Az történt, hogy kaptam egy régi-régi süteményes könyvet ajándékba - Pelle Józsefné: Csemegék könyve - ez megvolt otthon már gyerekkoromban is :-) Felettébb megörültem neki.
Aztán kaptam ajándékba egy üveg elképesztően finom lekvárt - fűszeres, pikáns, csodafinom!
Ebből süti lesz, akármerről nézem: új könyv, finom lekvár = süti :-)) Tallóztam, s ezt találtam.
Finom kis uzsonnasütemény, jól rá lehet járni, bár én egy kicsit száraznak találtam. Ne legyek mérvadó, mert én ugyi azt szeretem, ha egy sütiben dúsan hömpölyög a csokoládé :-DD
Berlini szelet
Hozzávalók:
Omlós tésztához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj/margarin
- 5 dkg (por)cukor
- 1 mk. szódabikarbóna
- 8-10 ek tej (esetleg fehérbor!)
A piskótához:
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 1 citrom
Töltelék:
- tetszés szerinti pikáns lekvár
- 15 dkg dió
Az omlós tészta hozzávalóit villámgyorsan összegyúrjuk annyi tejjel, hogy formázható legyen, fél órára hűtőbe tesszük. Nem tévedés: tényleg nincs benne tojás.
A diót durvára vágjuk/daráljuk késes betétű robotgéppel.
Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát egész vékonyra, 3-4 mm vastagra nyújtjuk, belelapogatjuk a tepsibe, és 180 fokosra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük.
Míg a tészta sül, elkészítjük a piskótát. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, a citrom lereszelt héjával és kifacsart levével. Hozzáadjuk a lisztet, majd apránként a kemény habbá vert fehérjét is.
A félig sült omlós tésztalapot jó vastagon megkenjük lekvárral, meghintjük a durvára vágott dióval, majd beborítjuk a citromos piskótamasszával.
További 15 perc alatt teljesen készre sütjük.
Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.
Hű, de klassz! :)
VálaszTörlésSzuper süti!
VálaszTörlésNézz be hozzám:
http://fozni-jo.blogspot.com/2010/09/dij-koszonom.html
Nagyon finom lehet
VálaszTörlésJaj de szép! Amolyan igazi múltidéző finomság.:) Mekkora örömet tud okozni az embernek egy üveg lekvár vagy egy régi könyv. Ezek olyan jó dolgok.
VálaszTörlésHűdejó! Nagymamim receptjei között találtam egy Londoni szelet nevű sütit, kíváncsi vagyok, mi a különbség.
VálaszTörlésA borra szavaznék!:)
Mézi, köszi :-)
VálaszTörlésDia, köszönöm!
Biank, az ám :-)
Poppy, igen! És igen, nagy öröm volt kapni egy rég látott könyvet, és kóstolni egy szeretettel készített lekvárt :-)
Ildy, a Londoni mákos dió helyett :-) Én is borral nyomtam volna - ha lett volna otthon!
Én eddig csak londoni szeletet készítettem, de Berlin se kutya:)
VálaszTörlésMég sose hallottam ilyen omlós tésztás-piskótásról, de nagyon guszta a képen!:-))
VálaszTörlésCsodálkoztam, hogy kétféle tészta is van benne, de a végére összeállt a süti :)
VálaszTörlésOlyan gyerekkori nagymamám-készítette finomságnak hangzik-látszik :)
Nekem is megvan ez a könyv jó sok éve, már egy-két lap kihullott belőle, de erre a berlini szeletre nem is emlékeztem. Mondjuk nem is tudom a könyvet kívülről. Nem nagyon szoktam sütni belőle, inkább a jó tanács rész volt nekem segítség kezdő háziasszony koromban. Ez a sütid hasonlít erre: http://faluvgikurtakonyha.blogspot.com/search/label/szilva
VálaszTörlésA római szeletet láttad? Az sem megvetendő. :)
Cs.T - Berlint is bevállalnám, ha valaki elvinne :-)))
VálaszTörlésAndi, érdekes párosítás, érdemes kipróbálni! Aki rétest tud húzni... Hajjaj :-)
Garffyka, olyan! Nagymamás :-)
Thrini, elő a könyvvel :-) Alatta ott a római (?) szelet, ugyanez, csak mákkal!
Tényleg valami hasonló, igen, mint a szilvásod! Bár ebben csak lekvár van, darabos gyümölcs nincs :-)
Már rohanok is! Kapok?
VálaszTörlésViki! Nekem is meg van ez a könyv, elő is vettem. Rengeteg sütit sütöttem anno belőle. Szerettem, mert kipróbált, olcsó, finom és mellesleg kezdő háziasszonyoknak való receptek vannak benne. Ajánlom mindenkinek, ha mostanában megjelenne.Üdv Gabi
VálaszTörlésCsibe, hát persze :-)
VálaszTörlésGabi, ahogy mondod! Szó szerint! Ha más nem, antikváriumban vagy aukciós oldalakon szerintem megszerezhető! Mert megéri :-)