Na, a sok édesség után egy kis "sósság" :-)
A neve költött név, én találtam ki, mert egyre azon törtem a fejemet készítés közben, jaj mire is hasonlít? No és nem más, mint a péti pite alkotórészeivel töltött, hajtovány alakú - by Limara - harapnivaló.
Brutál izmos darab, de piszkosul eteti magát! 8 személyes házibuliba sütöttem, így neki is fogtam az ipari mennyiségű adagnak 1 kg lisztből - és 2 db maradt belőle. Ették a népek :-)
Az illata és az íze valami eszméletlen, kitűnő italkorcsolya! A hagyma ugyebár szomjazik odalenn :-)
A neve költött név, én találtam ki, mert egyre azon törtem a fejemet készítés közben, jaj mire is hasonlít? No és nem más, mint a péti pite alkotórészeivel töltött, hajtovány alakú - by Limara - harapnivaló.
Brutál izmos darab, de piszkosul eteti magát! 8 személyes házibuliba sütöttem, így neki is fogtam az ipari mennyiségű adagnak 1 kg lisztből - és 2 db maradt belőle. Ették a népek :-)
Az illata és az íze valami eszméletlen, kitűnő italkorcsolya! A hagyma ugyebár szomjazik odalenn :-)
Péti pite hajtovány
Hozzávalók kb. 50-60 termetes, nagy darabhoz:
- 1 nagy pohár tejföl (450 gr)
- 1 kis pohár tejföl (175 gr)
- 1 dl tej
- 12 dkg margarin
- 1 kg liszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1 ek. cukor
- 1 ek. só
- 8 dkg élesztő
- 2 db tojás
Töltelék:
- 30 dkg főtt, füstölt sonka
- 20 dkg krinolin
- 0,5 dl olaj
- 1 mk. bors
- 1 fej! fokhagyma
- 10 dkg margarin
- 4 lilahagyma
- 20 dkg sajt
- 2 dl tejföl
Tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag
A tejfölt a tejjel és a margarinnal kevergetve lábasban, gyenge tűzön addig melegítjük, míg a margarin elolvad benne, de vigyázzunk, ne legyen forró! A kétféle lisztet, sót, cukrot összekeverjük egy nagy tálban, belemorzsoljuk az élesztőt, beleütjük a tojásokat, végül a tejfölös-margarinos keveréket. Könnyű kelt tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket.
- A sonkát és a krinolint apró kockákra vágjuk, az olajon megpirítjuk, megborsozzuk, kihűtjük.
- A fokhagymát finomra reszeljük vagy zúzzuk, ezt margarinon futtatjuk meg, vigyázva, meg ne égjen.
- A lilahagymát vékony karikákra vágjuk.
- A sajtot lereszeljük.
Ha a tészta megkelt, 4 egyenlő darabra vágjuk, és lisztezett munkalapon egyenként kb. 50x25 cm-es téglalappá nyújtjuk a darabokat. Megkenjük a fokhagymás margarin 1/4 részével, majd a tejföl 1/4-ével, meghintjük a pirított sonka negyedével, a lilahagyma karikák negyedével, végül a sajt negyedével.
Szorosan feltekerjük, mint egy beiglit - és most kenjük le felvert tojással, semmint egyesével keljen utána pacsmagolni. Így járunk el a másik három tésztadarabbal is.
Trapéz alakú darabokat vágunk a tekercsből egy éles késsel, sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket. Meghintjük szezámmaggal, és 10-15 percig hagyjuk kelni.
A sütőt - aljában egy pikszis vízzel - előmelegítjük 170 fokra, és 25 perc alatt pirosra sütjük a hajtoványokat.
Hagyjuk őket egészen langyosra hűlni, mert a belseje tűzforró, plusz a meleg kelt tészta döbbenetes hasfájást képes előidézni...
De hűlés után nincs megállás: egyik a másik után - egészen hasfájásig :-)
Olvasom a hozzávalóknál, hogy "50-60 emberes adaghoz". Mondom magamban, jó kis ismeretségi körötök lehet, ha ekkora házibulikba jártok. Aztán nagy nehezen (de tényleg nagyon lassan) leesett, hogy aha, az valószínűleg inkább 50-60 db, nagyméretű hajtoványt jelent. Még nagyon reggel van! :)
VálaszTörlésVicces szó ez a hajtovány amúgy! :) Tetszik!
Nagyon guszta!
VálaszTörlésChris, jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj :DDDD Az már nem is buli, hanem lagzi lett volna :-))))
VálaszTörlésJavítok :-))) És főzöl egy adag kávét :-))))
Cs.T - köszönöm :-)
Nagyon guszta, finom, isteni. Kérhetek reggelire :)))
VálaszTörlésÉreztem a zsigereimben, hogy javítani fogsz! :)
VálaszTörlésDe hát miattam nem kellett volna. Más meg nem ilyen béna...
Félreértelmezés után rájöttem én is, hogy esetleg némi kávé szükségeltetik a mai nap túléléséhez! :)
Most rogton azonnal kerek belole. Iszonyu finom lehet...
VálaszTörlésKöszönöm Viki, hogy kihúztál a csávából, bár aztán nem is én lettem a házigazda. Nagyon finom volt, a ráfordított időt azért elég húzós lehetett, csoda, hogy nem purcantál ki estére! Pussz
VálaszTörlésBianka :-) Naná!
VálaszTörlésChris, há' dehogynem :-)) Ez ilyen falusi szleng, az "emberes adag" :-)
Kávét főzök!
Edit, igenis értettem! Az volt! :-)
Liz :-) Én ajánlkoztam roppant lelkesen :-) Ja, munkás volt, de szerintem megérte!
És, ááááá, tudod milyen jól bírom ;-))
Nem tudtam elképzelni, mi lehet ez a Péti Pite ! hát amint erre felé ballagtam, már az illata is ide vonzott :)) Csak az a baj, hogy közben vissza kellett fordúlnom a bilagitomééééééé :)))) pedig júúúúj de fegyelmezetlen tudok lenni hagyma ügyileg:))
VálaszTörlésSemmi csoki? ááá, csak kelt tészta? :-DD Azt a szendót azért gondold át!
VálaszTörlésNagyon guszta lett! Imádom...és már olyan régen csináltam.
VálaszTörlésViki, töki pomposként vagy kemencés lángosként is dívik vásárokban! Biztos ismerős :-) Hagyma témában abszolút egyetértünk!!!
VálaszTörlésMax, megmondalaaaaaaaak! Naaaaaaa :-DD Nem feledtem a szendvicset! ;-)
Csibe, köszi!! Uccu neki egy pitének, jó sok hagymával!
Nagyon jol neznek ki a kepen!
VálaszTörlésKis segitsegre lenne szuksegem, a kis es nagy pohar tejfol az mit takar? A tolteleknel egyertelmu mert dl-ben adtad meg.
koszonom
Éppen azon agyaltam mit kéne a maradék sonkával csinálni. Azok a lilahagymák? :)
VálaszTörlésTotál brutál recept, és hát az utolsó fotó, ájulat!
A hajtoványt imádjuk, a töltött is igen j lehet.
VálaszTörlésAz "ó" kimaradt a "jó"-ból az előbb. Bocsi.
VálaszTörlésKedves Névtelen, köszi :-) A nagytejföl 450 gr, a kistejföl 175 gr. Nagypoharas, kispoharas, bár ott a pont, mert a nagy lehet 350 gr-os is! Elnézést!
VálaszTörlésRainy, elég ütős kis darab lett :-))) Szerintem ideális lesz a sonka álcázására :-DDD De ez ipari mennyiség, vigyázz!!
Macus, úgy elfogyott, de úgy... :-))
Ez ám aztán valami! Hihetetlen jól néz ki még nyersen is! Ezt el kell, hogy lopjam!
VálaszTörlésÁhh, lenyűgöző! :-)
VálaszTörlésMézi, próba :-) Tuti frankó bulikaja!
VálaszTörlésKedves Viki!
VálaszTörlésEz oltári jól néz ki. Nálunk a lányok olyan válogatósak, hogy csak kukoricás pizzás lehet, de az már a könyökömön jön ki, de ez a hagymás krinolinos, hmmm. szóval két külön ízesítésű lesz a felnőtteké szezámmaggal jelölve.
Köszi az ötletet.
Üdv: Trisa
Kedves Trisa!
TörlésKöszönöm :-) Egy kicsit macerás ugyan az elkészítése, egy pizzáénál biztosan, de a végeredményt tekintve bőven megéri az a kis plusz idő!
Szeretni fogjátok :-)
Ebből az adagból nagyon sok lesz, így kalkulálj!