2010. április 29., csütörtök

Vacsoraötlet: héjában sült krumpli tojással





Délben eszünk meleget, mindketten a munkahelyünkön - azt, amit előző este főztem. Reggel és este valami hideg, úgynevezett "vadász menü" van. Értsd: amit kivadászunk a hűtőből.

Ez jellemzően kenyér, valami kencével, feltéttel, sajttal és zöldfélével. Amire egy idő után még annál is jobban rá lehet unni...

Ilyenkor az ember lánya erőt vesz a lustaságán, és megpróbál valami egyszerűt kreálni vacsorára a vajaskenyér helyett.

A héjában sült krumplival személy szerint nagy barátságot ápolok: gyerekként papa nagyon sokszor sütött apró szemű krumplit a sütőben, meghámozta és kolbászzsíron átpirította. Imádtam, imádom a mai napig!

Ezt a verziót egy külföldi oldalon láttam, és nyomban csaptam is a homlokomra: hogy ez eddig nekem miért nem jutott eszembe?!





Héjában sült krumpli tojással


Hozzávalók személyenként:

  • 2 db nagyobbacska krumpli
  • 2 db tojás
  • 1 szál újhagyma
  • néhány csík sonka
  • 2 nagy csipet reszelt sajt


A krumplikat megmossuk, sütőben kb. 50 perc alatt héjában puhára sütjük. Valamiért én idegenkedem az oda nem illő héjtól - így sütés és némi hűlés után megpucoltam.

A sült krumplit gyengéden megskalpoljuk, és kivájjuk a belsejét egy kiskanállal úgy, hogy körben sértetlen maradjon a fala. Meghintjük sóval. A kivájt belsejét el ne dobjuk! Jó lesz az még valamibe :-)

Az üreget megpakoljuk karikára vágott újhagymával, sonkacsíkokkal (ezek itt az opciós lehetőségek), és óvatosan beleütünk egy tojást. Előbb feltörjük egy csészébe, utána vigyázva beleengedjük a krumplicsónakba.

Újra csak megsózzuk, tetejére csippentjük a reszelt sajtot, és visszatoljuk a sütőbe addig, míg a tojás a kívánt szilárdságot el nem érte. Ez kb. 20 perc - sütőben nehezebben szilárdul a tojás.

Friss kenyérrel vagy pirítóssal kitűnően tunkolható!






14 megjegyzés:

  1. Na ez nagyon is nekem való. Tök jó ötlet, én is gyakran kínlódom, amikor már a fülünkön jönnek ki a kencék, és hát a kolbász-szalonna-sonka kombót is meg lehet unni.

    VálaszTörlés
  2. Lori, dettó! A vajaskenyér monnyon le :-DDD

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon finom! :) Extrák nélkül nálam is volt hasonló itt: http://felholanyka.blogspot.com/2009/11/sult-tojas-burgonyaagyban.html
    Jó néhányszor megmentette már a hétköznapi unalmas vacsorákat! :))

    VálaszTörlés
  4. Ez nem is vacsora, hanem lakoma! Nálunk egyszerűbben készül a sült krumpli: a szemeket alaposan megmosom , majd hosszában félbevágva, vágott felükkel fölfelé egy tepsire rakosgatom. Jó meleg sütőben 25-30 perc alatt megsütöm, ezalatt a vágott rész szépen megpirul, és ropogós lesz. Forrón esszük, vajjal vagy kacsazsírral falatonként megkenve, lilahagyma-karikákkal, savanyú káposztával kiegészítve.

    VálaszTörlés
  5. Felhőlány,egyre jár az eszünk :-)))


    Ildikó, na most nyelek ám nagyokat! Kacsazsír. Lilahagyma. Savanyúság. Jöhet :-) Így, ilyen sorrendben :-)

    VálaszTörlés
  6. Mekkora ötlet, nagyon jó :)

    VálaszTörlés
  7. Haha, nálunk ez a vadászat a KMT - ki mit talál :)
    Nagyon guszta, a Férj biztosan értékelné - egyébként most már ő is téged olvas :)

    VálaszTörlés
  8. Köszi Bianka :-)))


    Kisanyó KMT :-DDD Ez tetszik!! Üdv Férjnek :-))

    VálaszTörlés
  9. Én is jöttem tunkolni, nagyon ütős kis vacsorát készítettél. Én még nagyon szeretem a sült krumplit kacsazsírral és friss meleg töpörtyűvel.:)))

    VálaszTörlés
  10. Gyere csak Gizike! Gyere!

    Jaj, milyen ötletet vázoltál fel! Nyál összefut :-)

    VálaszTörlés
  11. Hát csajok, itt csurog a nyálam, szuper ez a krumpli is, meg a részletes házizsíros beszámolók is! :-DD Pont most csak tésztasali volt nálunk. Így egyen az ember egészségeset:-DD
    Na, aszem kenek egy kenyeret....

    VálaszTörlés
  12. Egy kicsit késő van már, de jöhetek?! :))

    VálaszTörlés
  13. A "jó öreg krumpli"...milyen finom is tud lenni!

    VálaszTörlés
  14. Andi, ez itt a fertő :-DDD Kacsazsírban fürdünk :-)) Hagymával! Egészségedre!


    Csibe, hát hogyne már!? :-))


    Kata, ugye? :-) Nem kell mindig kaviár :-))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.