Gumimacik Vicája "kesergett" azon pár napja, mit csináljon a pizzatésztájából kimaradt 4,5 dl sörrel :-D
Ha nem mosta meg vele a virágai levelét, vagy nem öblítette vele csillogóra a haját (a sörszag elillan a hajból!) - akkor nosza, a hajnali vagy késő esti órákban (hűvös!) lehet vele egy klassz kenyeret sütni!
Sörös-mustáros kenyér
Hozzávalók:
- 2,8 dl (állott) sör
- 2 ek napraforgó olaj
- 3 ek dijoni mustár (vagy mustár+mustármag)
- 35 dkg finomliszt
- 15 dkg teljeskiőrlésű liszt (nálam most csak finomliszt)
- 1,5 ek sovány tejpor (elhagyható)
- 1,5 tk só
- 2 tk cukor
- 1/2 kocka friss élesztő
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjében megdagasztjuk, megkelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, megformázzuk. Sütőpapírral borított tepsire helyezzük, letakarva 15-20 perc alatt újrakelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel, és kb. 30 perc alatt megsütjük a kenyerünket.
Rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.
Ha megkelt, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, megformázzuk. Sütőpapírral borított tepsire helyezzük, letakarva 15-20 perc alatt újrakelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel, és kb. 30 perc alatt megsütjük a kenyerünket.
Rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.
Recept Gabi blogjáról, aki remete-üzemmódban ír :-) Köszi!!
Ez igen,ez kenyér a javából és milyen ízesítéssel :)
VálaszTörlésWOW! Ezt szerintem nem lehet überelni Viki, tuti kipróbálom! :) Hisz most sör is van otthon, a focira való tekintettel.
VálaszTörlésViki, ez gyönyörű! De most komolyan, miért pont a "döglött" sör jó hozzá?
VálaszTörlésAzaz, ezt én is sokszor sütöttem, nagyon nagyon finom, pompás állagú, másnap, sőt, ha marad, harmadnap is foszlós, könnyű, zamatos!
VálaszTörlésMaxék is kóstolták már :)
Móni, azt írja a nagy kenyereskönyv, hogy használat előtt kb egy-másfél órával bontsuk fel a sört; gondolom, a friss pezsgése nem tenne jót a tésztának.
Köszi Bianka :-))) Fiiiiiiiiiiinom!!!
VálaszTörlésAmi, sörös kenyér a vb-re egy pohár sörrel :-))) Királyság!
Köszi Móni :-) Aham, ahogy Garffyka is írja: a buborékok nyírnák ki a tésztát - szerintem.
Garffykám, tényleg isteni :-) A sör csak jót tesz neki, na de minek nem? Hm, talán a sörhasnak... :-DDD
Mostmár tényleg komolyan mondom én az uramnak, hogy rá kőne szoknunk a sörre :))))
VálaszTörlésNagyon guszta és rég foglalkoztat a téma, de még venni is elfelejtek sörötötötöt :)))))))) VB idem, vagy oda se nem megy :))
Vikikém, fogod egy részét, sütsz vele egy állati kenyeret. A másik felével meg áttörölgeted a virágok levelét, és gyönyörűek lesznek :-)
VálaszTörlésHa van sör, meg kell inni. Ha marad, azt is :) De az ötlet nagyon tetszik, csak el kell majd dugnom a belevalót :)
VálaszTörlésSör és mustár... már csak a virsli vagy a kolbász hiányzik, no meg egy jó meccs, és még egy kis sör. Ez nagyon pasis hozzáaszólás volt?:D
VálaszTörlésCsodaszép lett!
Kisanyó :-))) Bor után sör, jól értem? :-DD
VálaszTörlésNos, a sört mi sem rakosgatjuk, hanem megisszuk :-)
Poppy, áááááááááááááá dehogy :-DDD Így kell ezt csinálni, dolce vita!
Köszi :-)
De szép lett ez a kenyér, izgalmas, hogy sörös, egyszer lesz nekem is kenyér sütőm:)(remélem), majd jól kipróbálom!
VálaszTörlésNeem, egyszerre csak egyféle van műsoron :)
VálaszTörlésÉs ez inkább a férj hitvallása, úgyhogy ő az én maradékomat is megissza :D
Szóval Te se bírod megállni, hogy ebbe a melegbe ne süss?.))) Ilyenkor sajnálom, hogy a sört nem szeretem..Ez a kenyér pedig guuuuuszta!:-))
VálaszTörlésÍ.Sz - nem kell ehhez kenyérsütő gép okvetlenül :-) Szépen összegyúrod, kidolgozod, keleszted, formázod. Kész is :-)
VálaszTörlésKisanyó, jól van, megnyugodtam :-DDD Mint enyim pasi :-DD
Andi, abszolút nyárpárti vagyok, a meleg az igazi közegem :-) A kenyéren abszolút nem érzik markánsan a sör íze!!! Érdemes kipróbálni, zamatos, foszlós a végeredmény!
Áááá, de guszta gyönyörű!!!
VálaszTörlés