2010. június 18., péntek

Sörös-mustáros kenyér

Gumimacik Vicája "kesergett" azon pár napja, mit csináljon a pizzatésztájából kimaradt 4,5 dl sörrel :-D

Ha nem mosta meg vele a virágai levelét, vagy nem öblítette vele csillogóra a haját (a sörszag elillan a hajból!) - akkor nosza, a hajnali vagy késő esti órákban (hűvös!) lehet vele egy klassz kenyeret sütni!







Sörös-mustáros kenyér



Hozzávalók:


  • 2,8 dl (állott) sör
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 3 ek dijoni mustár (vagy mustár+mustármag)
  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg teljeskiőrlésű liszt (nálam most csak finomliszt)
  • 1,5 ek sovány tejpor (elhagyható)
  • 1,5 tk só
  • 2 tk cukor
  • 1/2 kocka friss élesztő


A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjében megdagasztjuk, megkelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, megformázzuk. Sütőpapírral borított tepsire helyezzük, letakarva 15-20 perc alatt újrakelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel, és kb. 30 perc alatt megsütjük a kenyerünket.

Rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.





Recept Gabi blogjáról, aki remete-üzemmódban ír :-) Köszi!!

15 megjegyzés:

  1. Ez igen,ez kenyér a javából és milyen ízesítéssel :)

    VálaszTörlés
  2. WOW! Ezt szerintem nem lehet überelni Viki, tuti kipróbálom! :) Hisz most sör is van otthon, a focira való tekintettel.

    VálaszTörlés
  3. Viki, ez gyönyörű! De most komolyan, miért pont a "döglött" sör jó hozzá?

    VálaszTörlés
  4. Azaz, ezt én is sokszor sütöttem, nagyon nagyon finom, pompás állagú, másnap, sőt, ha marad, harmadnap is foszlós, könnyű, zamatos!
    Maxék is kóstolták már :)
    Móni, azt írja a nagy kenyereskönyv, hogy használat előtt kb egy-másfél órával bontsuk fel a sört; gondolom, a friss pezsgése nem tenne jót a tésztának.

    VálaszTörlés
  5. Köszi Bianka :-))) Fiiiiiiiiiiinom!!!


    Ami, sörös kenyér a vb-re egy pohár sörrel :-))) Királyság!


    Köszi Móni :-) Aham, ahogy Garffyka is írja: a buborékok nyírnák ki a tésztát - szerintem.


    Garffykám, tényleg isteni :-) A sör csak jót tesz neki, na de minek nem? Hm, talán a sörhasnak... :-DDD

    VálaszTörlés
  6. Mostmár tényleg komolyan mondom én az uramnak, hogy rá kőne szoknunk a sörre :))))
    Nagyon guszta és rég foglalkoztat a téma, de még venni is elfelejtek sörötötötöt :)))))))) VB idem, vagy oda se nem megy :))

    VálaszTörlés
  7. Vikikém, fogod egy részét, sütsz vele egy állati kenyeret. A másik felével meg áttörölgeted a virágok levelét, és gyönyörűek lesznek :-)

    VálaszTörlés
  8. Ha van sör, meg kell inni. Ha marad, azt is :) De az ötlet nagyon tetszik, csak el kell majd dugnom a belevalót :)

    VálaszTörlés
  9. Sör és mustár... már csak a virsli vagy a kolbász hiányzik, no meg egy jó meccs, és még egy kis sör. Ez nagyon pasis hozzáaszólás volt?:D
    Csodaszép lett!

    VálaszTörlés
  10. Kisanyó :-))) Bor után sör, jól értem? :-DD
    Nos, a sört mi sem rakosgatjuk, hanem megisszuk :-)


    Poppy, áááááááááááááá dehogy :-DDD Így kell ezt csinálni, dolce vita!
    Köszi :-)

    VálaszTörlés
  11. De szép lett ez a kenyér, izgalmas, hogy sörös, egyszer lesz nekem is kenyér sütőm:)(remélem), majd jól kipróbálom!

    VálaszTörlés
  12. Neem, egyszerre csak egyféle van műsoron :)
    És ez inkább a férj hitvallása, úgyhogy ő az én maradékomat is megissza :D

    VálaszTörlés
  13. Szóval Te se bírod megállni, hogy ebbe a melegbe ne süss?.))) Ilyenkor sajnálom, hogy a sört nem szeretem..Ez a kenyér pedig guuuuuszta!:-))

    VálaszTörlés
  14. Í.Sz - nem kell ehhez kenyérsütő gép okvetlenül :-) Szépen összegyúrod, kidolgozod, keleszted, formázod. Kész is :-)


    Kisanyó, jól van, megnyugodtam :-DDD Mint enyim pasi :-DD


    Andi, abszolút nyárpárti vagyok, a meleg az igazi közegem :-) A kenyéren abszolút nem érzik markánsan a sör íze!!! Érdemes kipróbálni, zamatos, foszlós a végeredmény!

    VálaszTörlés
  15. Áááá, de guszta gyönyörű!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.