2010. augusztus 25., szerda

Egyszerű linzi torta





Noszvajon, fenn a barlanglakásoknál vettem egy üveg szilvalekvárt. Sok más társával egy hölgy árulta, aki lenn a faluban, a Gazdaházban kézműves foglalkozásokat szokott vezetni. Többek között lekvárfőzés, kenyérsütés, gyerkőcöknek gyöngyfűzés, karkötőfonás, csutkabábu készítés szerepel a repertoárján.

Gyönyörű színű lekvárokat árult, megőrizve bennük a gyümölcsök illatát, ízét; szörpöket s pici üvegcsékben még pálinkát is! Mind-mind ízlésesen kicsinosítva. Míg a fiúk sárkányt reptettek a dombtetőn a gyerekeknek, mi csajok vásároltunk, beszélgettünk.




A szilvalekvár igen sokat ígérő volt, nem volt szívem egyszerűen kenyérre vagy kalácsra kenni. Végül egy tavalyi Nők Lapja Konyhában szembejött ez a pofonegyszerű, mégis elragadóan finom uzsonnasütemény - nagy sikert aratott!





Egyszerű linzi torta


Hozzávalók:



A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj/margarin
  • 8 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor/1 ek. vaníliakivonat
  • 1 csipet só
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek. tejföl
  • 1 tojás sárgája

Továbbá:

  • 5 dkg dió
  • 30 dkg sűrű szilvalekvár
  • kenéshez a maradék tojásfehérje


A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a fagyos vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, sót, sütőport, a reszelt citromhéjat, a tejfölt és a tojássárgáját. Szaporán összegyúrjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük.

Közben a diót durvára vágjuk.

A fél óra leteltével a tésztát kettévágjuk 1/3-2/3 (kistestvér-nagytestvér) arányban. Kikenünk vajjal egy 26 cm átmérőjű piteformát, a nagyobbik tésztarészt belenyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, meghintjük a durvára darabolt dióval, megkenjük lekvárral.

A másik tésztadarabból kisujjnyi vékony rudakat sodrunk lisztezett munkalapon, s berácsozzuk vele a tortánkat. A rácsozást és a pite szélét lekenjük a tésztából kimaradt tojásfehérjével, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranyló barnára sütjük.

A formában hagyjuk langyosra hűlni, utána tortaszerűen szeletelve - esetleg pici porcukorral megszórva - tálaljuk.

Mennyei finom.





Ötlet: Nők Lapja Konyhája 2009/5

12 megjegyzés:

  1. Finom lehetett az a szilvalekvár, nagyon gusztán néz ki!
    És a süti is jó lett! :))

    VálaszTörlés
  2. Annyira finom volt a lekvár már önmagában, hogy jajajajjjjjj :-)

    A sütit többen is bevizsgálták, fini :-)

    VálaszTörlés
  3. De guszta! Egy ideje már én is készülök megsütni, és most nagyon meghoztad a kedvem, istenien néz ki!

    VálaszTörlés
  4. Jelentem a szörp is nagyon finom! Ez itten meg nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  5. Ezt én is nagyon szeretem! és Viki, sárgabaracklekvárral is isteni!

    VálaszTörlés
  6. Bianka, az íze is!


    Csibe, köszi :-) Várom a tiédet!


    Liz, én dinka nem vettem szörpöt... De a lekvár után el tudom képzelni, mennyire isteni!


    Dia, köszi :-)


    Kata, húha! Szuper inspiráció!!!

    VálaszTörlés
  7. Jaaj, csak már lenne házi szilvalekvárom!:-))
    Guszta nagyon!:-))

    VálaszTörlés
  8. Andikám, addig is sárgabarackos verzió by Kata??

    Tuti lesz!

    VálaszTörlés
  9. Hú Viki megcsináltam, tudod a nagy eseményre, hát mondhatom, hogy majdnem körbenyalták a tányért! Szerintem nemsoká visszatér közénk sárgabarack lekváros (még van by me)módozatban. Köszíííííííííí

    VálaszTörlés
  10. Liz - fülig ér a szám :-))))

    Megalapoztad a jövőt ;-)

    Arra a barackosodra befizetnék, csodás lett a lekvár!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.