Szerintem a spenóthoz is fel kell nőni... A spenóttal a gyerekeket szokták ijesztgetni, meg egyél belőle, hogy nagyra nőj és erős legyél... Egy tányérnyi irdatlan zöld pempőtől... Egy gyerek sem veszi be ezt a szöveget :-)
Itt is a menzát szeretném főbűnösként megnevezni, mert nagyon sok ember ott utálja meg a főzelékeket. Nálam a szent triumvirátus: paradicsomos káposzta (arra még rágondolni sem bírok ennyi idősen se), a tökfőzelék és a spenót - full lisztesen, csomósan. Utóbbi kettővel már megbarátkoztam - de idő kellett hozzá.
Tésztára vágytunk, és egyszer csak beúszott a fejembe a gondolat: a "klasszik" paradicsomos szósz helyett kellene egy selymes tejszínes-spenótos mártás, s hogy laktató is legyen, kevés sült szalonna és reszelt sajt került a tetejére.
Lapítottam, mert elképzelni sem tudtam előre Zuram reakcióját, mit fog szólni a "ződ" tésztához. Mit mondjak: elégedetten, lelkesen, kétpofára ette... Tényleg nagyon finom volt!
Spenótos-szalonnás penne
Hozzávalók:
A tésztát sós-olajos, lobogó vízben kifőzzük.
Míg fő, elkészítjük a mártást - pofonegyszerűen. A spenótot fagyott állapotban lábasba csúsztatjuk, gyenge tűzön kiolvasztjuk. Fűszerezzük, hozzázúzzuk a fokhagymát, felöntjük tejszínnel, s simára forraljuk. Ennyi. Semmi kötőanyag, semmi sűrítés!
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, minimális olajat aláöntve pirosra sütjük.
A kisült zsiradékot a tésztára öntjük, átforgatjuk - nehogy már veszendőbe menjen!
A tésztára kanalazunk a tejszínes spenótból, megszórjuk szalonnacsíkokkal és meghintjük reszelt sajttal.
Finom ebéd percek alatt!
Itt is a menzát szeretném főbűnösként megnevezni, mert nagyon sok ember ott utálja meg a főzelékeket. Nálam a szent triumvirátus: paradicsomos káposzta (arra még rágondolni sem bírok ennyi idősen se), a tökfőzelék és a spenót - full lisztesen, csomósan. Utóbbi kettővel már megbarátkoztam - de idő kellett hozzá.
Tésztára vágytunk, és egyszer csak beúszott a fejembe a gondolat: a "klasszik" paradicsomos szósz helyett kellene egy selymes tejszínes-spenótos mártás, s hogy laktató is legyen, kevés sült szalonna és reszelt sajt került a tetejére.
Lapítottam, mert elképzelni sem tudtam előre Zuram reakcióját, mit fog szólni a "ződ" tésztához. Mit mondjak: elégedetten, lelkesen, kétpofára ette... Tényleg nagyon finom volt!
Spenótos-szalonnás penne
Hozzávalók:
- 50 dkg penne tészta
- 45 dkg fagyasztott spenót
- 2 dl tejszín
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só, bors, szerecsendió
- 20 dkg nagyon húsos főtt császárszalonna
- reszelt sajt
A tésztát sós-olajos, lobogó vízben kifőzzük.
Míg fő, elkészítjük a mártást - pofonegyszerűen. A spenótot fagyott állapotban lábasba csúsztatjuk, gyenge tűzön kiolvasztjuk. Fűszerezzük, hozzázúzzuk a fokhagymát, felöntjük tejszínnel, s simára forraljuk. Ennyi. Semmi kötőanyag, semmi sűrítés!
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, minimális olajat aláöntve pirosra sütjük.
A kisült zsiradékot a tésztára öntjük, átforgatjuk - nehogy már veszendőbe menjen!
A tésztára kanalazunk a tejszínes spenótból, megszórjuk szalonnacsíkokkal és meghintjük reszelt sajttal.
Finom ebéd percek alatt!
Spenót és szalonna, nyammm! Istenien hangzik, imádom mindkettőt. Ezt még a gyerek is megenné...ki fogom próbálni!
VálaszTörlésEzek szerint "felnove" szulettem. Mindig ettem a spenotot :D
VálaszTörlésnekem nem volt triumvirátusom, csak kettőt nem szerettem, a tökfőzeléket és a spenótot (tökfőzeléket azóta se, soha!). a paradicsomos káposzta viszont a kedvencem volt! :D
VálaszTörlésa spenóttal vagy hat éve sikerült megbarátkoznom, amikor az egyik haverom csinált nekem tükörtojással és krumplipürével, én meg húztam a számat a spenót miatt, hogy utálom. de akkor az nagyon fincsi volt, azóta szívesen eszem és készítem. :)
mivel ennyire egyszerű és gyors elkészíteni a mostani ételed, ezért hétvégén előkerül nálam!
Lori, tök jó kombó! Nem tömény spenót, biztos lecsúszna a gyermeknek is :-)
VálaszTörlésEdit, vannak ilyen fura emberek, igen :-DDD
VálaszTörlésBizti nincsenek rémületes menzaélményeid!!!
Chris, nálam a par.káp a mumus mai nap is :-)))
VálaszTörlésKrumplipürével a spenót? Mik vannak... Nálunk sóska mellé adtak főtt krumplit meg keménytojást. Na, az se volt kedvenc :-(
Remélem, ízleni fog! Kb. 30 perc alatt kész van és nekünk nagyon bejött!
Ha gondolod majd nézz be hozzám :)
VálaszTörlésNagyon gusztán néz ki, és biztos finom is volt!
VálaszTörlésAzért ügyesen elbújtattad a férjed elől a spenótot a szalonna és sajthalmok alá! :))
Zsiri köszönöm :-)
VálaszTörlésSzemirámisz, muszáj vóóóóóót! Képzeld el, ha egy zöld pempős tésztát tálalok, a látványtól besokall :-)) De az íze mindent vitt!
Én is csak az utóbbi években nőttem fel a spenóthoz... Azóta viszont imádom! Így, ahogy Te is készítetted, fokhagymával, sok tejszínnel... botmixerrel szoktam krémesíteni, habosítani! Kedvet hoztál ezzel a tésztás variációval! :))
VálaszTörlésIsteni!
VálaszTörlésImádom minden összetevőt!
Nagyon jól néz ki!
Kezdem rosszul erezni magam... A tokfozeleket imadtam gyerekkoromban is. A paradicsomos kaposztat szinten...
VálaszTörlésEs igen, nincsenek menzas elmenyeim. :D
Felhőlány, szerintem idő kell, mire kiheverjük a menzát :-) Szerintem :-))
VálaszTörlésTésztával még életemben nem ettem, de elsőre abszolút meggyőzött!!!
Andi, köszi! Mit gondolsz, gyerkőcöknek bejönne?
Edit, a magyar gyerekeket a menza teszi válogatóssá :-)) Volt ott egy olyan jellegzetes, nehéz szag, hogy ha rágondolok, kiver a víz...
Annyira jó lenne,ha szeretném a spenótot.Mert annyira jól néz ki ez a kaja!:-)) Főleg azon a zöld tányéron!:-))Meg azok a kis szalonnák,hmmm...
VálaszTörlésAndi, csukott szemmel? Hm? Menza-trauma??
VálaszTörlésEgy misét megér, annyira finom volt!
Nagyon ötletes recept,köszi!!
VálaszTörlésÉn imádom a spenótot :D
Van számodra valamim,kukk be hozzám!!
Ez egy remek étel! Minden van benne, ami finom, és kell az embernek ebben a nagy hidegben! Erő, egészség!:)))
VálaszTörlésHajnal, köszönöm :-)
VálaszTörlésSzepy, igen, Te is szereted a spenótot! Meg a szalonnát is! Fogadra való kaja :-)))