2010. június 1., kedd

Csirkés-spenótos pite






Recept by Felhőlány!

Fotóit és a leírást látva nagy kedvet éreztem azonnal, hogy nálam is elkészüljön, bár olyan frankó pitesütőm nincs, mint neki :-)

Egészen pici módosításokat eszközöltem csak: a spenóthoz tettem kicsi fokhagymát, feta helyett az erdélyi magánimportból származó sós telemea sajtot használtam, és a tojásmennyiséget is csökkentettem.

Zajos sikert aratott körünkben, őrületes finom! Hidegen, melegen, langyosan - bárhogy!





Csirkés-spenótos pite

Hozzávalók:

Omlós tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • só, bors
  • 2-3 ek. jéghideg víz

A rakományhoz:
  • 3 felső csirkecomb filé
  • 20 dkg spenót
  • fél fej új fokhagyma/2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl főzőtejszín
  • 1 tojás + 1 tojásfehérje
  • 15 dkg sós telemea sajt/feta
  • 5-10 dkg sajt
  • só, bors


Az omlós tészta hozzávalóiból nagyon szaporán tésztát gyúrunk, s 30 percre hűtőbe tesszük. A hideg vajat érdemes némi liszttel késes betétű robotgéppel néhány másodperc alatt morzsásra pörgetni s aztán adni a liszthez, így biztos nem lesz ideje megolvadni!

Míg a tészta pihen, elkészítjük a rakományt.

A húst megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, pici olajon kevergetve pirosra sütjük. Sózzuk, borsozzuk, félretesszük.

A spenótot megmossuk, felcsíkozzuk, a csirke után maradt zsiradékban átforgatjuk. Hozzázúzzuk/aprítjuk a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük.

A sós sajtot felszeleteljük illetve elmorzsoljuk.

A tejszínt összekeverjük az egész tojással és a tésztából kimaradt tojásfehérjével, majd beleforgatjuk a langyosra hűlt spenótot.

A tésztát kivajazott piteformába nyomkodjuk, megszurkáljuk, s 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Bevallom: nehezék nélkül szoktam sütni, a szurkálás miatt még sosem púposodott fel a közepe.

10 perc után kivesszük a sütőből, az aljára terítjük a sült csirkecsíkokat, a morzsolt sajtot, végül rákanalazzuk a tejszínes-spenótos keveréket. Végül az egészet meghintjük reszelt sajttal, s további 30-35 perc alatt készre sütjük.


14 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki, remek lehet

    VálaszTörlés
  2. De gusztusos! Szívesen megkóstolom... :-)

    VálaszTörlés
  3. Atyám! Nagyon jól néz ki! :)) Örülök, hogy ízlett! :)
    Olyan becsapós dolog, mert az ember azt hinné, hogy lehet bőven enni, de ahogy Te írtad, a "rakomány" miatt elég tartalmas... :)

    VálaszTörlés
  4. Juj, ez finom. En is csinaltam sokfele zoldseggel (borso, repa, krumpli, karfiol...). Jaj, most kene egy szelet!!!

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikusan jól néz ki! Azt hiszem tovább fog gördülni a recept. :)

    VálaszTörlés
  6. Bianka, remek bizony! Nagyon ajánlom, pasiknak is!


    Dia :-) A fotómodell jó lesz? :-DD


    Felhőlány, kösz a király receptet! Jaja, levágtunk egy szeletet, megettük - s utána már nem kellett második! Őrület laktató!


    Edit, szuper ötlet a sok zöldséggel! Cseréljünk szeletet :-DD


    Melinda, köszönöm :-) Kíváncsi vagyok a tiédre :-)

    VálaszTörlés
  7. Jól hangzik. Kicsit csalódott vagyok ugyan, mert legalább egy hete semmi csoki:-DD

    VálaszTörlés
  8. Persze, hogy jó! Bármelyik! :-)

    VálaszTörlés
  9. ezt én is megkóstolnám...:):)Millió puszi!!

    VálaszTörlés
  10. Cs.T, Limara, köszi :-) Amilyen csini, olyan finom!


    Max, ami késik, nem múlik! Sokat sejtetően néző smiley :-DDD


    Dia :-DD


    Meli, aha-ahaaaaaaaa :-) Jelentkezem!


    Andi köszi :-)

    VálaszTörlés
  11. MINDEn barátnőm elkérte a receptet, és futótűzként terjed!! szuper! köszi

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.