Ez az igen tartalmas, egytálételnek is kitűnő leves ezen a néven került a családi repertoárba nagynéném révén kb. 20 éve, eredete ismeretlen. Miért buzsáki? Miért fatányéros, ha egyszer leves? Ki tudja.
Az viszont vitathatatlan, hogy különleges ízével azonnal egy jó kis bográcsozás sztárjává avanzsálhat, s ilyen formában még azok is megeszik a kovászos uborkát, akik csak úgy magában idegenkednek tőle.
Ez voltam hosszú-hosszú évekig én :-)
Buzsáki fatányéros
Hozzávalók:
Tálaláshoz:
Az viszont vitathatatlan, hogy különleges ízével azonnal egy jó kis bográcsozás sztárjává avanzsálhat, s ilyen formában még azok is megeszik a kovászos uborkát, akik csak úgy magában idegenkednek tőle.
Ez voltam hosszú-hosszú évekig én :-)
Buzsáki fatányéros
Hozzávalók:
- 2-3 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg marhalábszár
- pirospaprika
- 1 csomó sárgarépa (5 szál)
- 1 csomó petrezselyem (4 szál)
- 6-8 db közepes krumpli
- 5 db kovászos uborka
- só, bors
- őrölt kömény
- babérlevél
Tálaláshoz:
- tejföl
- puha kenyér
- további kovászos uborka
Tartalmas marhagulyást készítünk. Pici zsiradékon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, kicsi vízzel felöntjük, meg ne égjen a paprika.
A húst kockákra vágjuk, átforgatjuk a paprikás hagymán.
Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott zöldségeket, a húshoz adjuk. Felöntjük vízzel, sóval, borssal, köménnyel, babérral ízesítjük, és majdnem puhára főzzük.
Mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadjuk a felkockázott krumplit is - készre főzzük.
Az uborkát karikára vágjuk, néhány percig fővésben tartjuk még a levesben. Megkóstoljuk, korrigáljuk a fűszereket, ha úgy gondoljuk.
A tányérokba ízlés szerinti tejfölt kanalazunk, rámerjük a forró levest, és puha fehér kenyérrel tálaljuk.
A húst kockákra vágjuk, átforgatjuk a paprikás hagymán.
Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott zöldségeket, a húshoz adjuk. Felöntjük vízzel, sóval, borssal, köménnyel, babérral ízesítjük, és majdnem puhára főzzük.
Mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadjuk a felkockázott krumplit is - készre főzzük.
Az uborkát karikára vágjuk, néhány percig fővésben tartjuk még a levesben. Megkóstoljuk, korrigáljuk a fűszereket, ha úgy gondoljuk.
A tányérokba ízlés szerinti tejfölt kanalazunk, rámerjük a forró levest, és puha fehér kenyérrel tálaljuk.
Amiban kovászos uborka van, az csak mennyei lehet:)
VálaszTörlésAzt a mindenit de finom is lehet
VálaszTörlésAzannyamanna! Ide egy hatalmas tányérral belőle :D A kovászos uborkát pl gulyás mellé is imádom enni.
VálaszTörlésCs.T - ezt nagyon sokáig nem mertem így kijelenteni, de ez tényleg nagyon finom :-)
VálaszTörlésBianka, nagyon!!!
Garffykám, ez meg itten a kettő az egyben variáció :-DD Ott az uborka a levesben!
Ez olyan mint a gulyás: helyenként levesnek eszik, nálunk otthon mindig sűrűre főzték - s főzöm én is, és akár fatányéron is lehet enni. Egy porciót ide kérek :) Mennyei lehet, ki kell próbáljam!
VálaszTörlés