Elárulok egy titkot :-) Sok-sok évvel ezelőtt vettünk egy adagot, szeretjük a sajtokat. Kibontottuk. Pffff, csupa puha penész... És fura dohos szaga is van, ami egyszerre valahogy gombás is. Hámozzuk meg! Levágtuk a külső héját :-) S végül a belseje sem ízlett.
Azóta sokat öregedtünk (értünk, hihi), és hol ebben, hol abban bukkan fel a sajt, egyre gyakrabban.
Ezek a kis gombócok akár köretként is szerepelhetnek, vagy dobjunk össze mellé egy salátát, és kész is van egy könnyű fogás!
Camembertes krokett
Hozzávalók:
- 20 dkg camembert
- 20 dkg krumpli
- 3 ek liszt (illetve amennyit a krumpli igényel!)
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 2 dkg vaj
- zsemlemorzsa
- olaj
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Még langyosan összetörjük, és hagyjuk kihűlni teljesen.
Keverjük hozzá a lisztet, a tojássárgáját és a vajat, gyúrjuk sima tésztává.
Vágjuk a sajtot 2x2 cm-es kockákra.
Csípjünk le a tésztából egy kis adagot, és a tenyerünkben gömbölyítsük a sajtkocka köré - mintha szilvásgombócot készítenénk.
Forgassuk meg a gombóckákat felvert tojásban, majd zsemlemorzsában és forró olajban, vagy sütőpapírral borított tepsin süssük őket aranyszínűre.
Keverjük hozzá a lisztet, a tojássárgáját és a vajat, gyúrjuk sima tésztává.
Vágjuk a sajtot 2x2 cm-es kockákra.
Csípjünk le a tésztából egy kis adagot, és a tenyerünkben gömbölyítsük a sajtkocka köré - mintha szilvásgombócot készítenénk.
Forgassuk meg a gombóckákat felvert tojásban, majd zsemlemorzsában és forró olajban, vagy sütőpapírral borított tepsin süssük őket aranyszínűre.
Ötlet: Nők Lapja Konyha 2009. március
Csúcs szuper, még mártogatóssal is
VálaszTörlésNekem is csak pár éve jönnek be ezek a camembert-es cuccok. Áfonyás mártogatóssal hú de finom!!
VálaszTörlésKlassz nagyon!:) szívesen ennék belőle :)
VálaszTörlésJól hangzik, biztos finom!
VálaszTörlésSzia! Valóban nagyon jól néz ki. Egy kérdésem lenne. Meddig marad friss? El lehet készíteni pár órával tálalás elõtt?
VálaszTörlésHűű camambert, nálam mindenképpen nyerő, mindenhogy:)) de ez a krokett bizotos, hogy mesés lehet.
VálaszTörlésA pici képen azt hittem szilvás gombóc, de ez még jobb!:-)) Tökjó világos képek!
VálaszTörlésEgyébként én első kóstolásra szerettem bele a camambertbe, bár elég későn volt az az első.:-))
Bianka, azaz!
VálaszTörlésLiz, van egy üveg áfonyalekvárom Erdélyből! Sokat sejtetően néző smiley :-)
Ami, köszi :-)
Ottis, fini :-)
Kriszta, ez igazán frissen jó, hogy még olvadozzon benne a sajt, és ropogjon a bundája! Melegítve már picit más, mint a rántott hús pl.!
Í.Sz köszi :-) Mint az állat :-)))
Andi, köszönet a nyári napsugárnak :-) Mikor találkoztatok? :-)
Hát igen, hónapoig jó volt fotózni. Most meg csak esik, csak esik, csak esik.....
VálaszTörlésKb.5 éve randiztunk először: a cami+én:-))