Noszvajon, fenn a barlanglakásoknál vettem egy üveg szilvalekvárt. Sok más társával egy hölgy árulta, aki lenn a faluban, a Gazdaházban kézműves foglalkozásokat szokott vezetni. Többek között lekvárfőzés, kenyérsütés, gyerkőcöknek gyöngyfűzés, karkötőfonás, csutkabábu készítés szerepel a repertoárján.
Gyönyörű színű lekvárokat árult, megőrizve bennük a gyümölcsök illatát, ízét; szörpöket s pici üvegcsékben még pálinkát is! Mind-mind ízlésesen kicsinosítva. Míg a fiúk sárkányt reptettek a dombtetőn a gyerekeknek, mi csajok vásároltunk, beszélgettünk.
A szilvalekvár igen sokat ígérő volt, nem volt szívem egyszerűen kenyérre vagy kalácsra kenni. Végül egy tavalyi Nők Lapja Konyhában szembejött ez a pofonegyszerű, mégis elragadóan finom uzsonnasütemény - nagy sikert aratott!
Egyszerű linzi torta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj/margarin
- 8 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor/1 ek. vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 1 kk. sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek. tejföl
- 1 tojás sárgája
Továbbá:
- 5 dkg dió
- 30 dkg sűrű szilvalekvár
- kenéshez a maradék tojásfehérje
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a fagyos vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, sót, sütőport, a reszelt citromhéjat, a tejfölt és a tojássárgáját. Szaporán összegyúrjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük.
Közben a diót durvára vágjuk.
A fél óra leteltével a tésztát kettévágjuk 1/3-2/3 (kistestvér-nagytestvér) arányban. Kikenünk vajjal egy 26 cm átmérőjű piteformát, a nagyobbik tésztarészt belenyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, meghintjük a durvára darabolt dióval, megkenjük lekvárral.
A másik tésztadarabból kisujjnyi vékony rudakat sodrunk lisztezett munkalapon, s berácsozzuk vele a tortánkat. A rácsozást és a pite szélét lekenjük a tésztából kimaradt tojásfehérjével, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranyló barnára sütjük.
A formában hagyjuk langyosra hűlni, utána tortaszerűen szeletelve - esetleg pici porcukorral megszórva - tálaljuk.
Mennyei finom.
Közben a diót durvára vágjuk.
A fél óra leteltével a tésztát kettévágjuk 1/3-2/3 (kistestvér-nagytestvér) arányban. Kikenünk vajjal egy 26 cm átmérőjű piteformát, a nagyobbik tésztarészt belenyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, meghintjük a durvára darabolt dióval, megkenjük lekvárral.
A másik tésztadarabból kisujjnyi vékony rudakat sodrunk lisztezett munkalapon, s berácsozzuk vele a tortánkat. A rácsozást és a pite szélét lekenjük a tésztából kimaradt tojásfehérjével, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranyló barnára sütjük.
A formában hagyjuk langyosra hűlni, utána tortaszerűen szeletelve - esetleg pici porcukorral megszórva - tálaljuk.
Mennyei finom.
Ötlet: Nők Lapja Konyhája 2009/5
Finom lehetett az a szilvalekvár, nagyon gusztán néz ki!
VálaszTörlésÉs a süti is jó lett! :))
Annyira finom volt a lekvár már önmagában, hogy jajajajjjjjj :-)
VálaszTörlésA sütit többen is bevizsgálták, fini :-)
Fenségesen néz ki
VálaszTörlésDe guszta! Egy ideje már én is készülök megsütni, és most nagyon meghoztad a kedvem, istenien néz ki!
VálaszTörlésJelentem a szörp is nagyon finom! Ez itten meg nagyon guszta!
VálaszTörlésNagyon csábító!
VálaszTörlésEzt én is nagyon szeretem! és Viki, sárgabaracklekvárral is isteni!
VálaszTörlésBianka, az íze is!
VálaszTörlésCsibe, köszi :-) Várom a tiédet!
Liz, én dinka nem vettem szörpöt... De a lekvár után el tudom képzelni, mennyire isteni!
Dia, köszi :-)
Kata, húha! Szuper inspiráció!!!
Jaaj, csak már lenne házi szilvalekvárom!:-))
VálaszTörlésGuszta nagyon!:-))
Andikám, addig is sárgabarackos verzió by Kata??
VálaszTörlésTuti lesz!
Hú Viki megcsináltam, tudod a nagy eseményre, hát mondhatom, hogy majdnem körbenyalták a tányért! Szerintem nemsoká visszatér közénk sárgabarack lekváros (még van by me)módozatban. Köszíííííííííí
VálaszTörlésLiz - fülig ér a szám :-))))
VálaszTörlésMegalapoztad a jövőt ;-)
Arra a barackosodra befizetnék, csodás lett a lekvár!