Még tavasszal kaptam egy csokor töves mentát egyik kedves kolléganőmtől. Cserépbe ültettem őket, s a tövek 1-2 nap "gondolkodás" vad burjánzásba fogtak.
Egyszer volt belőlük egy mentás cukkinikrémleves, de inkább díszítésre használtam a leveleket, meg citromos vízbe szórtam limonádé gyanánt.
Most lekaszáltam az egészet - mert elkezdtek megjelenni a tőhajtások is :-DDD
S mi legyen belőle? Legyen belőle szörp! Hémangi receptjét használtam, ami úgy tökéletes, ahogy van, semmit nem változtattam rajta!
Mivel ez egy forralva készült szörp, jaj mit összekerestem a megfelelő mennyiségű üvegeket hozzá! Előkerült egy ezer éves Schweppes üveg, egy bolgár nyaralást idéző rakijás üveg, a prágai útról származó csatos sörösüveg... Viccesen néznek ki a polcon :-))
Mentaszörp
Hozzávalók kb. 3 literhez:
A mentaleveleket lecsipegetjük a száráról, megmossuk. Egy nagy fazékba 2 liter vizet öntünk, beleszórjuk a leveleket, majd belekarikázzuk az alaposan megmosott citromokat.
Egy éjszakát állni hagyjuk.
Másnap a citromos-mentás vízhez adjuk a 2 kg cukrot és a citromsavat, felforraljuk, majd további 15 percig forrásban tartjuk.
Jól kimosott üvegekbe szűrjük az így elkészített szörpöt, lezárjuk az üvegeket, majd párnák-takarók közé dugjuk őket, és ott hagyjuk őket teljesen kihűlni - kidunsztoljuk.
Igen tömény, illatos, frissítő szörp.
Egyszer volt belőlük egy mentás cukkinikrémleves, de inkább díszítésre használtam a leveleket, meg citromos vízbe szórtam limonádé gyanánt.
Most lekaszáltam az egészet - mert elkezdtek megjelenni a tőhajtások is :-DDD
S mi legyen belőle? Legyen belőle szörp! Hémangi receptjét használtam, ami úgy tökéletes, ahogy van, semmit nem változtattam rajta!
Mivel ez egy forralva készült szörp, jaj mit összekerestem a megfelelő mennyiségű üvegeket hozzá! Előkerült egy ezer éves Schweppes üveg, egy bolgár nyaralást idéző rakijás üveg, a prágai útról származó csatos sörösüveg... Viccesen néznek ki a polcon :-))
Mentaszörp
Hozzávalók kb. 3 literhez:
- 2 nagy marék mentalevél
- 2 nagy citrom
- 2 kg cukor
- 2 l víz
- 5 dkg citromsav
A mentaleveleket lecsipegetjük a száráról, megmossuk. Egy nagy fazékba 2 liter vizet öntünk, beleszórjuk a leveleket, majd belekarikázzuk az alaposan megmosott citromokat.
Egy éjszakát állni hagyjuk.
Másnap a citromos-mentás vízhez adjuk a 2 kg cukrot és a citromsavat, felforraljuk, majd további 15 percig forrásban tartjuk.
Jól kimosott üvegekbe szűrjük az így elkészített szörpöt, lezárjuk az üvegeket, majd párnák-takarók közé dugjuk őket, és ott hagyjuk őket teljesen kihűlni - kidunsztoljuk.
Igen tömény, illatos, frissítő szörp.
Mostanában semmire nem használtam a mentát, pedig az enyém is igen terebélyes lett.
VálaszTörlésPihi után kipróbálom....
Először én is így csináltam, másodszorra viszont forró vízzel öntöttem le a mentát. Sokkal intenzívebb lett az íze, érdemes úgy is kipróbálni :)
VálaszTörlésTavaly citromfűből készítettem Hémangi receptje alapján szörpöt, az is nagyon finom lett. Ez a mentás is tök jó lehet, előjegyeztem én is :)
VálaszTörlésThrini, elő a kaszát vagy az ollót! Majd a szabi után :-)
VálaszTörlésMandy, komolyan? Nő a következő adag, megjegyeztem!!
Lúdanyó, jöhet a menta - s csak 15 perc melegítés :-)
Hozhatom a pohárkámat?!
VálaszTörlés