Kata, az immár 35. VKF! háziasszonya biztatott mindenkit, rakjon tüzet a szabadban!
Mintha csak érezte volna, hogy az időjárás nem feltétlenül fogad bennünket kegyeibe, kiskapukat hagyott fazekak és tepsik formájában :-)
Személy szerint hálásan köszönöm, ugyanis a porta még két hete is így nézett ki:
Most már úgy-ahogy felszáradt, a mocsaras, cuppogós sár helyét Zuram felásta - s ahol eddig fű zöldellt és virágok pompáztak, ott most krumplifőd lett :-((( Most meg kapjuk az utánpótlást esőileg... Hála a magasságosnak a házban nem esett kár, mindössze a kert hever romokban. Azt meg majd csak helyrekupáljuk.
Ennek értelmében bográcsozás, grillezés kilőve, így éltem a kiskapu adta lehetőségekkel. A kiírást látva az tuti fix volt, hogy betyáros biztos lesz! Imádom.
Szerintem ez is olyasmi kaja, mint a lecsó: ahány ház, annyi szokás. Már a neve is változatos: ismeretes mint öhöm, slambuc, öreglebbencs, nálunk a Sárréten betyáros néven fut. Elkészíteni is millióképpen lehet: szalonnával, kolbásszal, hagymával, paprikával, stb.
A legpuritánabb verziót mutatom, én így tanultam, így ismerem, s egyszerűségében is őrületes finom!
Betyáros
Hozzávalók:
Mintha csak érezte volna, hogy az időjárás nem feltétlenül fogad bennünket kegyeibe, kiskapukat hagyott fazekak és tepsik formájában :-)
Személy szerint hálásan köszönöm, ugyanis a porta még két hete is így nézett ki:
Most már úgy-ahogy felszáradt, a mocsaras, cuppogós sár helyét Zuram felásta - s ahol eddig fű zöldellt és virágok pompáztak, ott most krumplifőd lett :-((( Most meg kapjuk az utánpótlást esőileg... Hála a magasságosnak a házban nem esett kár, mindössze a kert hever romokban. Azt meg majd csak helyrekupáljuk.
Ennek értelmében bográcsozás, grillezés kilőve, így éltem a kiskapu adta lehetőségekkel. A kiírást látva az tuti fix volt, hogy betyáros biztos lesz! Imádom.
Szerintem ez is olyasmi kaja, mint a lecsó: ahány ház, annyi szokás. Már a neve is változatos: ismeretes mint öhöm, slambuc, öreglebbencs, nálunk a Sárréten betyáros néven fut. Elkészíteni is millióképpen lehet: szalonnával, kolbásszal, hagymával, paprikával, stb.
A legpuritánabb verziót mutatom, én így tanultam, így ismerem, s egyszerűségében is őrületes finom!
Betyáros
Hozzávalók:
- 1 fakanálnyi zsír
- 50 dkg csuszatészta
- 50 dkg krumpli
- 1 TV paprika
- só
A zsírt felforrósítjuk, és a száraz csuszatésztát kavargatva megpirítjuk benne.
A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk, a pirított tésztához adjuk. Beleszeljük a paprikát, sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
Szelíd tűzön, a fazekat (bográcsot) meg-megriszálva addig főzzük, míg a tészta az összes folyadékot magába nem szívta. Ennyi idő alatt a krumpli is puhára párolódik.
Legjobb akkor, ha az alja kicsit lepirul!
Jó kis hideg kovászos uborkával fantasztikusan finom!
A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk, a pirított tésztához adjuk. Beleszeljük a paprikát, sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
Szelíd tűzön, a fazekat (bográcsot) meg-megriszálva addig főzzük, míg a tészta az összes folyadékot magába nem szívta. Ennyi idő alatt a krumpli is puhára párolódik.
Legjobb akkor, ha az alja kicsit lepirul!
Jó kis hideg kovászos uborkával fantasztikusan finom!
Még sosem ettem, de nagyon guszta
VálaszTörlésJópofa dolog az ételek neve.
VálaszTörlésÉdes testvére az öreg-lebbencsnek, öhömnek, slambucnak. Ezt a nevét és a hagyma nélküli változatot még nem hallottam.
Finom lehet!
Ez nagyon finom!Elég gyakran kerül nálunk az asztalra,nagyon szeretjük!
VálaszTörlésSzegénykék jól elázott a kert, de csak lesz már lassan egy kis napsütéses idő ami felszárogatja, sosem ettem még ilyen ételt, slambucnak ismertem, de kiváncsi vagyok..:)
VálaszTörlésÉn füstöltszalonával készítem és ha felakarok vágni egy szál füstölt kolbász is kerülhet bele. Ha egyszer sikerül (még sose) 32-szer meg kellene forgatni. A hortobágyi juhászoknak sikerül is, és NAGYON finom én már ettem ilyen forgatottat. Üdv Gabi
VálaszTörlésNagyon szupi, még nem ismertem!:-))
VálaszTörlésBianka, szinte semmiből valami - érdemes vele tenni egy próbát :-)
VálaszTörlésJókaja :-) Nem hiszem el, hogy újat tudtam mutatni! Ez amolyan sárréti verzió, gyerekként csak ezt ismertem!
Kata :-) Én is nagyon szeretem!
Í.Sz - a kert ramaty :-( A kaja viszont jó! :-DD Bár bográcsban lett volna az igazi (sóhaj)
A 32-es forgatást ismerem! Aha, jó kis kolbásszal, szalonnával! Meghiszem azt :-) Autentikus helyen meg pláne milyen finom lehetett...
Andi, ne mondd :-))