2010. július 2., péntek

Fokhagymás csiga





Első ránézésre olyan kis sápadtnak, jelentéktelennek tűnnek ez a csigák...

Ártatlan külsejük csalóka! Sülés közben olyan nyálcsorgató illattal töltik meg az egész lakást, hogy a család apraja-nagyja körözni kezd a konyha körül, táguló orrcimpákkal.

Ami mellé ha leülünk, hogy na, harapunk belőle 1-2 darabot, képtelenek vagyunk abbahagyni, és egyik a másik után csúszik lefelé.

Vb ideje alatt egy pohár sörrel abszolúte ideális meccsnézéshez, de meccs nélkül is kitűnő egy baráti beszélgetéshez :-)

Tipp: nagyméretű csiga is készülhet belőle, analóg a kakaóscsigához!

Ebben a melegben is megéri begyújtani a sütőt. Reggel. Vagy késő este. De megéri!





Fokhagymás csiga


Hozzávalók:


  • 3 dl langyos víz
  • 1 ek olaj
  • 50-55 dkg liszt
  • 1 ek. apróra vágott friss rozmaring
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. só
  • 2,5 dkg friss élesztő


Krém:

  • 10 dkg puha vaj
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. só

Tetejére:

  • 1 tojás


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk felsorolás sorrendjében, dagasztjuk-kelesztjük.

Közben a puha vajat kikeverjük a sóval és a zúzott fokhagymával.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk, és téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a fokhagymás vajjal.

Hosszában kettévágjuk, és a két tésztacsíkot a vágási felülettől kezdve feltekerjük, mint a beiglit. Éles késsel 1 cm vastagságú csigákra vágjuk fel a tésztakígyónkat.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a csigákat, picit hagyjuk kelni, majd a tetejét lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

2 nagy tepsinyi aprócsiga vagy kb. 10-12 db nagyméretű lesz belőle.




Ihlet: Stahl Judit: Enni jó!

10 megjegyzés:

  1. Ez igen, mennyei lehet, nagyon szeretem a fokhagymás péksüteményeket

    VálaszTörlés
  2. Én is imádom...el is mentem!

    VálaszTörlés
  3. Hmmm, ez igazán fincsi lehet!

    VálaszTörlés
  4. Biztos finom!Nekem most igazán jól esne néhány, rég nem készítettem semmi sóst!

    VálaszTörlés
  5. Szívesen bevállalnék belőle párat én is! Nagyon jól hangzik!

    VálaszTörlés
  6. Hát, én az ilyesmiről csak álmodom:)

    VálaszTörlés
  7. Ezt is ki kell próbálom, jövő héten úgyis megyünk Balcsira 1-2 napra!!! bár a sütőt nehezen kapcsolom be az biztos, de ráveszem magam érte:) Tökéletes sós rágcsika!

    VálaszTörlés
  8. Első pillantásra azt hittem ezt is levelestésztával csináltad, a másodikra meg azt, hogy biztos ez is nagyon finom lehet, a lilahagymás pogácsád isteni volt, megcsináltam, úgy sejtem nem utoljára. Ez is megér egy próbát, az tuti!

    VálaszTörlés
  9. Megsütöttem. Nagyon fincsi és szép lett! A tetejére szórtam szezámmagot. Legközelebb a fokhagymás vajba teszek egy kis újhagymát is h szép színes legyen a tőle. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anita!

      Köszönöm, hogy megsütötted és nagyon örülök, hogy ízlett :-) Az újhagyma nagyon jó ötlet!!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.