Katától érkezett nemrégen egy levél a postafiókomba: Szia, tudok medvehagymát szerezni, érdekel? Naná :-)
Így történt, hogy 1. találkoztam Katával, akivel egy városban lakunk (s azóta már találkoztunk újból), 2. lett medvehagymám! Köszönöm még egyszer!
Fakanál Éva szuper medvehagymás-juhtúrós pogácsája járt a fejemben, Edit barátnőm nagyon dicsérte! De a kenyér épp kifogyott, így a pogácsa vezérfonalát kézben tartva kenyeret sütöttem.
Hallatlan jó lett! Épp csak kihűlt, amikor levágtunk belőle 1-1 szeletet, s amúgy magában, minden nélkül eltépkedtük. Illatos, foszlós, napok múlva is friss - volt :-)
Fakanál Éva szuper medvehagymás-juhtúrós pogácsája járt a fejemben, Edit barátnőm nagyon dicsérte! De a kenyér épp kifogyott, így a pogácsa vezérfonalát kézben tartva kenyeret sütöttem.
Hallatlan jó lett! Épp csak kihűlt, amikor levágtunk belőle 1-1 szeletet, s amúgy magában, minden nélkül eltépkedtük. Illatos, foszlós, napok múlva is friss - volt :-)
Medvehagymás-juhtúrós kenyér
Hozzávalók:
- 1 ek. olaj
- 2,5 dl víz
- 5 dkg juhtúró
- 1 nagy ek. tejföl
- 55 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 2 mk. só
- kb. 15 levél medvehagyma apróra vágva
A hozzávalókat felsorolás sorrendjében kenyérsütőgép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Ha lágy lenne a tészta, némi liszttel, ha túl kemény, további víz hozzáadásával korrigáljuk.
Ha megkelt, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, hosszúkásra formáljuk, s egy kikent hasábformába (30x11 cm) fektetjük.
Konyharuhával könnyedén letakarjuk, majd újra megkelesztjük.
A sütőt - aljában egy lábaska vízzel - előmelegítjük 180 fokra. A kenyér tetejét éles késsel 2-3 helyen bevágjuk, lekenjük vízzel, majd kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Ha megkelt, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, hosszúkásra formáljuk, s egy kikent hasábformába (30x11 cm) fektetjük.
Konyharuhával könnyedén letakarjuk, majd újra megkelesztjük.
A sütőt - aljában egy lábaska vízzel - előmelegítjük 180 fokra. A kenyér tetejét éles késsel 2-3 helyen bevágjuk, lekenjük vízzel, majd kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Gyönyörű formás és nagyon könnyűnek látszik! És hogy medvehagymás, és juhtúrós, nagyon finom lehet!
VálaszTörlésAmiben juhtúró van csak finom lehet!
VálaszTörlésAzt azért nem értem, honnan tudod, hogy napok múlva milyen? ;-)
Köszönöm Melinda :-) Olyan volt - finom és könnyű :-)
VálaszTörlésJókaja, egyetértünk juhtúró témában :-DD S honnan tudom? Mi ketten vagyunk, s nagyon durva lett volna ültő helyünkben megenni az egész kenyeret :-))) Nem mintha nehezünkre esett volna, de utána jaaaaaaj, jön a csúnya hasfájás és nyögdécselés :-DD
Hát így történt, hogy megérte a másnapot :-)
Nagyon szép formás és milyen omlósnak tűnik
VálaszTörlésGyönyörű ez a kenyér!
VálaszTörlésA DNK után újabban egyfolytában hasáb alakú kenyér van. Így tuti megtartja a formáját, nem lesz "laposkenyér" :-D
VálaszTörlésViki, nincs mit, örömmel tettem:)
VálaszTörlésA kenyér nagyon jól néz ki, látszik, hogy jó foszlós lett. Talán kéne tegyek egy próbát vele, olajos medvehagymám van a hűtőben...
Kata :-) Köszönöm!
VálaszTörlésA kenyér kitűnő, egy misét mindenképpen megér! Csak úgy natúron, vajjal, langyosan...
Hát ez a kenyér szerintem is kitűnő!Pláne, ha most hozzám repülne!:-))
VálaszTörlésJól néz ki! Azért azt a mondat részt elemezzük ki egy kicsit:
VálaszTörlés"s nagyon durva lett volna ültő helyünkben megenni az egész kenyeret"
Lehet hogy én már hallottam hasonló bűntettről?
Óóóó, de szép!
VálaszTörlésAndi, szárnyakat adok vágyaidnak :-))) Köszi!
VálaszTörlésMax, kösz :-) Elemezzünk! Hallottál vagy már láttál is valami hasonlót? :-)))
Csibe :-) Köszi :-)))
Gyönyörűségesen szép lett! Kívül-belül nagyon guszta! :)
VálaszTörlésMost éppen kenyérelvonó kúrán vagyok, de a hétvégén beszerzett nagy adag medvehagyma egy része a fagyasztóban landolt... Úgyhogy néhány hét múlva akár... :))
Csinos kenyérke. Fűszeres túróval vagy körözöttel vagy csak úgy magában már kóstolnám is.
VálaszTörlésfinom lett,csak a juhtúró helyett sima túrót használtam és kevés grahamlisztet tettem bele.
VálaszTörlésVanocska, gratula a kreativitáshoz, és nagyon örülök, hogy ízlett a kenyér!
VálaszTörlés:-)
gyönyörű!!!!!!!!!
VálaszTörlésezt ki kell próbálnom! segítenél, hogy hogyan változna az arány (ha változik), ha nem teszek bele juhtúrót?
előre is köszönöm a segítséget!
N.
Szia Noémi! Ki ne hagyd :-)) Ha kihagyod a juhtúrót, kevesebb lisztre lesz szükség. Először csökkentsd kb. 5 dkg-nyival, aztán ha úgy látod, hogy ragacsos a tészta, tegyél hozzá apránként.
TörlésEsetleg juhtúró helyett növeld meg a tejföl mennyiségét +1 evőkanálnyival, ekkor viszont szerintem maradhat az 55 dkg liszt!
Sikeres sütést kívánok :-)
Mármint ki ne hagyd ez a remek kenyeret :-DD
TörlésMost látom, hogy totál félreérthetően írtam, bocsánat :-)