Recept by Felhőlány!
Fotóit és a leírást látva nagy kedvet éreztem azonnal, hogy nálam is elkészüljön, bár olyan frankó pitesütőm nincs, mint neki :-)
Egészen pici módosításokat eszközöltem csak: a spenóthoz tettem kicsi fokhagymát, feta helyett az erdélyi magánimportból származó sós telemea sajtot használtam, és a tojásmennyiséget is csökkentettem.
Zajos sikert aratott körünkben, őrületes finom! Hidegen, melegen, langyosan - bárhogy!
Csirkés-spenótos pite
Hozzávalók:
Omlós tésztához:
A rakományhoz:
Az omlós tészta hozzávalóiból nagyon szaporán tésztát gyúrunk, s 30 percre hűtőbe tesszük. A hideg vajat érdemes némi liszttel késes betétű robotgéppel néhány másodperc alatt morzsásra pörgetni s aztán adni a liszthez, így biztos nem lesz ideje megolvadni!
Míg a tészta pihen, elkészítjük a rakományt.
A húst megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, pici olajon kevergetve pirosra sütjük. Sózzuk, borsozzuk, félretesszük.
A spenótot megmossuk, felcsíkozzuk, a csirke után maradt zsiradékban átforgatjuk. Hozzázúzzuk/aprítjuk a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük.
A sós sajtot felszeleteljük illetve elmorzsoljuk.
A tejszínt összekeverjük az egész tojással és a tésztából kimaradt tojásfehérjével, majd beleforgatjuk a langyosra hűlt spenótot.
A tésztát kivajazott piteformába nyomkodjuk, megszurkáljuk, s 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Bevallom: nehezék nélkül szoktam sütni, a szurkálás miatt még sosem púposodott fel a közepe.
10 perc után kivesszük a sütőből, az aljára terítjük a sült csirkecsíkokat, a morzsolt sajtot, végül rákanalazzuk a tejszínes-spenótos keveréket. Végül az egészet meghintjük reszelt sajttal, s további 30-35 perc alatt készre sütjük.
Fotóit és a leírást látva nagy kedvet éreztem azonnal, hogy nálam is elkészüljön, bár olyan frankó pitesütőm nincs, mint neki :-)
Egészen pici módosításokat eszközöltem csak: a spenóthoz tettem kicsi fokhagymát, feta helyett az erdélyi magánimportból származó sós telemea sajtot használtam, és a tojásmennyiséget is csökkentettem.
Zajos sikert aratott körünkben, őrületes finom! Hidegen, melegen, langyosan - bárhogy!
Csirkés-spenótos pite
Hozzávalók:
Omlós tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- só, bors
- 2-3 ek. jéghideg víz
A rakományhoz:
- 3 felső csirkecomb filé
- 20 dkg spenót
- fél fej új fokhagyma/2 gerezd fokhagyma
- 3 dl főzőtejszín
- 1 tojás + 1 tojásfehérje
- 15 dkg sós telemea sajt/feta
- 5-10 dkg sajt
- só, bors
Az omlós tészta hozzávalóiból nagyon szaporán tésztát gyúrunk, s 30 percre hűtőbe tesszük. A hideg vajat érdemes némi liszttel késes betétű robotgéppel néhány másodperc alatt morzsásra pörgetni s aztán adni a liszthez, így biztos nem lesz ideje megolvadni!
Míg a tészta pihen, elkészítjük a rakományt.
A húst megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, pici olajon kevergetve pirosra sütjük. Sózzuk, borsozzuk, félretesszük.
A spenótot megmossuk, felcsíkozzuk, a csirke után maradt zsiradékban átforgatjuk. Hozzázúzzuk/aprítjuk a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük.
A sós sajtot felszeleteljük illetve elmorzsoljuk.
A tejszínt összekeverjük az egész tojással és a tésztából kimaradt tojásfehérjével, majd beleforgatjuk a langyosra hűlt spenótot.
A tésztát kivajazott piteformába nyomkodjuk, megszurkáljuk, s 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Bevallom: nehezék nélkül szoktam sütni, a szurkálás miatt még sosem púposodott fel a közepe.
10 perc után kivesszük a sütőből, az aljára terítjük a sült csirkecsíkokat, a morzsolt sajtot, végül rákanalazzuk a tejszínes-spenótos keveréket. Végül az egészet meghintjük reszelt sajttal, s további 30-35 perc alatt készre sütjük.
Csodásan néz ki, remek lehet
VálaszTörlésDe gusztusos! Szívesen megkóstolom... :-)
VálaszTörlésAtyám! Nagyon jól néz ki! :)) Örülök, hogy ízlett! :)
VálaszTörlésOlyan becsapós dolog, mert az ember azt hinné, hogy lehet bőven enni, de ahogy Te írtad, a "rakomány" miatt elég tartalmas... :)
Juj, ez finom. En is csinaltam sokfele zoldseggel (borso, repa, krumpli, karfiol...). Jaj, most kene egy szelet!!!
VálaszTörlésFantasztikusan jól néz ki! Azt hiszem tovább fog gördülni a recept. :)
VálaszTörlésBianka, remek bizony! Nagyon ajánlom, pasiknak is!
VálaszTörlésDia :-) A fotómodell jó lesz? :-DD
Felhőlány, kösz a király receptet! Jaja, levágtunk egy szeletet, megettük - s utána már nem kellett második! Őrület laktató!
Edit, szuper ötlet a sok zöldséggel! Cseréljünk szeletet :-DD
Melinda, köszönöm :-) Kíváncsi vagyok a tiédre :-)
Nagyon jól néz ki:)
VálaszTörlésCsodás lehet!:))
VálaszTörlésJól hangzik. Kicsit csalódott vagyok ugyan, mert legalább egy hete semmi csoki:-DD
VálaszTörlésPersze, hogy jó! Bármelyik! :-)
VálaszTörlésezt én is megkóstolnám...:):)Millió puszi!!
VálaszTörlésDe gyönyörű!!!
VálaszTörlésCs.T, Limara, köszi :-) Amilyen csini, olyan finom!
VálaszTörlésMax, ami késik, nem múlik! Sokat sejtetően néző smiley :-DDD
Dia :-DD
Meli, aha-ahaaaaaaaa :-) Jelentkezem!
Andi köszi :-)
MINDEn barátnőm elkérte a receptet, és futótűzként terjed!! szuper! köszi
VálaszTörlés