Ebből érettségiztem :-)
Nemrég láttam Diánál, s rájöttem, hogy bár nagyon szeretjük, emberemlékezet óta nem főztem!
Vendéglátóipari szakközépbe jelentkeztem 14 évesen, általános megdöbbenést váltva ki a körülöttem élőkből. Jaj, mi lesz így belőled? Szakácsnő? A te eszeddel? Vállat vontam, és közöltem: engem bizony a főzésen kívül nem érdekel semmi más. Az öntudatos 14 éves :-DD
A hét négy napján a hagyományos tantárgyakat tanultuk sok-sok szakmai tárggyal kiegészítve ének-zene, technika és rajz tárgyak "rovására", s volt egy teljes gyakorlati napunk. Elsőben csak cukrászat, másodiktól konyha, levesektől kezdve végig az ételfajtákon, szisztematikusan csoportosítva, felszolgáló ismeretekkel kiegészítve.
Gyakorlati érettségin aztán az osztályt két részre osztották. Egyik fele tételt húzott, rajta menüsor: leves, főétel, desszert, majd húztunk egy párt is magunknak az osztály másik feléből - aki aztán felszolgálta az általunk elkészített fogásokat előírásszerűen, ahogy azt kell. Másnap cseréltünk. A vendégek a szüleink voltak, s a zsűritagok (tanáraink) árgus szemekkel figyeltek.
A nagy ételkészítési izgalomban már csak akkor vettem észre, hogy nekem nincs felszolgáló osztálytárs-párom, amikor tálalni kellett, ugyanis 23-an voltunk. Így rögtön a tanárok bírálták a főztömet - kivert a víz, mikor erre rájöttem, de tuti lett minden.
Másnap felszolgálás közben pedig sehogy sem tudtam kinyitni a bort. A tanár kezébe nyomtam, nyissa ki ő, s utána mintaszerűen kitöltöttem a poharakba :-))) Hiába, bort soha nem nyitottunk 4 év alatt. Annyi "gyári" borospalack nincs is a világon, amin gyakorolni tudtunk volna, érettségin volt az első és rögtön az éles bevetés. A bornyitás azóta is Zuram feladata, s mindig hozzáteszem: én ebből "megbuktam" érettségin :-D
A menüsorom az alábbi volt:
Nosztalgia után pedig itt a frankfurti leves!
Hozzávalók:
A vöröshagymát finomra vágjuk, pici olajon megfuttatjuk.
A kelkáposzta külső leveleit eltávolítjuk, megmossuk, felnegyedeljük. Torzsáját kikanyarítjuk, majd éles késsel vékony metéltre vágjuk.
Rádobjuk a párolt hagymára, kevés vizet aláöntve kevergetve megfonnyasztjuk, majd felöntjük levesnyi mennyiségű vízzel és puhára főzzük. A fűszerekkel és a zúzott fokhagymával ízesítjük.
Vékony rántást készítünk: 1 evőkanálnyi lisztet kevés olajon zsemleszínűre pirítunk, megszórjuk 1 mk. pirospaprikával. Hideg vízzel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd a forró levesből merünk bele 1-2 kanállal - hőkiegyenlítést végzünk. A tejfölös rántást a levesbe öntjük, 10 perc alatt kiforraljuk.
A virsli héját lehúzzuk, felkarikázzuk, majd a leveshez adjuk és néhány perc alatt készre főzzük.
Friss kenyérrel, esetleg további tejföl hozzáadásával tálaljuk.
Nemrég láttam Diánál, s rájöttem, hogy bár nagyon szeretjük, emberemlékezet óta nem főztem!
Vendéglátóipari szakközépbe jelentkeztem 14 évesen, általános megdöbbenést váltva ki a körülöttem élőkből. Jaj, mi lesz így belőled? Szakácsnő? A te eszeddel? Vállat vontam, és közöltem: engem bizony a főzésen kívül nem érdekel semmi más. Az öntudatos 14 éves :-DD
A hét négy napján a hagyományos tantárgyakat tanultuk sok-sok szakmai tárggyal kiegészítve ének-zene, technika és rajz tárgyak "rovására", s volt egy teljes gyakorlati napunk. Elsőben csak cukrászat, másodiktól konyha, levesektől kezdve végig az ételfajtákon, szisztematikusan csoportosítva, felszolgáló ismeretekkel kiegészítve.
Gyakorlati érettségin aztán az osztályt két részre osztották. Egyik fele tételt húzott, rajta menüsor: leves, főétel, desszert, majd húztunk egy párt is magunknak az osztály másik feléből - aki aztán felszolgálta az általunk elkészített fogásokat előírásszerűen, ahogy azt kell. Másnap cseréltünk. A vendégek a szüleink voltak, s a zsűritagok (tanáraink) árgus szemekkel figyeltek.
A nagy ételkészítési izgalomban már csak akkor vettem észre, hogy nekem nincs felszolgáló osztálytárs-párom, amikor tálalni kellett, ugyanis 23-an voltunk. Így rögtön a tanárok bírálták a főztömet - kivert a víz, mikor erre rájöttem, de tuti lett minden.
Másnap felszolgálás közben pedig sehogy sem tudtam kinyitni a bort. A tanár kezébe nyomtam, nyissa ki ő, s utána mintaszerűen kitöltöttem a poharakba :-))) Hiába, bort soha nem nyitottunk 4 év alatt. Annyi "gyári" borospalack nincs is a világon, amin gyakorolni tudtunk volna, érettségin volt az első és rögtön az éles bevetés. A bornyitás azóta is Zuram feladata, s mindig hozzáteszem: én ebből "megbuktam" érettségin :-D
A menüsorom az alábbi volt:
- Frankfurti leves
- Matrózhús párizsiasan
- Tiroli almás rétes
Nosztalgia után pedig itt a frankfurti leves!
Hozzávalók:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kis fej kelkáposzta
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. liszt
- só, bors
- majoranna, köménymag
- pirospaprika
- 2 dl tejföl
- 2 pár virsli
A vöröshagymát finomra vágjuk, pici olajon megfuttatjuk.
A kelkáposzta külső leveleit eltávolítjuk, megmossuk, felnegyedeljük. Torzsáját kikanyarítjuk, majd éles késsel vékony metéltre vágjuk.
Rádobjuk a párolt hagymára, kevés vizet aláöntve kevergetve megfonnyasztjuk, majd felöntjük levesnyi mennyiségű vízzel és puhára főzzük. A fűszerekkel és a zúzott fokhagymával ízesítjük.
Vékony rántást készítünk: 1 evőkanálnyi lisztet kevés olajon zsemleszínűre pirítunk, megszórjuk 1 mk. pirospaprikával. Hideg vízzel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd a forró levesből merünk bele 1-2 kanállal - hőkiegyenlítést végzünk. A tejfölös rántást a levesbe öntjük, 10 perc alatt kiforraljuk.
A virsli héját lehúzzuk, felkarikázzuk, majd a leveshez adjuk és néhány perc alatt készre főzzük.
Friss kenyérrel, esetleg további tejföl hozzáadásával tálaljuk.
Guszta, de azért én kíváncsi lennék a többire is!:-))
VálaszTörlésFolytatod a sort, ugye?:-))
Egyik nagy kedvencünk, csak én még teszek hozzá zöldségeket is.
VálaszTörlésNagyon guszta
Én is ezt az ételsort húztam érettségin, 91-ben!
VálaszTörlésMilyen jó kaja az Matrózhús párizsiasan,közepén a habart tojással, HMM.. sehol nem látom étlapokon. "Asszem" csinálok a közeljövőben!
A rétestésztát eggyütt csináltuk a barátnőmmel, aki mellettem főzött a tankonyhán, mert neki lila gőze sem volt hozzá, azt mondtuk, hogy kicsi volt az anyaghányad,3db réteshez(mi mindenből csak 3 adagot főztünk) nem lehet tésztát verni és nyújtani. Összevont gyakorlatból 5-öst kaptam. Szép emlékek!
Jó a blog, így tovább!
Üdvözlettel: Lia-kartársnő :)
Szia Lia! Nahát :-)))
VálaszTörlésA matrózhússal a sulin kívül sehol nem találkoztam én sem! Nekem kész leveles tésztából kellett a tirolit sütnöm!
Hihetetlen, mennyire állandó volt ez az érettségi sor! Ugyanis én 6 évvel később főztem :-)
Az, szép emlék! Nagyon szerettem!
Köszönöm a kedves szavaidat!
ha a virslit a levesbe kerülés előtt megpirítjuk serpenyőben kevés olajon- sokkal jobb lesz az íze és roppanósabb marad!
VálaszTörlésKöszönöm az ötletet, kitűnő!
VálaszTörlésez nem jó leves
VálaszTörlésegyétek meg kinottok ba.
:-)))
VálaszTörlésDe kedves vagy :-DDD Látszik, hogy még nem ettél jót!
kinottok ba helyesen: kínotokban ;-)
Szia.... Bocs én a konyhámban tanultam főzni, és a frankfurti levesbe szoktam egy két burgonyát is kockázni.. Zöldséget nem teszek bele. A fokhagymát megfuttatom a zsiradékon, és jobban kiadja az ízt. De gratulálok a jó vizsgádhoz, és a talpraesettségedhez :) ( borosüveg ) :)
TörlésSzia! Ahány ház, annyi frankfurti leves, mint pl. a lecsó - egyébként a kelkáposzta főzelékbe én is szoktam krumplit tenni :-)
TörlésA frankfurti leves nekem is kedvencem. Szoktam így is és zöldségesen is készíteni. Bár mint kiderült nem ez az "igazi".
VálaszTörlésLásd blogbejegyzésemben:
http://eshobbychef.blogspot.com/search?q=Frankfurti
"rádobjuk a párolt hagymára, kevergetve megfonnyasztjuk" - na ilyet ne csináljatok mert a kelkáposzta víz nélkül nem fonnyad meg hanem megég (tapasztalat :) )
VálaszTörlésÍrja, hogy kevés vizet alá kell önteni. :)
TörlésKöszi az ötletet,éppen készül.Víz nékül valóban megég!!
VálaszTörlésUpdate-eltem a víz aláöntést :-) Köszönöm!
VálaszTörlésAsszem az ételkészítési tankönyvben is így szerepel pedig, víz nélkül! No így tanultam meg rosszul :-)
Köszi hogy feltöltötted!Már többször is elkészíttetem,a férjem kedvence lett!
VálaszTörlésNagyon örülök :-) A férfiemberek általában nem rajonganak a zöldséglevesekért, a kelkáposzta pláne megosztó étel, így külön öröm számomra!
VálaszTörlésSzia! Most készitettem el ezt az ételt nekem nagyon izlik ez már biztos..A család délben fogja megkóstolni..ez kb 35 perc múlva lesz:). Köszönöm a receptet..ezis megy a kinyomtatottak közé..
VálaszTörlésüdvözlettel : Zsolt
Szia Zsolt! Nagyon örülök :-) Remélem, a családnak is bejön, és fog még műsorra kerülni!
VálaszTörlésSzia... Ma újra ezt kell csinálnom:)
VálaszTörlésnálunk ez randi leves
VálaszTörlésZsolt :-) Ezek szerint felettébb jól sikerült a leves bemutatkozása a családnak!
VálaszTörlésNévtelen, randi??? Első randira ezzel "főzted meg" a párodat?
Szia, nagyon tetszik az írásod! Főleg, ahogy a Férjed (gondolom a Zuram ezt jegyzi) nevezed! A Fiam ezt kérte ma tőlem, bár Ő keveri, mert Frankfurti levest kért, de savanyított káposztából, ami, ha jól tudom a Korhely leves. Mindegy, elkészítem Neki, s persze a Család nagy örömére! Mindenkinek nagyon jó, élvezetes főzést kívánok! Én imádok főzni (és enni), nem is tudom, miért nem jutott az eszembe nekem is, hogy ilyen irányú iskolába menjek :( Most már mindegy. :)
VálaszTörlésSzép napot: Gabriella
Kedves Gabriella! Köszönöm a soraidat :-) Örülök, hogy tetszik az írás és a recept, és igen: savanyú káposztából korhelyleves!
VálaszTörlésIskolát kezdeni még sosem késő :-) Anno a választásomtól senki nem volt elragadtatva, de máshol el sem tudtam magam képzelni! Nagyon szerettem azt a négy évet :-)
Én is vendéglátóip. szakközépbe jártam, szintén döbbenetet kiváltva! Ó, de jó is volt a tankonyhák hangulata! Az igazi Frankfurti levest keresgettem a neten, így találtam ide. Ahogy a hatalmas ételkészítési ismeretek könyvben szerepel! Matrózhús...hmmm tényleg, lehet elő kéne szednem a nagykönyvet, biztos van még benne egy pár elfelejtett finomság!
VálaszTörlésMarcsi
Szia Marcsi! Imádtam abba a suliba járni :-)) Erős nosztalgiával gondolok vissza azokra az évekre!
VálaszTörlésElő a nagykönyvvel, én kincsként őrzöm!
Adok egy tippet: onnan szedtem elő a bakonyi bordát! Isteni!
ezt a szójás virslit kihagynám belőle
VálaszTörlésHagyd ki :-)
VálaszTörlésA recept egy iránymutatás, bátran el lehet térni mondjuk egy házikolbász irányába.
Minden fölösleges mekegés nélkül: finom leves lett... Természetesen némi víz került a fonnyasztó zsiradékra. :-)
VálaszTörlésHelló Zpatriot, örülök, hogy ízlett a mumus-leves :-)))
VálaszTörlésez sztem lehet jóó
VálaszTörlésigen elég jó
TörlésJó bizony ;-)
Törlésííímádoookkk(YYYYYYYYY)(KKKKK)♥
VálaszTörlés