By Mindennapi Manna :-)
Vendégségbe mentünk, s ígértem egy sütit.
A bazsalikom úgy nő az ablakban, mint valami gyomnövény, dús, harsogó, egyre terebélyesebb. Eszembe jutott Manna elsőre bizarrnak tűnő citromos-bazsalikomos sütije, ami már tarolt a Goubán, őrületes sikerrel.
Belevágtam, mert tudtam, hogy mind a vendéglátók, mind a vendégek nyitottak az új ízekre - majd közösen leteszteljük. Úgyis megmondják, hogy ne süssek ilyet soha többet :-)
Nos, a süti pofonegyszerű, nagyon finom. Talán a bazsalikomíz nem volt annyira intenzív, mint amit vártam, ha legközelebb műsorra kerül, a krémbe finomra vágott leveleket is fogok keverni.
Citromos-bazsalikomos pite
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
A tésztához:
- 10 dkg liszt
- 3 dkg cukor
- csipet só
- 7 dkg vaj
- 1 tojássárgája kenéshez
A krémhez:
- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál frissen reszelt citromhéj
- 6 dkg liszt
- csipet só
- 3 tojás + 1 tojásfehérje
- 1 dl citromlé
1 dl citromlevet felforralunk, s beledobálunk 5-6 nagy bazsalikomlevelet. Min. 20 percig áztatjuk benne, majd leszűrjük.
A tésztához a hideg vajat villámgyorsan összemorzsoljuk a liszttel, cukorral, csipet sóval, majd egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma aljába lapogatjuk. Semmi pánik: a tészta ránézésre elképesztően kevés, de nyugi, elég lesz! 170 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük (kb. 12-15 perc).
Amint kivettük a sütőben, megkenjük egy tojássárgájával a forró tésztát, mely kéreggé szilárdul rajta, így a sütialap nem fogja magába szívni a krémet!
Míg sül a tészta, gyorsan összeállítjuk a citromos-bazsalikomos krémet. A cukrot összekeverjük a leszűrt citromlével és a reszelt citromhéjjal, csipet sóval. A tojásokat és a kenésből kimaradt 1 tojásfehérjét könnyedén felverjük (mintha rántottához készülnénk), hozzáadjuk a citromos-cukros keverékhez, végül ovális habverővel csomómentesen belekeverjük a lisztet is. Ijesztően híg a végeredmény!
Az elősütött tésztaalapra öntjük a keveréket, s további 20 perc alatt készre sütjük.
Nekem sütés közben felpúposodott a közepe, de hűlés közben teljesen kisimult.
Hagyjuk teljesen kihűlni, s utána szeleteljük.
Nagyon finom lehet, látványra is igen guszta
VálaszTörlésCsatlakozom Biankához! Még sohasem ettem ilyet! Gyönyörűűű! :)
VálaszTörlés:) De jó, örülök, hogy elkészítetted!
VálaszTörlésCsodaszép a középső képen!:-))
VálaszTörlésSzép és érdekes.
VálaszTörlésMivel nálunk általános a "citromimádat", azt hiszem kénytelen leszek elkészíteni kis családomank...:)Kriszta
VálaszTörlésu.i. Nagyon guszta és pikáns!
Ezt a sütit én is kinéztem magamnak, egyszer sor kerül majd erre is!Nagyon szép lett a tied!
VálaszTörlésnálunk is így nő idén a bazsalikom, pedig nem is nagyon erőltettem. mindenképp kipróbálom, nagyon szimpi!!!
VálaszTörlésBianka, nagyon finom! És pofonegyszerű :-)
VálaszTörlésMézi, próba!!! :-)) A csokis már bevált ;-))
Manna, tuti volt! Köszi!!
Andi, köszi :-)
Ildy, nem ütősen bazsalikomos :-)
Kriszta :-) Nyűgözd le a családot vele :-)
Ottis, tedd műsorra! Köszi :-)
Liloocska, teljesen elburjánzott :-) Különösebb odafigyelés nélkül...
A recept tuti finom!