2010. április 27., kedd

Tészta minimál: spenóttal és brindzával



Múlt héten szerkesztettem ezt a tésztaebédet: hallatlan gyönyörű spenótot kaptam ugyanis a piacon! Egy helyes hölgy árulta, s míg tuszkolta a harmatos levelet a szatyorba, beszélgettünk a zöldségek termesztéséről, mennyire munkás, mennyire fárasztó - de mennyire szereti csinálni a férjével kettecskén :-) Ha már ott álltam és járt a szám, egyúttal feltankoltam a zsenge újhagymájából is.


Kérdezte, mit csinálok majd a spenótból. Hááááát, főzök hozzá egy kis tésztát, pici fokhagymával megpárolom a leveleket, és teszek hozzá némi brindzát is. Csodálkozva nézett rám, ő ilyet még nem is hallott! Az én fejemben már készen volt az íz, mert előtte néhány nappal Edit barátném áradozott hasonlóképpen elkészített házi!!! laskájáról, és rettentően megkívántam... Lehet holnap visszamegyek a hölgyhöz, és elmesélem neki, mekkora királyság lett a tésztaebédünk!





No és a brindza. Míg Zuramat meg nem ismertem, nem volt kapcsolatom eme étekkel. Volt a juhtúró, mint olyan, és kész. Ő meg egyre ismételgette, hogy a brindzás haluskánál nincs fejedelmibb fogás. Már vártam a nagy találkozást... Khm, elsőre nem győzött meg 100%-osan... Aki szagolt már brindzát, tudja, miről van szó. Mondjuk ki: lábszagú. De keményen. Főleg melegen, uramisten! Ráadásul van belőle erősebb és gyengébb változat!




A fél kg csuszatészta szerencsére felszívta a 2 dl-nyi brindzát, így szegény kolléganőim, akikkel együtt ebédelek, nem fogták menekülőre aznap :-)


Az ebéd viszont istenkirály lett: letisztult ízek egy tányéron, minimál stílusban.


Spenótos-brindzás tészta


Hozzávalók:


  • 50 dkg csuszatészta (vagy amilyenre kedvünk szottyan)
  • 40-50 dkg friss spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl brindza - ennek hiányában 10-15 dkg juhtúró
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1-2 ek. zsemlemorzsa

A spenótot megmossuk, lerázzuk róla a vízcseppeket, és szálasra vágjuk. Parányi olajon elkezdjük párolni - és a hallatlan mennyiségű spenót villámsebesen zsugorodik össze kb. 2 maréknyivá... Elfeledtem lefotózni, ez itt a kiinduló állapot. Sóval és a zúzott fokhagymával ízesítjük.



Közben kifőzzük a tésztát lobogó, sós vízben, s leszűrése után összekeverjük azon frissiben a brindzával, majd a párolt spenótlevelekkel. Kóstoljuk meg, ha kell, sózzuk!

Egy tepsit kivajazunk, alját meghintjük zsemlemorzsával. Belesimítjuk a brindzás-spenótos tésztát, tetejét vastagon megkenjük tejföllel, és forró sütőben kb. 20 perc alatt átsütjük.

Kockára vágva tálaljuk - szerintem még hidegen is finom lehet, így utólag belegondolva.





13 megjegyzés:

  1. Ez már megint egy remek spenótos kaja!
    Folyamatosan szedem a leveleket a kertben, eddig még friss salátaként hasznosítottam, de végre szeretnék már valami jó kis besamel-es, vagy sajtos párolt dolgot is készíteni belőle. Ötleteket már adtál! :)

    VálaszTörlés
  2. Thrini, ó de jó neked! Csak ki a kertbe és ott a friss zöldség :-)
    Mivel ezt pasi is ette, igen jóízűen, bátran ajánlom!

    VálaszTörlés
  3. csodás, imádom minden hozzávalóját. Ki fogom próbálni

    VálaszTörlés
  4. Jaj de gyönyörű!!! Sajnos nálunk csak én szeretem, de az egyszemélyes adagért is érdemes lehet nekiállni. A fotó alapján biztosan! :)

    VálaszTörlés
  5. Látom, ti Szepykével együtt tudat alatt azon mesterkedtek, hogy megszeressem a spenótot. Ilyen jó kis receptet! Még egy kicsit had álljak ellent, aztán majd le sem lehet állítani a spenótos ételekről.:D Addig is ezt talomba teszem.

    VálaszTörlés
  6. Hehe! Megfozted! Es ugye milyen finom?
    Mostmar egy hazi spenotos lasagnan gondolkozom :D

    VálaszTörlés
  7. Bianka, ha a spenótot szereted, ezt is szeretni fogod :-)


    Yasmine, a családnak megfőzöd spenót nélkül - úgy is kuncsorogni fognak egy falatért :-))


    Poppy, ne állj ellen, hamarabb szabadulsz! :-)) Most kezdődik ám csak a szezon, lesz idő ráhangolódni!


    Edit, mint a csuda! Köszi!!! Lasagna? I. imádni fogja :-))

    VálaszTörlés
  8. Hú, nagyon guszta! Én szeretem a bryndzát, meg a tésztát is, tehát ez nálam egy nyerő kombináció!

    VálaszTörlés
  9. Azta mindenit, de megenném! Marha jól néz ki!

    VálaszTörlés
  10. Szemirámisz, tedd a magadévá a receptet :-)))


    Andi, köszi szépen!!!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon bejön, imádom az ilyesmi tészta kajákat, minden nagyon fincsi benne!

    VálaszTörlés
  12. Épp a napokban sütöttem spenótos-túrós-juhtúrós kenyeret. Ez a recept nálam bizony telitalálat!
    Mondjuk sok spenótos recepted szintén az.

    VálaszTörlés
  13. Í.Sz - jaja! Ha minden hozzávaló stimmel, akkor az együtt is működik :-) Ha a pasi is imádja...


    Raindrop, ezt nem hiszem el :-DDD Na majd mutatom :-)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.