2010. július 20., kedd

Gyros házilag

Eszter barátnőm valamelyik nap házi gyrost emlegetett, hogy azt fognak vacsorázni. Úgy megkívántam, de úgy...

Szétnéztem a boltban pitaügyben. Természetesen máskor hegyekben áll a félkész pita, két lap egy csomagban, most egy szál sem volt.

Akkor már annyira rákoncentráltam, hogy úgy döntöttem: egy életem, egy halálom, pitát sütök otthon. Természetesen Limara pitáját :-)

Fél adagot begyúrtam, a dögmelegben pillanat alatt megkelt - és gyönyörű lett! Zuram teljesen elájult a végeredménytől, két hatalmas adagot el is tüntetett belőle!

Bátran ugorjon neki mindenki, a recept kitűnő, érthető, s ami a legfőbb: garantáltan működőképes!



Pita
és gyros


Hozzávalók 4 db-hoz:

  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 tk. só
  • 1 ek. olaj
  • 25 dkg liszt
  • 0,5 tk. cukor
  • 1,5 dkg élesztő

Gyros:

  • 25 dkg csirkemell/csirkecomb filé
  • gyros fűszerkeverék
  • uborka
  • fokhagyma
  • tejföl
  • salátakeverék
  • zöldségek


A tészta hozzávalóiból viszonylag lágy tésztát gyúrunk, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, 4 egyforma darabra vágjuk, s kis gombócokat gömbölyítünk belőle. Letakarva 10 percig pihentetjük. Ezután a kis gombócokat 2-3 mm vastag kör alakúra formázzuk, én egyszerűen kézzel szétnyomkodtam óvatosan.

Újabb pihenő következik a konyharuha alatt: 30 perc.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Nagyon fontos, hogy forró legyen, így fog felfújódni a tésztalapunk! Kettesével a sütő rácsára pakoljuk a tésztát, s 5-6 perc alatt készre sütjük.

A kissé kihűlt pitákat kettévágjuk, és alaposan megpakoljuk: tzatzikivel, jól befűszerezett, pirosra sütött csirkecsíkokkal, salátakeverékkel, zöldséggel. Aki dőzsöl, szalmakrumplit is süthet hozzá!

Utána pattinthatunk egy hideg sört, és üljünk ki elégedetten a naplementét bámulni a teraszra! Minivakáció otthon!

12 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a pitáid! Ugye milyen jó dolog, hogy otthon is el lehet készíteni?

    Én is Limara receptjét használom, és nagyon jó, hogy otthon is ehetünk most már ilyet. Ráadásul azzal töltjük meg, amit szeretünk!

    VálaszTörlés
  2. Fenséges, pitát még nem készítettem, így szívesen megkóstolnám milyen lehet a házi

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű! Köszönöm ismét!:))

    VálaszTörlés
  4. Szemirámisz, juj de izgultam előtte :-))) Imádtuk, egyszerűen imádtuk!


    Bianka, Limara recije tökéletes! Ugrás neki, odáig lesztek tőle!


    Limara, köszönöm! A receptet is :-)))

    VálaszTörlés
  5. Jaj nekem! Fenségesen néz ki!

    VálaszTörlés
  6. Kacsalábon forgóban :)
    Ezt hiszem ilyet most előre sütök, mert a nyári konyhában nem jó a sütő, aztán a bepakolás és eltüntetés lesz helyileg :)

    VálaszTörlés
  7. Ezt mindenképp kipróbálom, istenien néz ki!:-))
    Ez ám a "dolce vita"!:-))

    VálaszTörlés
  8. Köszi Csibe!!!


    Garffyka, ott bizony :-))) Legyártasz egy egész adagot 50 dkg lisztből, bepakolod a táskába - és aztán csak előkapod, megpakolod, hamm bekapjátok :-)


    Andi, hétvégére lehűlés, izzíthatod a sütőt :-) Az! Dolce :-DD

    VálaszTörlés
  9. Ezt ebédeltem ma, megbízható büféből. :)
    De persze a tied sokkal, sokkal jobban néz ki!
    Nálunk is nagyon nyerő a sk. pita, a múltkor vittem kemencés bulira, kb. 20 db-ot, míg egyet pislogtam már meg is ette a sok nép.
    Régebben, néhány éve, én is vettem az előre csomagolt 2 db-osat, de aztán kipróbáltam a sütését és azóta nem kell a bolti.

    VálaszTörlés
  10. Szia Viki!
    Na ezt ki kell próbálnom,olyan étvágyat csináltál hozzá,meg az a romantika a végén:))Szinte átéltem:)
    AZt szeretném kérdezni,hogy muszály azt a fajta lisztet használni,amit Limara ajánlott hozzá,vagy sima hagyományosból is el lehet készíteni?
    Bocs,ha hüleséget kérdezek,de nem vagyok a liszt terén olyan jártas és nem tudom,mi a külömbség a lisztek között.
    Ezeket a pékes hacukákat csak m ost próbálom tanulgatni.Még nagyon az elején vagyok.:)
    Ildi

    VálaszTörlés
  11. Thrini, na nem mondod :-))) Egészségedre!
    Nálunk is őrületes sikere volt :-DDD


    Szia Ildi! Kövesd az útmutatót: sörpattintás, teraszücsörgés :-)))
    Sima BL55-ös lisztet szoktam használni, rendes fehérliszt - ugyanúgy működik! A teljes kiőrlésű és graham lisztek korpásabbak-rostosabbak, több folyadékot igényelnek. Dagasztás közben érdemes rákukkantani a tésztára, kell-e korrigálni folyadékkal (ha nagyon kemény, kong az üstben) avagy liszttel (ha lágy és dagasztás közben "farkincát" húz).

    Sok sikert!!! Hamar bele fogsz jönni, és nem tudod majd abbahagyni :-))

    VálaszTörlés
  12. Köszi Viki a választ!Kedves vagy.De ha tudnád,hogy én hogy készítek pl kenyeret...hát nem géppel.Kézzel nekiesek,de nagyon fárasztó.De a finom házikenyérnél nálam nincs jobb.Azt hagyományos lisztel szoktam készíteni,de az ilyen lágyabb tésztának tűnő cuccokat,amiket éppen most kisérletezgetek(kifli,zsemle,pita)hát van valami gáz,mert nem sikerülnek.Sajnos a kiflihez nem tudok beszerezni aszkorbint,malátát,meg azt a pelyhet,ami most nem jut eszembe.Nem tudom,ezek hiánya mennyire befolyásolják a tészta álagát,de amikor kisül,nem egészen kifli íze van és frizbizni lehet vele.Borzalmas.Nem sikerül,akár hogy próbálom.Lehet ezek nélkül az alkotó elemek nélkül nem is lesz olyan amilyennek kéne?:(((Gondoltam,hogy esetleg a lisztel van baj.Ezért kérdeztem rá a lisztekre.Egyébként a vajas kiflivel kínlódom.+-adjára is iszonyú lett.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.