2010. április 30., péntek

Szegfűgombás clafoutis




Hisz senki sem mondta, hogy a tejespitének feltétlenül édesnek kell lennie! Hirtelen ötlet volt - de igen jó volt!


Szerdán reggel kimentem a piacra nézelődni - szerdán és szombaton van nálunk igazi nagy piac. Kinn a kőpadokon a kistermelők, nénik, bácsik árui: zöldségek, gyümölcsök, virágok, palánták, házi lekvárok, itt-ott füstölt szalonna, kolbász is akad.


Visszatértem a kedves hölgyhöz, akitől múlt héten a spenótot és az isteni újhagymát vettem, egy újabb köteg hagymát zsákmányoltam nála, eszméletlen finom! A fűszernövényt árusító házaspár is biztatott, hogy a kb. 20 féle növényke már az "óvodában" van, nőnek szépen, s májusban kezdik is hordani őket, úgy készüljek!





Aztán betévedtem a csarnokba, és ott volt a gombaárus bácsi. Éppen a szédületes illatú szegfűgombákat pakolta ki csinos kupacokba. Muszáj volt vennem belőle. Múlt héten kucsmagombája volt, akkor csak néztem én hülye, mert most kiderült: felénk ennyi volt a szezonja...




Szatyromban a szegfűgombával morfondíroztam, mit is készítsek belőle. Tavaly igen jól sikerült a túrós töltelékű leveles tészta, de most mást akartam. Egyszer csak a semmiből beúszott a fejembe a tejespite gondolata - s a gondolatot tett követte.


Azt kell mondjam: eszméletlen finom lett!





Szegfűgombás clafoutis


Hozzávalók:

  • 1 csokor újhagyma
  • 2-3 maréknyi szegfűgomba (nem mértem meg...)
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 10-12 dkg liszt
  • 1 mk. sütőpor
  • só, bors


A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, pici olajon párolni kezdjük. A gombát megmossuk, az oda nem illő dolgokat (fűszál, ésatöbbi) eltávolítjuk, rádobjuk a hagymára, és addig sütjük együtt, míg a gomba által eresztett folyadék el nem párolog. Só, bors.

A tojásokat felütjük, hozzáöntjük a tejet, habosra keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, hozáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, simára keverjük.

Kikenünk vajjal egy kerek piteformát, beleöntjük a palacsintatészta-szerű kevercset, tetejére kanállal ráadagoljuk a hagymás gombát.

Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük - azért bökjük meg egy tűvel!

Langyosan a legfinomabb, pláne, ha utána hűvös fehérborral öblítjük le!






20 megjegyzés:

  1. Hú de jó ötlet! Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Ez ISTENIEN hangzik! Imádom a szegfűgombát, és ez a sós tejespite szerintem is nagyszerű ötlet! :)))
    (csak ne kellene Hozzád mindig más böngészőt használnom... :) )

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jó, isteni lehet

    VálaszTörlés
  4. még soha nem ettem szegfűgombát, itt az ideje :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretem a szegfűgombát :), köszi az ötletet :).

    VálaszTörlés
  6. Ez óriási ötlet! Nagyon ügyes vagy! :)
    Gyerekkoromban rengeteg szegfűgombát szedtünk (egy vidéki repülőtér mellett laktunk, illetve Szülők még mindig...) eső után... Most viszont évek óta nem is találkoztam vele...

    VálaszTörlés
  7. Cs.T - köszönöm! Mindenképp megér egy misét :-)


    FlatCat - köszi :-)) Szinte fűszer ez a gomba! A böngészőt meg vigye el a kutya :-( FireFox-szal nincs gond!


    Köszi Bianka :-)


    Mandy, ez a gomba... Ezt tessék felkutatni és megkóstolni!


    Andrea, szívesen! :-)


    Felhőlány, mi is kijártunk régen gyerekként a város melletti rétre/legelőre, kosárnyi szegfűgombát szedtünk eső után. Uuuuuuuuuuutáltam! Most meg aranyat fizettem egy marék gombáért, mert már nem járunk gombát szedni. Így öregszem napról napra :-)

    VálaszTörlés
  8. Viki, jól járt veled a Zurad, hogy ennyire kreatív vagy! Nem csak most persze, máskor is rácsodálkozom az ételeidre, hogy nahááát!

    Az újhagyma meg gyönyörűen néz ki, megkívántam!

    VálaszTörlés
  9. Chris :-) De drága vagy :-) Jaja, élvezi a munka gyümölcsét elégedetten! Szerencsém van, hogy maximálisan nyitott minden újra, semmire nem fújol, mindent megkóstol!


    Juj, ez a hagyma! Ez valami isteni zsenge volt! Min. 2 szál/ültő hely :-)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jól hangzik, nagyon jól néz ki, nagyon fincsi lehetett! Húúúú, de szívesen megennék most már valami ilyesmit...

    VálaszTörlés
  11. Jaj Móni :-( Jaaaaaaaaj! Délelőtt sem szabad bűnözni kicsit? Amikor még úgyis lemozgod, elégeted?

    Vagy tudod mit? Csinálj olyan omlett-tekercset belőle, amit egyszer már feltettél! A feeling ugyanaz lesz, a gombán van a hangsúly :-)

    VálaszTörlés
  12. Ez nagyon jó ötlet, gyors és finom. A szegfű gombát mi is imádjuk.

    VálaszTörlés
  13. Jaaaj, érzem a hagyma meg gomba illatát, ezek után hová rohanjak érte?:-))

    VálaszTörlés
  14. Viki, ezek tökjó képek!:-))

    VálaszTörlés
  15. Szóval ez lett a szegfűgombából...na majd jövő héten húzok én is érte:)

    VálaszTörlés
  16. Sosem ettem szegfű gombát, tejes pitét megsósan meg pláne, na ma estére meg volt a fehérbor, asszem kénytelen leszek beérni pár falat sajttal, na de ha egyszer szerzek egy kis szegfűgombát, annyira guszta, hogy ki kell próbálni;))))

    VálaszTörlés
  17. De jól hangzik, meg is csinálom egyszer. Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  18. Na, most vagy egy piacot kell keressek, vagy egy legelőt :-)

    VálaszTörlés
  19. Vali :-) Ez a gomba valami isteni!


    Köszi Andi :-) Hova rohanj? Adom a GPS koordinátákat :-)


    Kata, én szóltam :-DDD Lesz ez még most szerdán is tuti!


    Í.Sz, valami hallatlan aromás gomba! Tessék felkutatni, mert egy misét megér!
    Na azért a bor-sajt páros se semmi :-)


    Andi köszi :-) Nem fogjátok megbánni!


    Jókaja, legyen inkább piac :-) Hogy már csak zacskózni kelljen a gombát bele a kosárba! Bár ki tudja... A vadászat öröme :-)

    VálaszTörlés
  20. Kedves Chef Viki!

    Nagyon koszi receptet. Nagyon guszta, ki fogom probalni mindenkepp.

    Egy kerdesem lenne milen homersekletu sutoben sutod clafoutis-t?

    Koszonettel.

    Judit

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.