2010. június 23., szerda

Zsályás csirkemell fehérboros gombaraguval






No, megint egy zsályás étel! Teljesen rákattantam jellegzetes ízére! A semleges ízű csirkehús pedig kitűnő partner mindenféle fűszerre!

A gombaragu is megér egy misét: a csirke boros párolólevével, (szeretek borral főzni) annak minden aromájával, némi tejszínnel gazdagítva. Hozzá a sütőben sült újkrumpli - míg tart a szezon, sűrű vendég nálunk.






Zsályás csirkemell fehérboros gombaraguval


Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemell
  • 8-10 zsályalevél
  • 5 szelet sonka
  • 2 dl fehérbor
  • só, bors
  • vaj+olaj

A gombaraguhoz:

  • 50 dkg csiperkegomba
  • 1 dl tejszín
  • 1 citrom
  • 1 ek. keményítő


Körethez:

  • újkrumpli
  • pici olaj
  • só, bors
  • kedvünk szerinti fűszer, nálam kakukkfű



A csirkemellből filéket vágunk, gyengéden megütögetjük klopfolóval. Mindegyik szelet húsra 2-3 zsályalevelet és sonkacsíkot fektetünk, felgöngyöljük, fogvájóval megtűzzük.

Sózzuk, borsozzuk, majd vaj-olaj keverékén minden oldalát átsütjük. Aláöntjük a fehérbort, és fedő alatt puhára pároljuk (kb. 20 perc).

A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. Aláöntjük a csirke boros párolólevét, néhány percig együtt főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, belereszeljük a citrom héját és belenyomjuk a levét is. A tejszínt simára keverjük a keményítővel, a gombához adjuk, kiforraljuk.

A krumplikat megkapirgáljuk, negyedekbe vágjuk. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, pici olajjal megcsurgatjuk, alaposan átforgatjuk. Sütőpapírral borított tepsire terítjük, és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt kívülről ropogósra, belülről omlósra sütjük.


9 megjegyzés:

  1. Igen, igen már vártam a zsályás receptet, mióta írtad, hogy szép zöldfűszereket sikerült venned a piacon :)
    Engem a zsálya mindig a Téli tücsökre emlékeztet :)

    VálaszTörlés
  2. Imádom a zsályát és a csirkét is, tehát jöhet. Nálam is itt díszeleg a zsálya a párkányon, több más zölddel együtt.

    VálaszTörlés
  3. Istenien néz ki és mennyei lehet az íze.

    VálaszTörlés
  4. Ezt így ahogy van beválalnám ebédre:)

    VálaszTörlés
  5. Nekem is szép a zsályám, a magról vetett példányok is összeszedték magukat.
    Jó kis recept! A krumpliért piros pont. :)

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon jó lehet! Most már, hogy nekem is szép a zsályám, azt hiszem jöhet a kopasztás :)

    VálaszTörlés
  7. Garffykám :-) Ezt a Téli tücsköt kifejthetnéd nekem bővebben! (??)


    Max drága, megy :-)) Nálam is vannak más ződek, hajtanak, mint őrült!


    Bianka, ahogy mondani tetszik :-))


    Cs.T - ez ám a referencia számomra!


    Thrini, zsályára fel! Magról? Gratulálok!
    A krumpli mennyország...


    Liz, csak egy szavadba kerül :-)


    Kisanyó :-)) Elő a sarlót :-)))


    Dia, naná!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.