Papától kaptunk egy tekintélyes nagyságú tököt. Impozáns méreteit meghazudtolva hallatlanul zsenge volt - sokfelhasználású tökké vált a konyhában.
Első körben rántott tököt készítettem belőle, imádom. Jó sok tartárral! Olajban sütni viszont továbbra is utálok, így sütőpapír és sütő - belül omlósra, kívülről ropogósra sültek a tökcikkelyek.
Sütőben sült rántott tök
Hozzávalók:
A tököt meghámozzuk, kettévágjuk, magjait kanállal kivájjuk. 1,5-2 cm széles karikákra/cikkelyekre vágjuk a húsát, leöblítjük, papírtörlővel leszárogatjuk.
Hagyományos módon bepanírozzuk. Annyit szoktam "csalni", hogy a lisztet hozzákeverem a felvert tojáshoz, hígra hagyva, így egy lépést megspórolok. Lisztes tojás, utána zsemlemorzsa, és már lehet is sütni.
A bepanírozott tököt sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, tetejükre óvatosan pici olajat öntünk, és 180 fokos sütőben aranyszínűre, ropogósra sütjük - kb. 20 perc alatt.
Hideg tartármártással, esetleg sült krumplival/párolt rizzsel tálaljuk. Mi most csak a tartárral eszegettük.
Első körben rántott tököt készítettem belőle, imádom. Jó sok tartárral! Olajban sütni viszont továbbra is utálok, így sütőpapír és sütő - belül omlósra, kívülről ropogósra sültek a tökcikkelyek.
Sütőben sült rántott tök
Hozzávalók:
- tök
- panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
- só, bors
- pici étolaj
A tököt meghámozzuk, kettévágjuk, magjait kanállal kivájjuk. 1,5-2 cm széles karikákra/cikkelyekre vágjuk a húsát, leöblítjük, papírtörlővel leszárogatjuk.
Hagyományos módon bepanírozzuk. Annyit szoktam "csalni", hogy a lisztet hozzákeverem a felvert tojáshoz, hígra hagyva, így egy lépést megspórolok. Lisztes tojás, utána zsemlemorzsa, és már lehet is sütni.
A bepanírozott tököt sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, tetejükre óvatosan pici olajat öntünk, és 180 fokos sütőben aranyszínűre, ropogósra sütjük - kb. 20 perc alatt.
Hideg tartármártással, esetleg sült krumplival/párolt rizzsel tálaljuk. Mi most csak a tartárral eszegettük.
Nagyon guszta
VálaszTörlésDe hogy ez milyen jó ötlet! :))
VálaszTörlésA lakásban hosszan terjengő olajillat miatt ritkán veszem rá magam a rántott dolgok elkészítésére, meg persze az olajat is sajnálom...
Imádom a rántott tököt!
VálaszTörlésÉn szintén utálom az olajban sütögetést, főleg ebben a melegben, de így már mindgyár más:) Mellé egy kis kovi ubi...
VálaszTörlésÉn is így szoktam sütni, de már régóta szeretnék egy olajspray-t, mert azzal sokkal vékonyabb rétegben lehetne beolajozni, mintha úgy öntöm rá. Sajnos eddig még nem kaptam sehol...:(
VálaszTörlésKérek!!!
VálaszTörlésBianka, köszi!
VálaszTörlésFelhőlány, dettó! A szag talán hagyján, de az olajat én is sajnálom :-)))
Tessék így rántani!
Csibe, végy egy karikát!
Cs.T. - jöhet az a koviubi!!!!
Névtelen :-) Az olajspray tuti találmány! Nekem sincs. Vatera, teszvesz?
Max, gyere :-)
Tegnap nálunk is ez volt.Bár nem sütőben sütve. Nem voltam ilyen kreatív!:-))
VálaszTörlésAmint enyhül az idő kipróbálom sütőben, imádom a rántott tököt naagyoon!!!
VálaszTörlésAndi :-) Egyre jár az agyunk :-)))
VálaszTörlésÍ.Sz, jó kis zsenge tökből elég 15-20 perc, még fel sem melegszik a konyha ennyi idő alatt :-)
Vagy: gyorsan reggel a hűvösben :-))
Első kommentem, első receptem innen. Nagyon jó. Hagyjuk a dagadt olajat másra :) köszönöm a nagyszerű ötletet.
VálaszTörlés