Vagy tejberizs "dölux" :-)
Valamiért nem műfajom a pohárkrém, a poharas desszert. Az egy meghatározott mennyiségű adag, amit otthagyni udvariatlanság, ha nem ízlik, de már beleettünk, de mi van, ha nagyon ízlik? Fogjak hozzá egy másikhoz? Na de kettő már sok! Tisztára tudathasadás :-DD
Erre tessék, itt a kivétel, ami erősíti a szabályt! Ráadásul csak előnyökkel bír! Remekül előkészíthető, sőt elő is kell készíteni, mert hűtést igényel. A csokis-rizses alapból aztán ki-ki tetszése/étvágya szerinti porciót kanalaz a poharakba, majd hinti meg gyümölcsökkel és koronázza meg tejszínhabbal.
Ja, hogy mellesleg nagyon csokis? Ez csak természetes :-)
Lizann barátnőmék jöttek vendégségbe, s ezt kapták desszert gyanánt. Akkor csak annyit mondott, húúúúúúúú Viki, de részletekben nem bocsátkozott...
Csokoládés tejberizs
Hozzávalók:
A rizst alaposan megmossuk, s annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Közben a tejet felmelegítjük, és felolvasztjuk benne az étcsokoládét.
Ha a rizs felszívta a vizet, hozzáöntjük a csokis tejet, s takaréklángon, kevergetve készre főzzük, vigyázva rá, oda ne kozmáljon. Ha kevés lenne a tej, nyugodtan adagoljunk hozzá apránként, hogy egészen puha legyen!
Ha kész, hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat, és kihűtjük.
A tejcsokoládét durvára vágjuk, a tejberizshez keverjük. Mehet a hűtőbe.
Tálalás előtt a tejszínből kemény habot verünk, óvatosan összeforgatjuk a rizzsel. Kelyhekbe adagoljuk, tetejét megszórjuk gyümölccsel, és jól megpúpozzuk tejszínhabbal.
Nem egy franciás könnyedségű desszert, mert a sok csoki és a rizs együtt nagyot üt, de szerintem nagyon ott van :-)
Ihlet: Stahl Judit
Erre tessék, itt a kivétel, ami erősíti a szabályt! Ráadásul csak előnyökkel bír! Remekül előkészíthető, sőt elő is kell készíteni, mert hűtést igényel. A csokis-rizses alapból aztán ki-ki tetszése/étvágya szerinti porciót kanalaz a poharakba, majd hinti meg gyümölcsökkel és koronázza meg tejszínhabbal.
Ja, hogy mellesleg nagyon csokis? Ez csak természetes :-)
Lizann barátnőmék jöttek vendégségbe, s ezt kapták desszert gyanánt. Akkor csak annyit mondott, húúúúúúúú Viki, de részletekben nem bocsátkozott...
Csokoládés tejberizs
Hozzávalók:
- 20 dkg rizs
- 6 dl tej
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 mk. fahéj
- 10 dkg tejcsokoládé
- 10 dkg cukor
- 2-3 dl tejszín
- tetszés szerinti bogyós gyümölcsök
- tejszín a tetejére
A rizst alaposan megmossuk, s annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Közben a tejet felmelegítjük, és felolvasztjuk benne az étcsokoládét.
Ha a rizs felszívta a vizet, hozzáöntjük a csokis tejet, s takaréklángon, kevergetve készre főzzük, vigyázva rá, oda ne kozmáljon. Ha kevés lenne a tej, nyugodtan adagoljunk hozzá apránként, hogy egészen puha legyen!
Ha kész, hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat, és kihűtjük.
A tejcsokoládét durvára vágjuk, a tejberizshez keverjük. Mehet a hűtőbe.
Tálalás előtt a tejszínből kemény habot verünk, óvatosan összeforgatjuk a rizzsel. Kelyhekbe adagoljuk, tetejét megszórjuk gyümölccsel, és jól megpúpozzuk tejszínhabbal.
Nem egy franciás könnyedségű desszert, mert a sok csoki és a rizs együtt nagyot üt, de szerintem nagyon ott van :-)
Ihlet: Stahl Judit
Miért is lepődnék meg. Csoki is van benne. Nem, van benne, hanem ez az egész csokis.
VálaszTörlésAdnék érte csoki és csokis keksz fagyit. Na?
Ujra csoki? Ez mar fuggoseg... hogy maskepp ne mondjam.
VálaszTörlésHŰŰŰ-HAAAA
VálaszTörlésJöhet egy adaggal ;)
Nagyon guszta:))) Én évekig nem tudtam jó tejberizst készíteni, kiderült az volt a baj, hogy csak tejben tettem fel a rizst főni, mióta felesben főzöm már puha lesz a rizs.
VálaszTörlésViki drága, te már nem is Chef Viki vagy, de Csokis-Chef Viki :)
VálaszTörlésÉrdekes, én itt hallottam először, hogy a tejberizst vízben vagy fele vízben főzik. Én úgy tanultam, hogy tejben és csak tejben, nem vizezem, finom puhára fő a rizs és nem is málik szét; 'titka', hogy alig kevergetem és azt is villával, gyöngéden.
Tudtam, hogy valami csokis finomságért be kell ide néznem... :)) És van!
VálaszTörlésEgyébként én is csak tejben szoktam főzni... :)
Max, velem lehet tárgyalni :-))) Nagyon kívánatos cseretermékeket ajánlottál fel - áll az alku!
VálaszTörlésJaj Edit! Tán csúnyát mondtál volna???
VálaszTörlésBianka, köszi :-)))
VálaszTörlésKöszi Krisztina :-) Ritkán főzök tejberizst, hamarabb kész a gríz :-) Ezen épp csak annyi víz volt, amiben kvázi előfőtt a rizs - de tök jó lett!
VálaszTörlésGarffykám, legyek CCV? Előfőzés volt a vízben, épp csak duzzadjon, utána már a csokis tejben fürdőzött, ráadásul végig kavargatni kellett, nehogy odakapjon a csoki!
VálaszTörlésVégképp nem értem :-)
Felhőlány, örülök, h nem okoztam csalódást :-DDD
VálaszTörlésViki, akkor részletezném a húúúút. Húúú, mert előtte, 3 vagy 4 iszonyat finom, de igen laktató melegszendvicsedet nyomtam le, és hát a tejberizs sem volt bébiadag. Húúúúú=marha finom, de pattannak le a gombok rólam. Egyébként meg fogom csinálni. Pusszantás érte!
VálaszTörlésNagyon király! Én is megcsinálom. Nagyon szép!
VálaszTörlésLiz, akkor megnyugodtam :-) Örülök, ha ízlett :-)
VálaszTörlésAndi, köszönöm :-) Várom a referálást :-) Egyébiránt meg az istenke éltessen (tegnapi) névnapodon!
Szuper!!!!! Csokisan még nem csináltam, de ahogy elnézem imádnám!!!Most nagy sóhajtások közepette szemezek vele még egy kicsit!!:))
VálaszTörlésGizike, szerintem nagyon csípnéd :-))) Tejberizs, ropogós csokidarabokkal, gyümölccsel és tejszínhab.
VálaszTörlés:-)))