2010. július 14., szerda

Sütőben sült rántott tök





Papától kaptunk egy tekintélyes nagyságú tököt. Impozáns méreteit meghazudtolva hallatlanul zsenge volt - sokfelhasználású tökké vált a konyhában.




Első körben rántott tököt készítettem belőle, imádom. Jó sok tartárral! Olajban sütni viszont továbbra is utálok, így sütőpapír és sütő - belül omlósra, kívülről ropogósra sültek a tökcikkelyek.




Sütőben sült rántott tök


Hozzávalók:


  • tök
  • panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
  • só, bors
  • pici étolaj


A tököt meghámozzuk, kettévágjuk, magjait kanállal kivájjuk. 1,5-2 cm széles karikákra/cikkelyekre vágjuk a húsát, leöblítjük, papírtörlővel leszárogatjuk.

Hagyományos módon bepanírozzuk. Annyit szoktam "csalni", hogy a lisztet hozzákeverem a felvert tojáshoz, hígra hagyva, így egy lépést megspórolok. Lisztes tojás, utána zsemlemorzsa, és már lehet is sütni.

A bepanírozott tököt sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, tetejükre óvatosan pici olajat öntünk, és 180 fokos sütőben aranyszínűre, ropogósra sütjük - kb. 20 perc alatt.

Hideg tartármártással, esetleg sült krumplival/párolt rizzsel tálaljuk. Mi most csak a tartárral eszegettük.

11 megjegyzés:

  1. De hogy ez milyen jó ötlet! :))
    A lakásban hosszan terjengő olajillat miatt ritkán veszem rá magam a rántott dolgok elkészítésére, meg persze az olajat is sajnálom...

    VálaszTörlés
  2. Imádom a rántott tököt!

    VálaszTörlés
  3. Én szintén utálom az olajban sütögetést, főleg ebben a melegben, de így már mindgyár más:) Mellé egy kis kovi ubi...

    VálaszTörlés
  4. Én is így szoktam sütni, de már régóta szeretnék egy olajspray-t, mert azzal sokkal vékonyabb rétegben lehetne beolajozni, mintha úgy öntöm rá. Sajnos eddig még nem kaptam sehol...:(

    VálaszTörlés
  5. Bianka, köszi!


    Felhőlány, dettó! A szag talán hagyján, de az olajat én is sajnálom :-)))
    Tessék így rántani!


    Csibe, végy egy karikát!


    Cs.T. - jöhet az a koviubi!!!!


    Névtelen :-) Az olajspray tuti találmány! Nekem sincs. Vatera, teszvesz?


    Max, gyere :-)

    VálaszTörlés
  6. Tegnap nálunk is ez volt.Bár nem sütőben sütve. Nem voltam ilyen kreatív!:-))

    VálaszTörlés
  7. Amint enyhül az idő kipróbálom sütőben, imádom a rántott tököt naagyoon!!!

    VálaszTörlés
  8. Andi :-) Egyre jár az agyunk :-)))


    Í.Sz, jó kis zsenge tökből elég 15-20 perc, még fel sem melegszik a konyha ennyi idő alatt :-)
    Vagy: gyorsan reggel a hűvösben :-))

    VálaszTörlés
  9. Első kommentem, első receptem innen. Nagyon jó. Hagyjuk a dagadt olajat másra :) köszönöm a nagyszerű ötletet.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.