Hisz senki sem mondta, hogy a tejespitének feltétlenül édesnek kell lennie! Hirtelen ötlet volt - de igen jó volt!
Szerdán reggel kimentem a piacra nézelődni - szerdán és szombaton van nálunk igazi nagy piac. Kinn a kőpadokon a kistermelők, nénik, bácsik árui: zöldségek, gyümölcsök, virágok, palánták, házi lekvárok, itt-ott füstölt szalonna, kolbász is akad.
Visszatértem a kedves hölgyhöz, akitől múlt héten a spenótot és az isteni újhagymát vettem, egy újabb köteg hagymát zsákmányoltam nála, eszméletlen finom! A fűszernövényt árusító házaspár is biztatott, hogy a kb. 20 féle növényke már az "óvodában" van, nőnek szépen, s májusban kezdik is hordani őket, úgy készüljek!
Aztán betévedtem a csarnokba, és ott volt a gombaárus bácsi. Éppen a szédületes illatú szegfűgombákat pakolta ki csinos kupacokba. Muszáj volt vennem belőle. Múlt héten kucsmagombája volt, akkor csak néztem én hülye, mert most kiderült: felénk ennyi volt a szezonja...
Szatyromban a szegfűgombával morfondíroztam, mit is készítsek belőle. Tavaly igen jól sikerült a túrós töltelékű leveles tészta, de most mást akartam. Egyszer csak a semmiből beúszott a fejembe a tejespite gondolata - s a gondolatot tett követte.
Azt kell mondjam: eszméletlen finom lett!
Szegfűgombás clafoutis
Hozzávalók:
A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, pici olajon párolni kezdjük. A gombát megmossuk, az oda nem illő dolgokat (fűszál, ésatöbbi) eltávolítjuk, rádobjuk a hagymára, és addig sütjük együtt, míg a gomba által eresztett folyadék el nem párolog. Só, bors.
A tojásokat felütjük, hozzáöntjük a tejet, habosra keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, hozáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, simára keverjük.
Kikenünk vajjal egy kerek piteformát, beleöntjük a palacsintatészta-szerű kevercset, tetejére kanállal ráadagoljuk a hagymás gombát.
Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük - azért bökjük meg egy tűvel!
Langyosan a legfinomabb, pláne, ha utána hűvös fehérborral öblítjük le!
Visszatértem a kedves hölgyhöz, akitől múlt héten a spenótot és az isteni újhagymát vettem, egy újabb köteg hagymát zsákmányoltam nála, eszméletlen finom! A fűszernövényt árusító házaspár is biztatott, hogy a kb. 20 féle növényke már az "óvodában" van, nőnek szépen, s májusban kezdik is hordani őket, úgy készüljek!
Aztán betévedtem a csarnokba, és ott volt a gombaárus bácsi. Éppen a szédületes illatú szegfűgombákat pakolta ki csinos kupacokba. Muszáj volt vennem belőle. Múlt héten kucsmagombája volt, akkor csak néztem én hülye, mert most kiderült: felénk ennyi volt a szezonja...
Szatyromban a szegfűgombával morfondíroztam, mit is készítsek belőle. Tavaly igen jól sikerült a túrós töltelékű leveles tészta, de most mást akartam. Egyszer csak a semmiből beúszott a fejembe a tejespite gondolata - s a gondolatot tett követte.
Azt kell mondjam: eszméletlen finom lett!
Szegfűgombás clafoutis
Hozzávalók:
- 1 csokor újhagyma
- 2-3 maréknyi szegfűgomba (nem mértem meg...)
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 10-12 dkg liszt
- 1 mk. sütőpor
- só, bors
A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, pici olajon párolni kezdjük. A gombát megmossuk, az oda nem illő dolgokat (fűszál, ésatöbbi) eltávolítjuk, rádobjuk a hagymára, és addig sütjük együtt, míg a gomba által eresztett folyadék el nem párolog. Só, bors.
A tojásokat felütjük, hozzáöntjük a tejet, habosra keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, hozáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, simára keverjük.
Kikenünk vajjal egy kerek piteformát, beleöntjük a palacsintatészta-szerű kevercset, tetejére kanállal ráadagoljuk a hagymás gombát.
Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük - azért bökjük meg egy tűvel!
Langyosan a legfinomabb, pláne, ha utána hűvös fehérborral öblítjük le!
Hú de jó ötlet! Ki fogom próbálni.
VálaszTörlésEz ISTENIEN hangzik! Imádom a szegfűgombát, és ez a sós tejespite szerintem is nagyszerű ötlet! :)))
VálaszTörlés(csak ne kellene Hozzád mindig más böngészőt használnom... :) )
Ez nagyon jó, isteni lehet
VálaszTörlésmég soha nem ettem szegfűgombát, itt az ideje :)
VálaszTörlésNagyon szeretem a szegfűgombát :), köszi az ötletet :).
VálaszTörlésEz óriási ötlet! Nagyon ügyes vagy! :)
VálaszTörlésGyerekkoromban rengeteg szegfűgombát szedtünk (egy vidéki repülőtér mellett laktunk, illetve Szülők még mindig...) eső után... Most viszont évek óta nem is találkoztam vele...
Cs.T - köszönöm! Mindenképp megér egy misét :-)
VálaszTörlésFlatCat - köszi :-)) Szinte fűszer ez a gomba! A böngészőt meg vigye el a kutya :-( FireFox-szal nincs gond!
Köszi Bianka :-)
Mandy, ez a gomba... Ezt tessék felkutatni és megkóstolni!
Andrea, szívesen! :-)
Felhőlány, mi is kijártunk régen gyerekként a város melletti rétre/legelőre, kosárnyi szegfűgombát szedtünk eső után. Uuuuuuuuuuutáltam! Most meg aranyat fizettem egy marék gombáért, mert már nem járunk gombát szedni. Így öregszem napról napra :-)
Viki, jól járt veled a Zurad, hogy ennyire kreatív vagy! Nem csak most persze, máskor is rácsodálkozom az ételeidre, hogy nahááát!
VálaszTörlésAz újhagyma meg gyönyörűen néz ki, megkívántam!
Chris :-) De drága vagy :-) Jaja, élvezi a munka gyümölcsét elégedetten! Szerencsém van, hogy maximálisan nyitott minden újra, semmire nem fújol, mindent megkóstol!
VálaszTörlésJuj, ez a hagyma! Ez valami isteni zsenge volt! Min. 2 szál/ültő hely :-)
Nagyon jól hangzik, nagyon jól néz ki, nagyon fincsi lehetett! Húúúú, de szívesen megennék most már valami ilyesmit...
VálaszTörlésJaj Móni :-( Jaaaaaaaaj! Délelőtt sem szabad bűnözni kicsit? Amikor még úgyis lemozgod, elégeted?
VálaszTörlésVagy tudod mit? Csinálj olyan omlett-tekercset belőle, amit egyszer már feltettél! A feeling ugyanaz lesz, a gombán van a hangsúly :-)
Ez nagyon jó ötlet, gyors és finom. A szegfű gombát mi is imádjuk.
VálaszTörlésJaaaj, érzem a hagyma meg gomba illatát, ezek után hová rohanjak érte?:-))
VálaszTörlésViki, ezek tökjó képek!:-))
VálaszTörlésSzóval ez lett a szegfűgombából...na majd jövő héten húzok én is érte:)
VálaszTörlésSosem ettem szegfű gombát, tejes pitét megsósan meg pláne, na ma estére meg volt a fehérbor, asszem kénytelen leszek beérni pár falat sajttal, na de ha egyszer szerzek egy kis szegfűgombát, annyira guszta, hogy ki kell próbálni;))))
VálaszTörlésDe jól hangzik, meg is csinálom egyszer. Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésNa, most vagy egy piacot kell keressek, vagy egy legelőt :-)
VálaszTörlésVali :-) Ez a gomba valami isteni!
VálaszTörlésKöszi Andi :-) Hova rohanj? Adom a GPS koordinátákat :-)
Kata, én szóltam :-DDD Lesz ez még most szerdán is tuti!
Í.Sz, valami hallatlan aromás gomba! Tessék felkutatni, mert egy misét megér!
Na azért a bor-sajt páros se semmi :-)
Andi köszi :-) Nem fogjátok megbánni!
Jókaja, legyen inkább piac :-) Hogy már csak zacskózni kelljen a gombát bele a kosárba! Bár ki tudja... A vadászat öröme :-)
Kedves Chef Viki!
VálaszTörlésNagyon koszi receptet. Nagyon guszta, ki fogom probalni mindenkepp.
Egy kerdesem lenne milen homersekletu sutoben sutod clafoutis-t?
Koszonettel.
Judit