Miután Max postolta ezeket az ínycsiklandó, sütőben sült fánkokat, nem bírtam magammal, s már másnap elkészítettem.
Az utolsó mondata - "Ha tölteni szeretnénk, azt még melegen tegyük meg" - inspirálóan hatott rám. Azonnal két ízvilágot képzeltem el, édeset és sósat, így az alaptésztát a cukormennyiség csökkentésével semlegesre hangoltam.
Természetesen készült egy csokis verzió, s mivel a hűtőben épp füstölt sajt volt kéznél - sajtkrémes lett a másik.
Isteni lett. A tésztával öröm volt dolgozni, s töltetlenül, másnap is finom puha, élvezhető volt!
Ne várjatok vele farsangig!
Sütőben sült fánk
Hozzávalók kb. 25 db-hoz:
- 20 dkg!! tej (kb. 2,5 dl)
- 2 dkg porcukor
- 6 dkg vaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 tojás sárgája
- 50 dkg liszt
- egy csipet só
Csokis töltelékhez:
- 2 ek. keményítő
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 2 ek. cukor
- 2,5 dl tej
- 1 tk. rumaroma
- vagy: fél cs. főzős csokipuding előírásszerűen elkészítve
Sajtos töltelékhez:
- 3 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 2 dl tej
- 5+5 dkg füstölt sajt
- bors, szerecsendió
A fánktészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjében dagasztjuk-kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis fánkokat szaggatunk belőle, s konyharuhával leborítva 20 percig kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában kis lábaska vízzel. A megkelt fánkokat sütőpapíros tepsire ültetjük, tetejüket lekenjük olajjal, majd 15-20 perc alatt készre sütjük.
Míg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket.
A keményítőt, cukrot, kakaóport szárazon összekeverjük, majd a hideg tejet hozzáadva csomómentesre keverjük. Gyenge tűzön, folyamatosan kavargatva sűrűre főzzük, a végén rumaromával ízesítjük. Illetőleg egyszerűen a csomagoláson feltüntetett módon elkészítjük a csokipudingot, szintén rumaromával bolondítva a végén.
A sajtkrémhez egyszerű besamelt főzünk: a vajat megolvasztjuk, rózsaszínre pirítjuk rajta a lisztet, majd apránként hozzáadva a tejet csomómentesre keverjük, és sűrűre főzzük. Beleszórjuk a reszelt sajtot, további 1-2 percig főzzük együtt, hogy a sajt kissé meglágyuljon, majd borssal és szerecsendióval ízesítjük. További sót szerintem nem igényelt.
A kissé kihűlt fánkok közepébe lyukat fúrunk (ujjunk, fakanál nyele, stb.), majd egyesével megtöltjük a kétfajta krémmel.
A sajtosat töltés után reszelt sajtba mártjuk, amennyi sajtkrém kibuggyan a fánk tetején, szépen rátapadnak a sajtszálak.
Aztán csak dőljünk hátra elégedetten, és zsebeljük be érte a dicsérő szavakat :-)
Ez igencsak étvágygerjesztő! Ide vele! :)
VálaszTörlésJepjep! Ez a Max :), mindig ilyen magába bolondítós recepteket küldözget :)
VálaszTörlésCsokis, sajtos, sajtos, csokis. Ebben a sorrendben kérem szépen! Mostazonnaldenyomban! :D
Még nem ettem ilyet, de hamrosan sort kell kerítenem rá...nagyon csááábííító!
VálaszTörlésMindkettő finom biztos, de a sajtos lenne a kedvencem .-)
VálaszTörlésEzt én is kinéztem hétvégére. Egy kicsit szkeptikusan álltam hozzá, de ha szerinted is tuti elkészítem. Nagyon guszták lettek
VálaszTörlésAmi, sósat vagy édeset inkább? :-)
VálaszTörlésGarffyka, kérésed parancs :-) Csuda egy kívánósság ez :-))
Mézi, próba! És nincs olajszag!
Ottis, bármily hihetetlen, először én is a sajtosra repültem rá :-DD
Bianka, Max receptjeivel szembe ne legyenek fenntartásaid! Sokat főztem már tőle, és sokszor ettem már a saját főztjéből is :-) Hallatlan dolgokat művel a fazekaival :-)
Természetesen sósat! És utána édeset. Az utóbbiból repetát is kérek :)
VálaszTörlésFordított sorrendben, mint Garffyka :-)Csak győzzem észben tartani :-DD
VálaszTörlésAhhhaaa, szóval akkor kérnék egy édeset, aztán egy sósat, majd jöhet ismét édes, aztán az édesre sós...talán nem voltam túl pofátlan ;o
VálaszTörlés:))
A csokisat fogadni mertem volna, hogy nem hagyod ki.:)) Imádom, hogy te imádsz kísérletezni, és ezzel másokat is kísérletezésre sarkallsz. Izé, érthető voltam?:P
VálaszTörlésEz de jó! Próbagyanús!:-DDD
VálaszTörlésCsibe, felírtam egy kockás papírra :-DDD Hogy pontosan jegyezzem a rendelést ;-)
VálaszTörlésPoppy, az nem én lettem volna :-) Annyira adta magát!
Érdekes, ahogy megláttam a receptet, azonnal töltött verziókat vizionáltam :-DD
Liz, oké!!! Jó lesz, jó lesz!!!
tök jó, gondolom, akkor tetszés szerint ízesíthető.. príma, nagyon tetszik, köszi szépen!!
VálaszTörlésUgyanúgy kérném,mint csibe! Először egy sajtosat, majd mindjárt utána egy csokisat. És így tovább...
VálaszTörlésGyönyörűségesek!!!! Persze a kedvencem a csokis lenne(kitudjamiért:))))), de a sajtos is csábító. Tuti nem várok vele farsangig.
VálaszTörlésDoki, ahogy kedved szottyan rá! Bármivel!
VálaszTörlésSzemirámisz, kockás papírt elővettem :-)
Gizike, gondoltam :-DDD A sajtos is isteni volt, hidd el!
Szuper! Látod Viki, van aki nekem nem hisz, pedig azt mondta:-)
VálaszTörlésÉs nincs olajszag, viszont van C(V)sokiss fánk:-)
Látom Kepapi! Köll a megerősítés ;-)
VálaszTörlésNa, azé' a sajtos is jó volt :-DDD