2010. augusztus 31., kedd

Zöldfűszeres túróval töltött csirkecomb

Itt a bizonyíték, hogy a camembertes krokettek köretként is milyen kitűnően működnek :-)

A csirkecomb igen hálás egy valami, ezt-azt dugdosunk a bőre alá - s mindig újdonságot tudunk az asztalra tenni.

Némi friss zöldfűszer, illatos fokhagyma a semleges ízű túróhoz, és olyan illatok fognak előkúszni a sütőből, de olyanok...






Zöldfűszeres túróval töltött csirkecomb



Hozzávalók:


  • 6 db felső csirkecomb
  • 25 dkg túró
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1-2 ek. tejföl (ha szükséges)
  • zöldfűszerek, pl. bazsalikom, rozmaring, oregánó, zsálya - amilyen tetszik

A combokat megmossuk, szőrtelenítjük, ujjunkkal meglazítjuk óvatosan a bőrét, sózzuk, borsozzuk.

A túrót kikeverjük a zúzott fokhagymával, a finomra vágott zöldfűszerekkel, sóval, borssal - s ha szükséges, 1-2 kanál tejföllel.

A csirke bőre alá szuszakoljuk az illatos túrókrémet, majd tepsibe ültetjük. Pici vizet öntünk alá, fóliával szorosan lefedjük. Fólia alatt 30-35 percig pároljuk, majd a takarót levéve róla további kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük.



Ötlet: Nők Lapja Konyha 2009/június

2010. augusztus 29., vasárnap

Nektarinos csokitorta




Kerti sütögetésre voltunk hivatalosak, s tapasztalat: együnk bármennyit, desszertnek mindig van hely a hasban :-)

Gizikétől kölcsönöztem a receptet, hozzám hasonlóan nagy csokoládérajongó! Az őszibarackot nektarinra cseréltem, illetve nem bírtam ki: beleolvasztottam egy tábla étcsokit :-)

Metszeti kép nem készült, mert a fény sebességével tűnt el, de halkan megsúgom: joghurtos-erdei gyümölcsös fagylaltgombóccal eszegettük...

Isteni!




Nektarinos csokitorta




Hozzávalók 22 cm-es kapcsos tortaformához:



  • 4 nagy szem nektarin
  • 12,5 dkg liszt
  • 12 dk porcukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • fél cs. sütőpor
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • 15 dkg margarin
  • 2 cs. vaníliás cukor/vaníliakivonat
  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín



A nektarinokat félbevágjuk, magját kiemeljük, cikkekre vágjuk. A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral béleljük, s legyezőszerűen kirakosgatjuk a gyümölcsszeletekkel.

A csokoládét összeolvasztjuk a margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot/vaníliakivonatot, egyesével a tojásokat, a tejszínt, végül a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet.

Simára keverjük, majd a csokis masszát a nektarinok tetejére öntjük.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Ha nagyon pirulna a teteje, félidőben könnyedén borítsuk le alufóliával.

Langymelegen, fagyigombóccal maga a mennyország :-)


2010. augusztus 27., péntek

Camembertes krokett

Teljes kattanás a camembert sajtra.

Elárulok egy titkot :-) Sok-sok évvel ezelőtt vettünk egy adagot, szeretjük a sajtokat. Kibontottuk. Pffff, csupa puha penész... És fura dohos szaga is van, ami egyszerre valahogy gombás is. Hámozzuk meg! Levágtuk a külső héját :-) S végül a belseje sem ízlett.

Azóta sokat öregedtünk (értünk, hihi), és hol ebben, hol abban bukkan fel a sajt, egyre gyakrabban.

Ezek a kis gombócok akár köretként is szerepelhetnek, vagy dobjunk össze mellé egy salátát, és kész is van egy könnyű fogás!





Camembertes krokett


Hozzávalók:


  • 20 dkg camembert
  • 20 dkg krumpli
  • 3 ek liszt (illetve amennyit a krumpli igényel!)
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dkg vaj
  • zsemlemorzsa
  • olaj


A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Még langyosan összetörjük, és hagyjuk kihűlni teljesen.

Keverjük hozzá a lisztet, a tojássárgáját és a vajat, gyúrjuk sima tésztává.

Vágjuk a sajtot 2x2 cm-es kockákra.

Csípjünk le a tésztából egy kis adagot, és a tenyerünkben gömbölyítsük a sajtkocka köré - mintha szilvásgombócot készítenénk.

Forgassuk meg a gombóckákat felvert tojásban, majd zsemlemorzsában és forró olajban, vagy sütőpapírral borított tepsin süssük őket aranyszínűre.




Ötlet: Nők Lapja Konyha 2009. március

2010. augusztus 26., csütörtök

Juhtúrós-kolbászos melegszendvics





Ha valami gyorsat, meleget szeretnénk vacsorázni pár perc ráfordított idővel.

Ha túlvásároltuk magunkat kenyérrel, és meguntuk a pirítóst vagy a bundáskenyeret.

Néhány hozzávaló, és ínycsiklandó illatok fogják a konyhába csalogatni a családtagokat :-)





Juhtúrós-kolbászos melegszendvics


Hozzávalók:



  • 15 dkg juhtúró
  • 10-15 dkg lángolt kolbász
  • bors
  • 1 tojás
  • paradicsom



A kolbász bőrét lehúzzuk, ledaráljuk vagy apróra vágjuk. Krémesre keverjük a juhtúrót a tojással, ízesítjük borssal (sózni nem kell), majd hozzáadjuk a kolbászt is.

A kenyérszeleteket megkenjük az ízes krémmel, mindegyik tetejére 1-1 paradicsomkarikát ültetünk, majd forró sütőben kb. 15 perc alatt illatosra sütjük.

Hagyjuk hűlni kicsit, mert égési sebeket képes okozni! Jó kis hideg sör legyen kéznél utána :-)





Ötlet: Nők Lapja Konyha 2009/március

2010. augusztus 25., szerda

Egyszerű linzi torta





Noszvajon, fenn a barlanglakásoknál vettem egy üveg szilvalekvárt. Sok más társával egy hölgy árulta, aki lenn a faluban, a Gazdaházban kézműves foglalkozásokat szokott vezetni. Többek között lekvárfőzés, kenyérsütés, gyerkőcöknek gyöngyfűzés, karkötőfonás, csutkabábu készítés szerepel a repertoárján.

Gyönyörű színű lekvárokat árult, megőrizve bennük a gyümölcsök illatát, ízét; szörpöket s pici üvegcsékben még pálinkát is! Mind-mind ízlésesen kicsinosítva. Míg a fiúk sárkányt reptettek a dombtetőn a gyerekeknek, mi csajok vásároltunk, beszélgettünk.




A szilvalekvár igen sokat ígérő volt, nem volt szívem egyszerűen kenyérre vagy kalácsra kenni. Végül egy tavalyi Nők Lapja Konyhában szembejött ez a pofonegyszerű, mégis elragadóan finom uzsonnasütemény - nagy sikert aratott!





Egyszerű linzi torta


Hozzávalók:



A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj/margarin
  • 8 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor/1 ek. vaníliakivonat
  • 1 csipet só
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek. tejföl
  • 1 tojás sárgája

Továbbá:

  • 5 dkg dió
  • 30 dkg sűrű szilvalekvár
  • kenéshez a maradék tojásfehérje


A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a fagyos vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, sót, sütőport, a reszelt citromhéjat, a tejfölt és a tojássárgáját. Szaporán összegyúrjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük.

Közben a diót durvára vágjuk.

A fél óra leteltével a tésztát kettévágjuk 1/3-2/3 (kistestvér-nagytestvér) arányban. Kikenünk vajjal egy 26 cm átmérőjű piteformát, a nagyobbik tésztarészt belenyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, meghintjük a durvára darabolt dióval, megkenjük lekvárral.

A másik tésztadarabból kisujjnyi vékony rudakat sodrunk lisztezett munkalapon, s berácsozzuk vele a tortánkat. A rácsozást és a pite szélét lekenjük a tésztából kimaradt tojásfehérjével, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranyló barnára sütjük.

A formában hagyjuk langyosra hűlni, utána tortaszerűen szeletelve - esetleg pici porcukorral megszórva - tálaljuk.

Mennyei finom.





Ötlet: Nők Lapja Konyhája 2009/5

2010. augusztus 24., kedd

Fetás padlizsánkrém



Térdig gázolunk a padlizsánban, tömve a piac lila halmokkal, így nálunk is fel-felbukkan a padlizsánkrém valamelyik formája.


Ez egy hirtelen ötlet szülte verzió: a hűtőben gondolkodott egy megkezdett csomag feta, amit találomra összekevertem a megsült padlizsánnal.


Szuper lett :-)



Fetás padlizsánkrém



Hozzávalók:



  • 2 kisebb padlizsán
  • 10-15 dkg feta
  • 1 fej lilahagyma
  • bors


A padlizsánokat megszurkáljuk, és sütőben - esetleg parázs felett - puhára sütjük. Hagyjuk picit hűlni, majd húzzuk le a héját.

Villával darabosra törjük, felesleges teljesen pépesíteni.

Hozzámorzsoljuk a fetasajtot, a finomra vágott lilahagymát és alaposan megborsozzuk. Sót a feta miatt nem kíván szerintem.

Jól összekeverjük, és hűtőbe tesszük néhány órára, hogy összeérjenek az ízek. Friss kenyérrel, pirítóssal, sok-sok friss zöldséggel tuti reggeli vagy vacsora!



2010. augusztus 23., hétfő

Rakott krumpli 17 főre





Végy egy vidám baráti társaságot - 11 felnőttet, 6 gyereket. Keress egy olyan hetet a nyár folyamán, mely mindenkinek megfelelő. Jelölj ki számukra egy pontot a térképen.

Ha ez megvan, ültesd őket autóba, és indítsd el a karavánt.

Rendeld meg a ragyogó időt egész hétre.

Utána egyéb dolog sincs, mint lubickolni a jókedvben, kacagásban, kirándulásokban, játékokban, közös főzésekben, éjszakába nyúló dumapartikban.

Így nyaraltunk mi egy hétig Noszvajon :-)





Olyan szinten feltöltő élmény volt, hogy receptre írnám fel... Szempillantás alatt elrepült felettünk egy hét, s pénteken arra eszméltünk: csomagolni kell, indulni kell...

Bevallom, az autóban, napszemüveg rejteke mögött kicsurrant a könny a szememből, hogy véget ért :-)


Az egy hét folyamán csobbantunk a bogácsi termálfürdőben, bevettük Eger várát a gyerkőcökkel, kisvasúttal felrobogtunk a Fátyol-vízeséshez, megmásztuk a hegyet az ősember barlang kedvéért, tettünk egy kanyart a Szépasszony-völgyben, felfedeztük Noszvajt s a barlanglakásokat.





Millió puszi a társaságnak, remélem, ismétlés következik!!!

2010. augusztus 16., hétfő

Mediterrán rakott palacsinta



Húsmentes, mégis laktató fogáson törtem a fejemet - palacsinta!

De mitől mediterrán? A sok-sok zöldfűszertől, és a napon aszalt paradicsomtól, amit Katától kaptam ajándékba, és pompásan illett ebbe az ételbe!





Mediterrán rakott palacsinta


Hozzávalók:



A palacsintához - kb. 12 db:

  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 3,5 dl szóda/ásványvíz
  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 ek. olaj
Töltelék:


  • 25 dkg túró
  • 10/12,5 dkg juhtúró (brindza)
  • 1 fej lilahagyma
  • só, bors
  • bazsalikom, oregánó
  • 6-8 db napon szárított paradicsom
  • 5 dl tejföl


A palacsintatészta hozzávalóit simára keverjük, fél órát pihentetjük, majd szép sorban kisütjük.

A túrót simára keverjük a juhtúróval, a finomra vágott lilahagymával és a tejföl kb. egyharmadával, ízesítjük sóval, borssal, finomra vágott zöldfűszerekkel, felcsíkozott paradicsommal.

Rétegezzük: egy sor palacsinta, egy sor túrókrém, egy sor palacsinta, egy sor túrókrém - míg a hozzávalók tartanak. A tetejére palacsinta kerüljön. Bevonjuk a maradék tejföllel, és forró sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Tortaszerű cikkekre vágva tálaljuk.

2010. augusztus 14., szombat

Nektarinos-camembertes Szigetházi szelet





S midőn az Úr megteremté a Szigetházi-szeletet, látá, hogy az jó, és minden családnál sikert arat!

Így kezdődött. Max kitalálta ezt a csoda finomságot, ami mindannyiszor zajos tetszést váltott ki melegen-hidegen egyaránt.

Szerepelt már nálam egy májas verzió, de ez most egy egészen más irány: gyümölcs, hús, camembert. Ezek álltak rendelkezésre a hűtőben :-)

Zuram teljesen elalélt, és lelkesen repetázott.






Nektarinos-camembertes Szigetházi szelet



Hozzávalók:


  • 50 dkg fagyasztott leveles tészta
  • 4 szem nektarin
  • 125 gr camembert sajt (a kerek ekkora)
  • 50 dkg csirkemell
  • 1 fej hagyma
  • só, bors


A leveles tésztát hagyjuk kiolvadni, majd kinyújtjuk 3 mm vastagra. Kettévágjuk úgy, hogy az egyik felével ki tudjunk bélelni egy közepes méretű tepsit, míg a másik felével majd be tudjuk fedni művünket.

A hagymát (vörös vagy lila) félfőre vágjuk, pici olajon megpároljuk. Rádobjuk a felcsíkozott csirkemellet, fehéredésig kevergetjük, néhány percig hagyjuk párolódni. Sózzuk, borsozzuk. Utólag jutott eszembe, hogy némi kakukkfüvet biztos elbírt volna... Elfeledtem...

A tésztával kibélelünk tehát egy közepes tepsit, amit előtte sütőpapírral borítottunk be. Ráhalmozzuk a csirkehúst, a cikkekre vágott nektarint és a felszeletelt sajtot, majd az egészet beborítjuk a másik tésztaféllel.

Tetejét lekenjük tojással, meghintjük szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc készre sütjük.

Hagyjuk picit hűlni, máskülönben szétesik, majd kockákra vágva tálaljuk.


2010. augusztus 13., péntek

Szerelmeslevél





Hogy mennyit ettem ilyen péksüteményt általános iskolás koromban! Rengetegszer volt ez tízóraira, nagyon szerettem.

Mama szakácskönyvét lapozgattam, mit lehetne sütni villámnál is sebesebben (mert süti azért kell), és egyszer csak megláttam a szót: szerelmeslevél! Már nyúltam is a mélyhűtőbe a leveles tésztáért!

Szuper lett, amúgy kétpofára tömtük... Legközelebb, ha némileg több idő áll rendelkezésre, ki fogom próbálni vagy EZT a tésztát, vagy pedig EZT :-) Biztos, hogy csodás lesz, mert a boltiból is nagyon finom kerekedett!

S mi sem lenne ma aktuálisabb a szerelmeslevélnél: házassági évfordulónk van :-) S annak idején is péntek 13-a volt!





Szerelmeslevél


Hozzávalók:

  • 50 dkg fagyasztott leveles tészta
  • tetszőleges ízű lekvár
  • 1 tojás
  • porcukor


A tésztát hagyjuk kiolvadni, majd lisztezett munkalapon nyújtsuk ki 3 mm vastagra.

Négyzeteket vágunk belőle, közepükre lekvárt halmozunk. A négyzeteket átlósan félbehajtjuk, szélüket lenyomkodjuk. Tojással lekenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Langyosan meghintjük porcukorral.






2010. augusztus 12., csütörtök

Olajos kiflik





Így dőlnek meg sok-sok éves hiedelmek :-)

Erről a receptről azt hittem, egy régi családi darab. Rágugliztam. 0,31 másodperc alatt 40.600 találatot adott fel. Ez többeknél családi recept lehet :-DDD

Népszerűségét nem is csodálom - eszement finom! Már-már a semmiből valami. Szuper könnyű a tésztája. Nem ragad. Nem szakad. Puha, foszlós. Akár töltetlenül, akár tetszőleges töltelékkel ízesítve beszélgetős-iszogatós bulik egyik sztárja lesz!

Nálunk most igen jól fogyott :-)





Olajos kiflik


Hozzávalók 32 db-hoz:



  • 1 dl olaj
  • 2,5 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 csapott ek. só (azért óvatosan!)
  • 2,5 dkg friss élesztő


Töltelék most:

  • hajszálvékonyra szeletelt szalámi
  • tetejére 1 tojás + szezámmag


A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.

A megkelt tésztát munkalapra borítjuk (nem szükséges lisztezni, nem fog tapadni!), és négy egyenlő részre vágjuk.

Egyesével körlappá nyújtjuk őket, és nyolc egyenlő háromszögre vágjuk. A háromszögek szélesebbik végére szalámiszeleteket teszünk, majd kifliszerűen feltekerjük.





Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket, 15 percig kelni hagyjuk. Lekenjük a kifliket felvert tojással, meghintjük szezámmaggal, és 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.


Készítsünk kézközelbe jéghideg sört vagy egy pohár finom bort!


2010. augusztus 9., hétfő

"Lúdlábtorta" leves





Nem, nem ment el az eszem :-)

Történt ugyanis, hogy egyik nap felhívott Max Barátom, és elmesélte a "látomását". Egy levest álmodott, sok-sok meggyel, tejszínnel selymesítve, a teteje pedig jól megrakva kakaós tejszínhabbal és házi csokiszósszal megcsurgatva... Mintha egy lúdlábtorta kelne új életre leves formájában!

Ahhhhhhh... - mondtam én.
Megcsinálod? - kérdezte Max.
De meg ám :-)

Csodálatos lett...

Zuram kommentjei:
  • Ez isteni!
  • Egy étteremben is megállná a helyét!
  • Hmmmmm, olyan, mint egy fagylalt!

Ésatöbbi.


Max drága, köszönöm az inspirációt!!!




"Lúdlábtorta" leves


Hozzávalók:


  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • ízlés szerint cukor
  • őrölt fahéj
  • csipet gyömbér
  • csipet só
  • szegfűszeg
  • 1 ek. ételkeményítő
  • 2 dl tejföl/tejszín/tej


A habhoz:
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1-2 ek. cukrozatlan kakaópor


Tetejére:



Legegyszerűbb meggylevest főzünk, hagyjuk langyosra hűlni, majd hűtőben egészen kihűtjük.


A tejszínben csomómentesre keverjük a kakaóport, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, s kemény habbá verjük.


Tálaláskor a meggylevest megpakoljuk dundi habgaluskákkal, és jó alaposan meglocsoljuk a csokoládéöntettel.

Ellenállhatatlanul finom!






2010. augusztus 7., szombat

Csokis csigák







Régen nem sütöttem - legalábbis süteményt. Húha, ez nem helyes! Így aztán engedtem a belső nyomásnak, és hétköznap ide vagy oda - nekiálltam.

Kelt tésztát kívántam, amit először frissiben eltépkedünk, de aztán a maradék másnap is jó lesz tízóraira.

Kakaós csiga helyett csokis csigák bukkantak elő a sütőből :-) Akkor volt a legtutibb, amikor még langyosan olvadozott benne a csokoládé...





Csokis csigák


Hozzávalók:


  • 3 dl langyos tej
  • 1 tojás + 1 tojás sárgája
  • 10 dkg puha vaj
  • 55 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak szárított élesztő/2,5 dkg friss élesztő
  • 1 csipet só

Töltelék:

  • 10 dkg puha vaj
  • 20 dkg csokoládé


A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagaszt-keleszt.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk. Felületét lekenjük a puha vajjal, meghintjük a pici kockákra vágott csokoládéval.

Feltekerjük, mint egy beiglit, majd éles késsel 2 cm széles csigákra vágjuk.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a csigákat, 20 percig kelni hagyjuk.




Tetejüket lekenjük a maradék tojásfehérjével, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.




Ötlet: Stahl Judit

2010. augusztus 6., péntek

Sült hekk





Úgy emlékszem, két hete volt az a cudar vasárnap, amikor az ájult forróságból pikk-pakk az októberi szürkeségbe és egész napos esőzésbe csöppentünk.

Este benn ücsörögtünk, háttérként szólt a tévé, benne a Napló. Amiben is a balatoni hekket "járták" körül :-)

Olyan szinten csurgattuk a nyálunkat egy jó kis sült halért, olyan szinten nosztalgiáztunk a Balaton iránt, hogy cselekedni kellett!





Sült hekk


Hozzávalók:


  • 1 kg gyorsfagyasztott hekktörzs
  • 3-4 ek. liszt
  • só, bors
  • pirospaprika
  • őrölt kömény
  • sütéshez olaj


A halat kiolvasztjuk (esetleg fokhagymás tejben...), megmossuk, megtisztítjuk, leszárogatjuk.

Besózzuk, fél órát állni hagyjuk.

A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, meghempergetjük benne a haltörzseket, és forró olajban ropogósra sütjük. Csupán percek kérdése.

Puha kenyérrel, kovászos uborkával abszolúte hozza a balatoni feelinget :-)


2010. augusztus 5., csütörtök

Nyári burgonyasaláta





Sült hús köreteként ettük még hétvégén, de szerintem magában is kitűnő nyári vacsora válhat belőle egy kellemes estén.

S hogy mitől nyári? Természetesen az újkrumplitól, no és a kovászos uborkától!





Nyári burgonyasaláta


Hozzávalók:



  • 60 dkg újkrumpli
  • 2 alma
  • 3-4 termetes kovászos uborka
  • 2 kaliforniai paprika
  • 4-5 dl natúr joghurt
  • 1-1,5 dl majonéz
  • só, bors
  • opcionálisan főtt tojás

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, hűlni hagyjuk, majd kockára vágjuk.

Szintén kockákra vágjuk a meghámozott almát, az uborkát, paprikát, összeforgatjuk a krumplival.

A joghurtot elkeverjük a majonézzel, ízesítjük, majd a zöldségekhez adjuk. Főtt tojással dúsítható - mi most a melegre való tekintettel elhagytuk.

Tegyük néhány órára a hűtőbe érlelődni - majd fogyasszuk el jó étvággyal :-)


2010. augusztus 3., kedd

VKF!XXXVI - Marokkói szilvás csirke





Remélem, Sedith beengedi még a csirkémet világjáró fazekába! Nem jellemző rám ez a késés, itt szeretnék elnézést kérni!


Van egy klassz gyűjteményem, csak szárnyasból készült receptek szerepelnek benne - a világ minden tájáról! Ebben találtam erre a finomságra, marokkói ihletésű - gyümölcs és hús kombó. Marokkóban ugyan még nem jártam, de már találkoztam olyan emberrel, aki eltöltött ott egy hetet :-)

Amellett, hogy a kaja tuti finom, annyi idő alatt elkészíthető, míg megfő a rizs! A képért sorry, este 10 órakor kattintottam.





Marokkói szilvás csirke


Hozzávalók:


  • 4 fél csirkemell
  • 8-10 szem érett szilva
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. olaj
  • 1-1 mk. fahéj, gyömbér, kömény
  • 2 ek. méz
  • só, bors
  • 5 dl húsleves (kockából)


A csirkemelleket megsózzuk, borsozzuk, s az olajon mindkét oldalát megsütjük. Félretesszük.

A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, pici olajon megpároljuk. Meghintjük a liszttel, lepirítjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, felöntjük a húslevessel - kiforraljuk. Beletesszük a félbevágott, kimagvalt szilvaszemeket, belecsorgatjuk a mézet, 8-10 percig főzzük.

A megsütött csirkemelleket 2-3 percre beletesszük az fűszeres-gyümölcsös mártásba, hogy átvegye az ízkavalkádot.

Párolt rizzsel tálaljuk.



2010. augusztus 2., hétfő

Tök jó töksaláta!





Ez a saláta...


Edit barátnőm alapötletét Max barátom fejlesztette tovább, s még én is hozzátettem egy picit. Grillezett hús köreteként ettük - csodálatos, komolyan mondom!

Hangos sikert aratott, mindössze ennyi maradt belőle, ami a képen szerepel :-)





Töksaláta



Hozzávalók:

  • 1 db közepes nagyságú, zsenge tök
  • fél citrom
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 nagy pohár (450 gr) natúr joghurt
  • 1,5-2 dl majonéz
  • friss zöldfűszerek: nálam bazsalikom és rozmaring
  • só, bors


A tököt meghámozzuk, kettévágjuk, magját kikanalazzuk. Falatnyi kockákra vágjuk, majd a felkarikázott citrommal és sóval ízesített vízben puhára főzzük.

Leszűrjük, langyosra hűtjük.

A joghurtot kikeverjük a majonézzel, sóval, borssal, finomra vágott zöldfűszerekkel.

Összeforgatjuk a kihűlt tökkockákkal és a vékonyra karikázott lilahagymával.

Néhány órára hűtőbe tesszük érlelődni.

Isteni!