Megláttam a Nők Lapjában és úgy megkívántam, hogy azonnal cselekednem kellett!
A szokásos rakott krumplihoz képest ez egy jóval könnyedebb műfaj: kolbász helyett sonka/virsli/krinolin, és tetszés szerinti tavaszi zöldségek (karalábé, répa, spenót, sóska...) lágy besamellel összefogva. A tetején a füstölt sajt már csak korona :-)
Szerettük!
Zöldséges rakott krumpli
Hozzávalók:
- 60 dkg krumpli
- 25 dkg sonka/virsli/krinolin
- 2 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 szál répa
- 4-5 tojás
- 1 ek. liszt
- 2,5-3 dl tej
- 10 dkg füstölt sajt
- só, bors, szerecsendió
A krumplit megmossuk, héjában megfőzzük, lehűtjük, és felkarikázzuk.
A tojásokat sós, lobogó vízben 10 perc alatt keményre főzzük, felkarikázzuk.
A sonkafélét felkockázzuk, pici olajon átpirítjuk.
Az újhagymát és a répát megtisztítjuk, nem túl vékonyra karikázzuk. Kevés olajon, erős tűzön kevergetjük 4-5 percig, majd kevés vizet aláöntve roppanósra pároljuk. Csöpp vegetával és zúzott fokhagymával ízesítjük. Meghintjük 1 ek. liszttel, átkeverjük, majd felöntjük a tejjel, és mártás sűrűségűre forraljuk. Só, bors, szerecsendió bele.
Összeállítjuk.
Egy tepsi aljára (kb. 25x35 cm) simítjuk a krumplikarikákat, megsózzuk. Jöhet rá a felkarikázott tojás, csöpp só, a megpirított sonka, végül a besameles zöldségek. Az egészet megszórjuk reszelt füstölt sajttal, és forró sütőben addig sütjük, míg a sajt kissé megolvad.
Kockára vágva, frissen tálaljuk - esetleg további zöld/vegyes salátával.
A tojásokat sós, lobogó vízben 10 perc alatt keményre főzzük, felkarikázzuk.
A sonkafélét felkockázzuk, pici olajon átpirítjuk.
Az újhagymát és a répát megtisztítjuk, nem túl vékonyra karikázzuk. Kevés olajon, erős tűzön kevergetjük 4-5 percig, majd kevés vizet aláöntve roppanósra pároljuk. Csöpp vegetával és zúzott fokhagymával ízesítjük. Meghintjük 1 ek. liszttel, átkeverjük, majd felöntjük a tejjel, és mártás sűrűségűre forraljuk. Só, bors, szerecsendió bele.
Összeállítjuk.
Egy tepsi aljára (kb. 25x35 cm) simítjuk a krumplikarikákat, megsózzuk. Jöhet rá a felkarikázott tojás, csöpp só, a megpirított sonka, végül a besameles zöldségek. Az egészet megszórjuk reszelt füstölt sajttal, és forró sütőben addig sütjük, míg a sajt kissé megolvad.
Kockára vágva, frissen tálaljuk - esetleg további zöld/vegyes salátával.
Juj, ezt szeretem! Nalunk kerul bele brokkoli vagy karfiol is. Persze hus nelkul!
VálaszTörlésNyammi, nagyon guszta
VálaszTörlésMondom, tetszés szerint :-) Akár hús nélkül is!
VálaszTörlésÉn is szeretném...köszi a receptet elmentettem!
VálaszTörlésHát elhiszem, hogy megtetszett!!!!!
VálaszTörlésNekem is bejön!
Köszi Bianka :-)
VálaszTörlésAndi,Krisztina - uccu neki! Most jönnek csak a friss zöldségek!
Nagyon guszta, én Nálad nem a küszöböt rágnám!:-DD
VálaszTörlésMár,ha megkínálnál!:-))
Szuper! NL és csoki fan:-DDD
VálaszTörlésAndi :-DDD Ott a pont :-DD Légy a vendégem!
VálaszTörlésMax, ez mán csak ilyen :-) Mióta világ a világ, jár a NL :-) És jár a csoki, mert megérdemlem :-DDD
Köszönöm,jövök!:-))
VálaszTörlés