2010. július 15., csütörtök

Spanyol tokány





A gigatök újabb felhasználási módja következik.

Sok más zöldséggel, némi csíkokra vágott hússal, korty fehérborral összefőzve meglepően könnyű, nyárias fogás kerekedett belőle.

Elégedetten ettük a hőségben, kicsit sem volt megterhelő a gyomornak!





Spanyol tokány


Hozzávalók:


  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg hús (sertéscomb, lapocka, csirkemell, pulykamell...)
  • 25 dkg tök
  • 20 dkg zöldbab
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 dl fehérbor
  • 4 paradicsom
  • só, bors
  • 1 babérlevél


A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a hosszú, vékony csíkokra vágott húst, fehéredésig sütjük.

Felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a babérlevelet, és fedő alatt majdnem készre főzzük.

Közben a tököt meghámozzuk, kockákra vágjuk. A zöldbabot is megtisztítjuk: két végét lecsípjük, kb. 4 cm-s darabokra vágjuk.

Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a zöldbabot, a tököt, a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, szinte készre főzzük.

A paradicsomokat pár pillanatra forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, feldaraboljuk, az ételhez adjuk, néhány perc alatt összefőzzük az egészet.

Párolt rizzsel és a főzésből kimaradt, jégbe hűtött fehérborral tálaljuk.





8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet igazán guszta

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szimpatikus fogás:)) az én gyomromat sem terhelné meg:)))

    VálaszTörlés
  3. Nálunk még zöldbab invázió van, a tök nemsokára kezdődik...működik ez átvariálva is bizonyosan:)

    VálaszTörlés
  4. Újabb igen szimpatikus recept.
    Beköltözhetek egy kis időre? :)

    VálaszTörlés
  5. Na ilyen sosem jutott volna eszembe, de bejön! Most kaptam pont tököt.

    VálaszTörlés
  6. Én is jönnék, de már biztosan késve :)

    VálaszTörlés
  7. Bianka, ez egy igazi nyári fogás! Nyami :-)


    Limara köszi :-)


    Í.Sz - szerintem sem :-DD


    Kata, kattogjanak csak a fogaskerekek! Várom, milyen csodát hozol ki belőle!


    Rainy, köszi! Légy a vendégem :-)


    Köszi Mónika :-)


    Dia, kvázi isteni sugallat, mitévő légy a tökkel :-))) Hétvégére jó lesz!


    Csibe, félretettem egy tányérkával :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.