2010. május 5., szerda

Túrós-nutellás bonbon

Egy kis pepecselgetés ecsettel, csokival, kiskanállal, szilikonos jégkockatartóval :-)

Anyák napjára készítettem ezeket a bonbonokat - finomak lettek! Hűtőhidegen a legjobb, mert a hirtelen jött döghőségben a szállítás során meglágyult a kipattinthatóan kemény csokiburok (ejnye!) - és mégis csak úgy az igazi, ha roppan az a csoki!

Az idő szűke miatt kényszerhűtöttem, amit a kakaóvaj nem vett túl jó néven temperálás ide vagy oda - a felületük nem maradt csillogó csokis, de szerencsére az ízén mit sem változtatott!

Minimál ízű túrótöltelék, közepében egy csöpp nutella, étcsokiba bújtatva.


Jó mulatást!



Túrós-nutellás bonbon


Hozzávalók 12 db-hoz:


  • 10 dkg étcsokoládé (Tibi 60%-os)
  • 10 dkg túró
  • 1 tk. vanília kivonat/vaníliás cukor
  • kb. 1 ek. cukor
  • 1-2 ek. nutella


A csokoládét összetörjük, háromnegyed részét gőz fölött felolvasztjuk. A maradék egynegyedet a gőzről levéve keverjük hozzá, ezzel visszahűtve a némileg felhevült csokit - tehát temperáljuk.

Fogjuk a kis ecsetünket, enyém hármas méretű, Süni iskolai ecset rajzórára, majd egyesével kiecseteljük a jégkockatartó mélyedéseit az olvadt csokival. Szilárdulni hagyjuk, majd a kikenést még egyszer megismételjük.

Közben pillanat alatt összedobjuk a túrókrémet: a túrót a cukorral és a vaníliával habosra keverjük, én gépi erőt vettem igénybe, hogy habos-könnyű legyen. Természetesen tovább ízesíthető pl. citromhéjjal, stb.

A kettős rétegű csokiburokba túrókrémet kanalazunk, majd óvatosan kis árkot/mélyedést nyomunk bele. Ebbe a mélyedésbe ügyeskedünk bele egy kevés nutellát, majd elsimítjuk a tetejét úgy, hogy tele legyen a forma.

Jöhet újra a kis ecset: csokoládéval bekenegetjük a bonbonok most még felfelé néző talpát, végül az egészet dermedni hagyjuk a hűtőben.

Pici mignonpapírra ültetjük őket, vagy fémdobozba sorakoztatjuk őket, és vagy elajándékozzuk, vagy mi magunk torkoskodjuk el.



37 megjegyzés:

  1. Csodahelyes kis bonbonok! Szép ez a kagyló minta és túróval, nutellával csak finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Tök jók!!!
    De finomak lehetnek:)))

    VálaszTörlés
  3. Milyen szépek! :)
    Én még a trüffeleknél ragadtam le, valahogy a bonbon készítés olyan nehéznek tűnik, vagyis pont a temperálás a hunyó. Félek, hogy fénytelenek lesznek, netán még kicsapódik a zsíradék is belőlük.
    A tieid olyan gyönyörűek :)))

    VálaszTörlés
  4. Hű nagyon szépségesek

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek...(nagy sóhaj)

    VálaszTörlés
  6. Nekem is nagyon tetszenek! Képzeld, még soha nem csináltam bonbont. Milyen gasztroblogger az ilyen? Tiszta gáz... A túrós csokis a kedvencem. Isteni lehet :))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszták. Itt, most hétvégén lesz Anyák napja, meglepem magam vele ;)

    VálaszTörlés
  8. Ó de jóóóó...
    Túrós bonbon. :)
    Még sosem gondoltam ilyenre, pedig zseniális öti.
    El is lopok párat ebből is.

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörű bonbonok lettek! :) Csak ennyi van?! :)Nekem minden próbálkozáskor kifehéredett a csoki (persze, mert türelmetlenül a fagyasztóba tettem)...
    A pöttyösnek van hasonló mogyorókrémmel, étcsokival, falom... Illetve gazdaságossági szempontból most már el fogom készíteni! Mekkora ötlet volt! Hogy nekem ez nem jutott eszembe...

    :)))))))) A hétvégén nekem is volt egy étcsokis-ecsetes-pepecselős projectem, de nem bonbon. Este felteszem...

    VálaszTörlés
  10. Tetszik ez a szépiás fotó. És tetszett az ajándékozottnak? Egyébként túrós bonbonról még nem is hallottam. Nagyon sépek lettek:-)!

    VálaszTörlés
  11. Jó mulatást? Könyörgöm: hol lehet máris enni belőle?

    VálaszTörlés
  12. Köszi Melinda :-) Az volt ám! Finom!

    VálaszTörlés
  13. Gabi :-) Finomak lehettek! Múlt idő :-)

    VálaszTörlés
  14. Ami, bátraké a szerencse! Érdemes kísérletezni - kárba úgysem vész! Ha ki is fehéredik a csoki, az ízén mit sem változtat :-)

    VálaszTörlés
  15. Móni! Diabetikus étcsoki, plusz a túró édesítőszerrel. Nutella nélkül :-)

    Na?

    VálaszTörlés
  16. Yasmine a bonbon-szűz :-) Gyorsan cselekedni kell, nincs mese!

    VálaszTörlés
  17. Notburga, ezt nem is tudtam! Azt hittem, egységesen első május az Anyák napja!

    VálaszTörlés
  18. Raindrop :-) Hát Pöttyös Pont 2 :-DD Túróbonbon :-)

    Lopjál csak bátran!

    VálaszTörlés
  19. Andi :-) És semmi glutén!!!

    VálaszTörlés
  20. Felhőlány, én is kényszerhűtöttem, mert iszonyúan sürgetett az idő! Fogok csinálni nyugis időszakban is, azt hiszem!

    Jaja, a Pöttyös ihlette abszolút! Figyelem a tiédet!!!

    VálaszTörlés
  21. Liz, tetszett ám :-) Azt mondta, hogy pályát tévesztettem :-DDD

    Pöttyös Pont 2 :-)

    VálaszTörlés
  22. Karulino :-)) Adnám a GPS koordinátákat, de ez mán sajnos múlt idő! Ismételjem? :-)

    VálaszTörlés
  23. Nagyon szép kis darabok!!!!
    Az első akadály, hogy nincs szilikonos jégkocka tartóm. :( Van valami ötleted helyettesítésére?

    VálaszTörlés
  24. Nagyon szépségesek, betudnék egy ilyen tálat kapkodni az biztos, ezt a temperálás dolgot meg jól eltanulom majd:)))

    VálaszTörlés
  25. Én lágyan, mattan és bármilyen formában KÉREK belőle!!!
    Biztosan nagy örömet szereztél vele az anyukádnak.

    VálaszTörlés
  26. Thrini, ajjaj! Abból pedig jól kipattintható :-( Kis gombóc a túróból, alaposan kihűteni, és úgy mártani be csokiba = túrógolyó :-)


    Í.Sz, nem ördöngösség! Tessék csak próbálkozni, az elrontott példányokat titokban meg lehet eszegetni :-DD


    Gizike, gyere, gyere!! És igen, szerintem igen :-)


    Ékszerláda :-) De jó név! No, csak egy kagylót :-)

    VálaszTörlés
  27. Viki drága, ejnye, itt állok, szájtátva, de csak nem akar errefele repülni egy bonbonkád :( :D

    VálaszTörlés
  28. Jajj, de guszták! Legközelebb ne csak kihűlt hamvait vesd elénk! :D
    Irtó jópofa ez a kagyló mintás jégkockatartó is. :))

    VálaszTörlés
  29. Banyek, erről lemaradtam! Pedig mennyire, de mennyire... :))))

    VálaszTörlés
  30. Garffykám, csukd be a szádat, mert bonbon helyett sültgalamb röppen bele :-DDD Ismétlést? Mert ez mán múlt idő :-)


    Egycsipet, elnézést kérek :-DD De ezt hűtve kell tárolni, hát hogy vessem elibed? Melegen? :-DDD


    Csibe, erről le... Annyira, de annyira!!! :-)

    VálaszTörlés
  31. Úristen, miről maradtam le?! Ezek csodaszépek!!! és már úgysincs semmi belőle, ugye??? (reménykedő szmájli)

    VálaszTörlés
  32. Kata, köszi :-)) Á, ez már csak emlék :-) De milyen szép emlék!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.