Ha az erkélyen a cserépben úgy nő a zsálya, mint egy őrült, s ha a hentesnél álomszép csontos karaj nézeget a pultban - semmi sem ment meg minket a tejben sült zsályás karajtól :-))
Köretként telemea sajttal rétegezett puliszkát tálaltam - igen jót ettünk!
Tejben sült zsályás karaj
Hozzávalók:
- 1-1,5 kg csontos karaj
- 5-6 dl tej
- 1 citrom
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 ágacska zsálya
- 1 babérlevél
- só, bors
- vaj+olaj
A puliszkához (az egység nálam 2 dl műa. pohár volt):
- 1 egység víz
- 1,5-2 egység tej
- 1 egység kukoricadara
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 szál répa
- só, bors
- lestyán
- 15-20 dkg telemea/feta
- 2 dl tejföl
A karajt besózzuk, s vaj-olaj keverékén minden oldalát körbe-körbe pirosra sütjük, ezáltal a húsba zárva az értékes nedveket.
Megfelelő méretű hőálló tálba tesszük, felöntjük tejjel - kb. félig lepje el. Beletesszük a cikkekre vágott vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket, a citrom vékonyan lehámozott sárga héját, sót, borsot és a babérlevelet. Lefedve 180 fokos sütőbe tesszük, s kb. 1,5-2 órán át pároljuk - félidőben megfordíthatjuk.
Fedőt levéve róla picit rápiríthatunk.
A levét érdemes átszűrni, s pici ételkeményítővel kiforralni - mert valami őrületes finom!
Közben elkészítjük a puliszkát. A vizet és a tejet összeöntjük, felforraljuk. A vöröshagymát és a répát finomra reszeljük, a folyadékhoz adjuk, pár percig hagyjuk főni. Ovális habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a kukoricadarát, majd a kavarást szünet nélkül folytatva készre főzzük - kb. 5-10 perc, kóstoljuk meg! Sóval, borssal, friss/szárított lestyánnal ízesítjük. Garffyka barátnőm készíti így a puliszkát, nálam az az etalon :-)
Egy jénait kivajazunk. Belesimítunk egy réteg puliszkát, rámorzsoljuk a sajt felét. Másik réteg puliszka, második adag sajt, végül záró puliszkaréteg. Az egész tetejét áthúzzuk tejföllel, és forró sütőben 20 percig sütjük.
Megfelelő méretű hőálló tálba tesszük, felöntjük tejjel - kb. félig lepje el. Beletesszük a cikkekre vágott vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket, a citrom vékonyan lehámozott sárga héját, sót, borsot és a babérlevelet. Lefedve 180 fokos sütőbe tesszük, s kb. 1,5-2 órán át pároljuk - félidőben megfordíthatjuk.
Fedőt levéve róla picit rápiríthatunk.
A levét érdemes átszűrni, s pici ételkeményítővel kiforralni - mert valami őrületes finom!
Közben elkészítjük a puliszkát. A vizet és a tejet összeöntjük, felforraljuk. A vöröshagymát és a répát finomra reszeljük, a folyadékhoz adjuk, pár percig hagyjuk főni. Ovális habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a kukoricadarát, majd a kavarást szünet nélkül folytatva készre főzzük - kb. 5-10 perc, kóstoljuk meg! Sóval, borssal, friss/szárított lestyánnal ízesítjük. Garffyka barátnőm készíti így a puliszkát, nálam az az etalon :-)
Egy jénait kivajazunk. Belesimítunk egy réteg puliszkát, rámorzsoljuk a sajt felét. Másik réteg puliszka, második adag sajt, végül záró puliszkaréteg. Az egész tetejét áthúzzuk tejföllel, és forró sütőben 20 percig sütjük.
Isteni, főleg azért a puliszkáért most....folyik a nyálam
VálaszTörlésNagyon guszta! Szívesen elfogadnám én is ma ebédre!
VálaszTörlésFinomnak latszik de azt hiszem,hogy hizlal,de azert meg ennem szivesen
VálaszTörlésBianka, a puliszka tényleg isteni volt :-)
VálaszTörlésAndi, köszönöm :-)
Cirmicica - mértékkel, és máris nem olyan hizlaló :-) A fotómodellnyi adag szerintem nem olyan brutál.
Az előzőleg postolt sütim pedig már ránézésre is +2 kg :-DDD
Elhiszem, hogy jót ettetek, nagyon jól hangzik!
VálaszTörlésPuliszka? Egyszer ki kell próbálnom.:)
VálaszTörlésHúúúúú, de guszta!!! Micsoda finom ebédetek volt. Éhen halok rögtön, kérhetek egy kis adagot???
VálaszTörlésCsibe, aha! Köszi :-)
VálaszTörlésMária, puliszka!! Isteni!
Gizike, naná :-))
Megettem volna én is, a puliszkát is:)
VálaszTörlés(hol vettél telemea sajtot?)