2010. április 10., szombat

Firenzei rakott palacsinta





Húsvétra lefőztem egy kondér töltött káposztát, mert renitens módon inkább házfelújítás felé orientálódtunk, semmint a nyúl felé. Ezt csak elő kellett venni, megmelegíteni, megenni - aztán haladni tovább ezerrel.

Napokig. Töltött káposztát.

Már a fülemen folyt ki, teljesen eltelítődtem hússal, és könnyedebb műfajra vágytam. Mondjuk spenótra. Mondjuk palacsintára.

Na így lett ez a finom falat, Zuramnak is nagyon bejött! Az eredeti recept szerint hagyományosan fel kellett volna tekerni, 3-4 darabra vágni, vágott felületükkel tepsibe sorakoztatni őket, és leönteni tojásos tejföllel - de ott és akkor már nem akarózott vele babrálni. Így, rakottan is szuper lett!





Firenzei rakott palacsinta

Hozzávalók:


A palacsintához - kb. 12 db:

  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 3,5 dl szóda/ásványvíz
  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 ek. olaj
A töltelékhez:

  • 1 cs. fagyasztott spenót/vagy friss levelek!
  • 1-2 ek. liszt/ételkeményítő
  • 20-25 dkg sonka
  • só, bors, szerecsendió
  • 1 nagy pohár tejföl

A palacsintatésztát bekeverjük, fél órát állni hagyjuk, majd szép sorjában kisütjük őket.

A spenótot kiolvasztjuk, gyenge tűzön felforrósítjuk, meghintjük liszttel/keményítővel, kiforraljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Fokhagymát a sonka miatt nem tettem bele, nekem valahogy nem passzol hozzá.

A sonkát ledaráljuk vagy felaprózzuk.

Összeállítjuk a tornyot: egy palacsinta, rá spenótkrém, palacsinta, darált sonka, palacsinta, spenótkrém... Míg tart a hozzávalókból. A tetején minden esetben palacsinta legyen!

Megkenjük tejföllel és sütőben alaposan átforrósítjuk.

Tortaszerű cikkekre vágva tálaljuk. Könnyed, mégis kiadós finomság.





Ötlet: 101 palacsintarecept

12 megjegyzés:

  1. Húú ez nagyon tetszik. Alig várom, hogy szedjek a spenótból (már nőddögél), el is fogom készíteni a receptedet. Kimentettem. Köszi. :)

    VálaszTörlés
  2. Ez fantasztikus otlet! Nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  3. Hát igen, most látom, tényleg hasonlót főztünk:) csak tudod, nálam a spenót tabu, és éppen miattam:(

    VálaszTörlés
  4. De jól néz ki! Gyönyörű lett! :)
    A napokig tartó töltött káposzta+ lakásfelújítás ismerős... De szerencsére régen volt már, azóta megint összebarátkoztunk a káposztával! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszi Thrini :-))) Ajj, az az igazi: saját kertben szedett spenót! Még az íze is más!


    Edit :-)) Köszi! Vajh' mit szólna hozzá I?


    Kata, ugye? Végül is az alap egyezik: a palacsinta :-)


    FlatCat, köszönöm :-)) Huh, mi még csak most megyünk bele a sűrűjébe... De a végeredményért megéri, azt hiszem :-)

    VálaszTörlés
  6. Ez igen, ez remekmű. Milyen precíz palacsinták

    VálaszTörlés
  7. Pedig a töltött káposzta több naposan a legfinomabb (szerintem). De ez a palacsinta is jöhet a töltött káposzta mellé :)

    VálaszTörlés
  8. Ez nagyon jól néz ki.Recept mentve.

    VálaszTörlés
  9. ManóAnyó, abcug töltött káposzta :-)) Sőt! Monnyon le :-))
    A palacsinta viszont fini volt!


    Köszi Vali, remélem ízleni fog! :-)

    VálaszTörlés
  10. A Nagymama palacsitázójában van egy sós rakott palacsinta, az hasonló, bár abban valamilyen paradicsomos cucc van. Közel nem néz ki ilyen jól, viszont nagyon finom. Akkor ez milyen finom lehet!

    VálaszTörlés
  11. Szepy, azé' paradicsommal se lehet rossz!

    Köszi, fini volt! Te is szereted a spenótot :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.