2010. szeptember 30., csütörtök

Egy fánk két élete

Miután Max postolta ezeket az ínycsiklandó, sütőben sült fánkokat, nem bírtam magammal, s már másnap elkészítettem.

Az utolsó mondata - "Ha tölteni szeretnénk, azt még melegen tegyük meg" - inspirálóan hatott rám. Azonnal két ízvilágot képzeltem el, édeset és sósat, így az alaptésztát a cukormennyiség csökkentésével semlegesre hangoltam.

Természetesen készült egy csokis verzió, s mivel a hűtőben épp füstölt sajt volt kéznél - sajtkrémes lett a másik.

Isteni lett. A tésztával öröm volt dolgozni, s töltetlenül, másnap is finom puha, élvezhető volt!

Ne várjatok vele farsangig!





Sütőben sült fánk



Hozzávalók kb. 25 db-hoz:
  • 20 dkg!! tej (kb. 2,5 dl)
  • 2 dkg porcukor
  • 6 dkg vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 tojás sárgája 
  • 50 dkg liszt
  • egy csipet só            

Csokis töltelékhez:
  • 2 ek. keményítő
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek. cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk. rumaroma
  • vagy: fél cs. főzős csokipuding előírásszerűen elkészítve
 

Sajtos töltelékhez:

  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 5+5 dkg füstölt sajt
  • bors, szerecsendió


A fánktészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjében dagasztjuk-kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis fánkokat szaggatunk belőle, s konyharuhával leborítva 20 percig kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában kis lábaska vízzel. A megkelt fánkokat sütőpapíros tepsire ültetjük, tetejüket lekenjük olajjal, majd 15-20 perc alatt készre sütjük.

Míg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket.

A keményítőt, cukrot, kakaóport szárazon összekeverjük, majd a hideg tejet hozzáadva csomómentesre keverjük. Gyenge tűzön, folyamatosan kavargatva sűrűre főzzük, a végén rumaromával ízesítjük. Illetőleg egyszerűen a csomagoláson feltüntetett módon elkészítjük a csokipudingot, szintén rumaromával bolondítva a végén.




A sajtkrémhez egyszerű besamelt főzünk: a vajat megolvasztjuk, rózsaszínre pirítjuk rajta a lisztet, majd apránként hozzáadva a tejet csomómentesre keverjük, és sűrűre főzzük. Beleszórjuk a reszelt sajtot, további 1-2 percig főzzük együtt, hogy a sajt kissé meglágyuljon, majd borssal és szerecsendióval ízesítjük. További sót szerintem nem igényelt.




A kissé kihűlt fánkok közepébe lyukat fúrunk (ujjunk, fakanál nyele, stb.), majd egyesével megtöltjük a kétfajta krémmel.

A sajtosat töltés után reszelt sajtba mártjuk, amennyi sajtkrém kibuggyan a fánk tetején, szépen rátapadnak a sajtszálak.

Aztán csak dőljünk hátra elégedetten, és zsebeljük be érte a dicsérő szavakat :-)

18 megjegyzés:

  1. Ez igencsak étvágygerjesztő! Ide vele! :)

    VálaszTörlés
  2. Jepjep! Ez a Max :), mindig ilyen magába bolondítós recepteket küldözget :)
    Csokis, sajtos, sajtos, csokis. Ebben a sorrendben kérem szépen! Mostazonnaldenyomban! :D

    VálaszTörlés
  3. Még nem ettem ilyet, de hamrosan sort kell kerítenem rá...nagyon csááábííító!

    VálaszTörlés
  4. Mindkettő finom biztos, de a sajtos lenne a kedvencem .-)

    VálaszTörlés
  5. Ezt én is kinéztem hétvégére. Egy kicsit szkeptikusan álltam hozzá, de ha szerinted is tuti elkészítem. Nagyon guszták lettek

    VálaszTörlés
  6. Ami, sósat vagy édeset inkább? :-)


    Garffyka, kérésed parancs :-) Csuda egy kívánósság ez :-))


    Mézi, próba! És nincs olajszag!


    Ottis, bármily hihetetlen, először én is a sajtosra repültem rá :-DD


    Bianka, Max receptjeivel szembe ne legyenek fenntartásaid! Sokat főztem már tőle, és sokszor ettem már a saját főztjéből is :-) Hallatlan dolgokat művel a fazekaival :-)

    VálaszTörlés
  7. Természetesen sósat! És utána édeset. Az utóbbiból repetát is kérek :)

    VálaszTörlés
  8. Fordított sorrendben, mint Garffyka :-)Csak győzzem észben tartani :-DD

    VálaszTörlés
  9. Ahhhaaa, szóval akkor kérnék egy édeset, aztán egy sósat, majd jöhet ismét édes, aztán az édesre sós...talán nem voltam túl pofátlan ;o
    :))

    VálaszTörlés
  10. A csokisat fogadni mertem volna, hogy nem hagyod ki.:)) Imádom, hogy te imádsz kísérletezni, és ezzel másokat is kísérletezésre sarkallsz. Izé, érthető voltam?:P

    VálaszTörlés
  11. Ez de jó! Próbagyanús!:-DDD

    VálaszTörlés
  12. Csibe, felírtam egy kockás papírra :-DDD Hogy pontosan jegyezzem a rendelést ;-)


    Poppy, az nem én lettem volna :-) Annyira adta magát!
    Érdekes, ahogy megláttam a receptet, azonnal töltött verziókat vizionáltam :-DD


    Liz, oké!!! Jó lesz, jó lesz!!!

    VálaszTörlés
  13. tök jó, gondolom, akkor tetszés szerint ízesíthető.. príma, nagyon tetszik, köszi szépen!!

    VálaszTörlés
  14. Ugyanúgy kérném,mint csibe! Először egy sajtosat, majd mindjárt utána egy csokisat. És így tovább...

    VálaszTörlés
  15. Gyönyörűségesek!!!! Persze a kedvencem a csokis lenne(kitudjamiért:))))), de a sajtos is csábító. Tuti nem várok vele farsangig.

    VálaszTörlés
  16. Doki, ahogy kedved szottyan rá! Bármivel!


    Szemirámisz, kockás papírt elővettem :-)


    Gizike, gondoltam :-DDD A sajtos is isteni volt, hidd el!

    VálaszTörlés
  17. Szuper! Látod Viki, van aki nekem nem hisz, pedig azt mondta:-)
    És nincs olajszag, viszont van C(V)sokiss fánk:-)

    VálaszTörlés
  18. Látom Kepapi! Köll a megerősítés ;-)

    Na, azé' a sajtos is jó volt :-DDD

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.