Úgy emlékszem, két hete volt az a cudar vasárnap, amikor az ájult forróságból pikk-pakk az októberi szürkeségbe és egész napos esőzésbe csöppentünk.
Este benn ücsörögtünk, háttérként szólt a tévé, benne a Napló. Amiben is a balatoni hekket "járták" körül :-)
Olyan szinten csurgattuk a nyálunkat egy jó kis sült halért, olyan szinten nosztalgiáztunk a Balaton iránt, hogy cselekedni kellett!
Sült hekk
Hozzávalók:
- 1 kg gyorsfagyasztott hekktörzs
- 3-4 ek. liszt
- só, bors
- pirospaprika
- őrölt kömény
- sütéshez olaj
A halat kiolvasztjuk (esetleg fokhagymás tejben...), megmossuk, megtisztítjuk, leszárogatjuk.
Besózzuk, fél órát állni hagyjuk.
A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, meghempergetjük benne a haltörzseket, és forró olajban ropogósra sütjük. Csupán percek kérdése.
Puha kenyérrel, kovászos uborkával abszolúte hozza a balatoni feelinget :-)
Imádom, nagyon jól néz ki
VálaszTörlésNekem nem is kellene a Balaton, csak egy hetet had vendégeskedjek nálad.:) Most én is csorgatom a nyálam, vágynék a képen szereplő hal után!
VálaszTörlésHú de régen ettem, de az ízét még most is a számban érzem.
VálaszTörlésBianka, isteni!
VálaszTörlésPoppy, ha elalusztok a földön... :-DDD
Cs.T - jaj mi is! Azonnal heves nosztalgiázásba fogtunk :-)
Szívesen megkóstolnám, biztos nagyon finom!
VálaszTörlésHű, de jól néz ki!!!
VálaszTörlésÉn akárhol megalszom, mint a tej. Akkor, mi is a cím?:P
VálaszTörlésÚúúú, Viki ez nagyon ott van, de rég ettem már! Jövőhéten nagy tételben????:-)))
VálaszTörlésJutka, mint a csuda! Tiszta Balaton :-)
VálaszTörlésKöszi Csipet!
Poppy :-DDD
Liz, egynek jó lesz! Feltéve, ha beálltok lisztbe hempergetni :-))
De nagyon szeretem!:))
VálaszTörlésMi is csorgattuk, eg kíváncsiak voltunk a fejére:-)) De ez naggggyon ott van:-))
VálaszTörlésNagyon-nagyon guszta!!! Húúú, de régen ettem, és nekem is rögtön a Balaton jutott róla eszembe.:))
VálaszTörlésIlyent ettem Akarattyán a Bezerédi strand bejáratánál. Szuper volt.
VálaszTörlésImádnivaló!!!
VálaszTörlésReméllem tudjátok hogy a hekk nem balatoni hal.
VálaszTörlésés ha jó hekket szeretnél enni,nyuzd meg és utánna füszerezd.
VálaszTörlésmert a böre nem engedi a füszerek átitatosát a halba
VálaszTörléssenki ne kérdezzen probálja ki
VálaszTörlésmivel hogy pikkelyes a faroktovetol folfele jol megpucolom folvagom a hasat , kiszedem azt a hartyat a kozepebol ,megmosom lecsurrgatom ,es durva soval es pici vegetaval be dorzsolom a belsejet is legalabb fel napot hagyom hogy olvadjon bele a so lisztbe foforgatom es majd higabb paprikas lisztes panirba ,nem suru ki huzom az ujjammal a belsejebol a panirt mert ragados marad , forro ojajban 5-5 percig sutom es neha mozgatom .az olaj ha faradtabb jobban sul es ropogosabb lesz , es szkis szurovel leszurom az olajat a kovetkezo sutesig , tuti recept sokat suttem a balcsin ,,,probaljak ki
VálaszTörlésHűűűűűűűha, köszönjük a bennfentes tippet!!!
VálaszTörlés" forró olajban ropogósra sütjük."
VálaszTörlésHihetetlen, de igaz, sehol nem írják oda, hogy bő olajban vagy kevés olajon forgatva. Mintha nem tartozna a recepthez. Éppen most sütöttem alul rácsos vastepsiben, kevés olajon, kiolvasztva, sózva, lisztezve, és ezer darabra szétesett, leragadt, a látvány katasztrofális. És egy korrekt recept nincs sehol, ami részletesen leírná a módját a halsütésnek!
Jogos! Az olaj bő, mint minden hirtelen sültnél (pl. rántott hús), de alapvetően nagyon sok függ a hal minőségétől is. A mostanában kapható tengeri halfilék és törzsek kiolvadás után rémesek, csupa víz az egész, és széthullik ezer darabra :-(
Törlés