2010. április 1., csütörtök

Cukkinis húsgombócok tejszínes paradicsomszósszal





Ez is egy Sparos recept, mint a mexikói kávé. Egy terméken láttam, fogtam a kezemben, és aszerint vásároltam a hozzávalókat :-) Utólag visszagondolva biztos mulatságos látványt nyújtottam...

Régesrégen Max készített egy hasonló tészta-húsgombóc kombinációt. A gombóc ez esetben főve van, és a belereszelt cukkinitől eleddig sosem tapasztalt puha, szaftos, elomló falatokká vált! Mellé tejszínes-paradicsomos, erősen fokhagymás mártás - finom kaja szinte percek alatt!





Cukkinis húsgombócok tejszínes paradicsomszósszal


Hozzávalók:



  • 50 dkg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 tojás
  • só, bors
  • tetszés szerinti fűszerek, nálam lestyán
  • 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv (40 dkg)
  • 2 dl tejszín
  • 2-3- gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • bazsalikom
  • 50 dkg száraztészta

A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, mindkettőt finomra vágjuk. A cukkini két végét levágjuk, durvára reszeljük.

Egy tálban összegyúrunk mindent: húst, hagymákat, cukkinit, tojást, fűszereket - egy ijesztően lágy húsmasszát kapva eredményül... Vizet forralunk, és kanál segítségével apró gombócokat szaggatunk belőle, s lassú forrásban tartva 10-15 perc alatt készre főzzük.

Míg a gombócok elkészülnek, lobogó sós vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük, félretesszük.

Felforraljuk a hámozott paradicsom konzervet, botmixerrel átpörgetjük, hogy egynemű legyen. Fűszerezzük, felöntjük tejszínnel, kiforraljuk.

A friss tésztát meglocsoljuk a mártással, tetejére ültetjük a gombócokat. Ha van otthon, reszelhetünk rá némi parmezánt vagy egyéb sajtot!





7 megjegyzés:

  1. Bocsi, off: láttál medvehagymát a piacon?

    VálaszTörlés
  2. Köszi Bia :-)

    Kata :-( Szakadt az eső, nem mentem ki :-(

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Meg tudnád adni, hogy kb. hány dkg cukkini kell ennyi húshoz?

    Anna

    VálaszTörlés
  4. Kár...habár szerintem reménytelen vállalkozás nálunk találni:)

    A húsgombóchoz felejtettem el az előbb írni, hogy én is nagyon gyakran reszelek a húshoz répát vagy krumplit (mert ezek mindig vannak itthon), és tényleg sokkal jobb, mint anélkül.

    VálaszTörlés
  5. Anna, az egész volt olyan 40-45 dkg-s példány, s levágtam a végét, plusz a magjait is kikapartam!


    Kata, túl sok reményt én sem fűzök hozzá, nincs lelőhely szerintem :-(
    De ahogy mondod, a hús mérföldekkel jobb lett!

    VálaszTörlés
  6. Még sohasem tettem tejszínt a paradicsomszószba....nagyon selymes íze lehet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.