Ez a pite nem jöhetett volna létre - ha a szilva amúgy nyersen emberi fogyasztásra alkalmas lett volna...
Szerintem anno a Paradicsomban mosolyoghatott így a kígyó Évára, mint ránk a gyönyörű, hamvas, sötétlila szilva a zöldségesnél. Ilyen csábítóan, de közben a belseje... Tényleg nagyon szép volt, ráadásul nem hittünk a szemünknek: 150 Ft-ért mérték kilóját. Vettünk is belőle!
Délután elővettük, hogy uzsonnára majszolunk belőle. Éretlen volt. Olyan zöld, hogy amikor beleharaptunk, lemarta a fogzománcot, és összehúzott mindent, ami emberben összehúzható. Brrrrrr... Árulja már el valaki, miért kell a gyümölcsöt idejekorán leszedni??? Vettem őszibarackot is, bizony a közepe, a magjánál annak is zöld volt... Halló, így nem járnak vissza a vevők!
De jajmicsináljunk a zöld szilvával?! Zuram fejéből pattant ki a szikra: süss belőle süteményt! Szilvás-túrós lepényt - fogalmazta meg egész konkrétan a vágyait :-)
Na így született meg ez a pite - köszönjük az éretlen szilvának! Őrületesen finom lett, légies, nagyon fahéjas. Olyan igazi, békebeli, vasárnapi uzsonnasütemény!
Szilvás-túrós pite
Hozzávalók:
A tésztához:
Na így született meg ez a pite - köszönjük az éretlen szilvának! Őrületesen finom lett, légies, nagyon fahéjas. Olyan igazi, békebeli, vasárnapi uzsonnasütemény!
Szilvás-túrós pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- 1 tojás sárgája
- csipet só
- 2-4 ek. hideg víz
A túrókrémhez:
- 25 dkg túró
- 5-8 dkg cukor (ki milyen édesen)
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 tojás + a tésztából kimaradt fehérje
- 2-3 ek. tejföl
- 1 mk. őrölt fahéj
- 1 ek. búzadara
A tetejére:
- kb. 15 szem szilva
- 1 ek. cukor
- 1 mk. őrölt fahéj
A tészta hozzávalóit szaporán összegyúrjuk, hogy minél kevésbé melegedjen fel. Már azon frissiben piteformába nyomkodjuk, és így tesszük hűtőbe fél-egy órára.
Hűtést követően villával megszurkáljuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót, a tojás sárgáját, cukrot, vaníliát, fahéjat, búzadarát és a tejfölt tálba tesszük, botmixerrel krémesre pörgetjük. A két tojás fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan a krémes túróhoz keverjük.
A szilvákat megmossuk, kimagvaljuk, negyedekbe vágjuk.
Az elősütött tésztakéregbe simítjuk a habos túrókrémet, tetejét kirakosgatjuk a szilvanegyedekkel. Tetejét meghintjük fahéjas cukorral, majd további kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Langyosan - na jó, hidegen is - valami elképesztően finom!
Küldök dobozkát! Kibéleled?
VálaszTörlésÉn is ám békebeli lennék, ha ehetnék!:-))
VálaszTörlésMax,küldd!!! Míg még van mivel bélelni! :-)))
VálaszTörlésAndi, itt a lehűlés! Sokat sejtetően néző smiley :-DDk
Isteni lehet, nem vagyok odáig a szilváért de szívesen megkóstolnám.
VálaszTörlésNem tudom, hogy mire gondolsz, de a kertben véletlenül pont érik a szilvám!:-D
VálaszTörlésMár épp ámuldoztam, hogy neked micsoda jó dolgod van, hogy már szilvát majszolsz. Sajnálom, hogy így melléfogtatok, de a végeredmény biztos feledtette ezt. Úgy örülnék, ha egyszer Mr. P. is hasonló konkrét kéréssel állna elém! Bocsánat, elkalandoztam.:)
VálaszTörlésCsodálatos lehetett a süti. Ha majd megérik nálunk a szilva, biztosan kipróbálom, csak fahéjmentesen.
Isteni! Ezzel a túrós töltelékkel meg méginkább!
VálaszTörlésTegnap este olvastam a receptedet, több sem kellett össze is dobtam egy jó kis fahéjas-szilvás morzsásat... Már csak a szilva kedvéért... :))
Andi, az omlósat kicseréled a GM lisztedre, és voila!
VálaszTörlésAndi/cuki, nem tudom, mire gondolsz :-DDD
Poppy, mindenünk összehúzódott... :-DD De megérte, mert tuti nem sütöttem volna ilyen pitét!
Zuram nagyon szereti a hasát, elámultam, amikor mondta a kívánságát!
Felhőlány, de télleg! :-) Muti azt a morzsásat!
nagyszeru suti lehet,erdekes ez a turos valtozat,eddig nem tudtam rola,ki kell probaljam,koszi szepen es tovabbi jo sutes-fozest...
VálaszTörlésKipróbáltam sütit, isteni finom lett! (egy picit változtattam rajta, hogy kevesebb kalória legyen)
VálaszTörlésHa nem gond, beírtam a blogomba is, természetesen megemlítve Téged, a süti szerzőjét is :)
Cirmicica - hirtelen felindulásból elkövetett süti lett :-) De annál jobb!
VálaszTörlésDevilCat :-) Megnézem nálad a kalóriaszegényebb verziót! Köszi :-)
Nem készült róla fotó, mert szentül azt hittem, hogy a sok más gyümölcsös morzsás mellett már ez is fent van a blogom...
VálaszTörlésSürgősen pótolom a hiányosságot! :))