsibe ültetjük őket.
A tésztát lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, óvatosan a paradicsomok tetejére borítjuk.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A pitét 20-25 percig sütjük, míg teteje aranyszínű nem lesz. Ekkor kivesszük a sütőből, majd egy határozott mozdulattal, de nagyon óvatosan egy másik, sütőpapírral borított tepsire borítjuk át a félkész pitét: így a paradicsomok kerülnek felülre. További 20-25 percig sütjük.
Hagyjuk langyosra hűlni, aztán szeletelhető.
Recept: Lajos Mari - Nők Lapja 2010. augusztus
Hú, ez istenien néz ki!!! Benne van minden,amit szeretek!
VálaszTörlésHetente veszem a nők lapját, de ez valahogy elkerülte a figyelmemet.
Szemirámisz, én előfizető vagyok :-)
VálaszTörlésÖrülök, ha erre felfigyeltél, a Lajos Mariét pedig átlapoztad :-)))
Egyébként meg isteni!
:)) Úgy látszik, megint hasonlóra járt az agyunk, de most te voltál a gyorsabb, én meg majd mutatom.
VálaszTörlésNagyon guszták azok a sült paradicsomok.
Hihi :-) Nem mondod!!
VálaszTörlésOtt leszek a résen!
Nagyon-nagyon guszta.
VálaszTörlésÓ, de rég készülök már ilyet gyártani Férjecskémnek! Lehet, hogy meggyőztél! :-)
VálaszTörlésHúúú, ezt én is megenném, azt hiszem:):)
VálaszTörlésPuszi!!!
Mmmm, mindmegettem:)
VálaszTörlésÉn is kiszúrtam ezt a receptet a Nők Lapjában. A tied gyönyörű lett.
VálaszTörlésBianka, köszi!
VálaszTörlésDia, nem kellett sokat győzködni :-)) Majd mesélj!
Meli, mi az, hogy azt hiszem??? Megmondalak!
Ami :-)))
Cs.T - hajrá utángyártás!
Máris hozom a bort! :) istenien néz ki!
VálaszTörlésJuhéj Csibe! Gyere!!!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! :)
VálaszTörlésKivételesen én is észrevettem ezt a receptet, pedig Lajos Mari oldalait (szégyenszemre) általában simán átlapozom...
Felhőlány :-)) Na de ilyet! Kérem!
VálaszTörlésEz azért megér egy misét :-)
Ez tök jól néz ki, nemtom Szofinak bejönne-e, de annyira szép, hogy ki fogom próbálni!
VálaszTörlésAz alkatrészeit külön-külön szereti, sztem egyben is szeretni fogja :-)
VálaszTörlés:D szerinted? :D
VálaszTörlésGarffyka, szerintem igen!!!
VálaszTörlés:-)))