Max rafinált, mégis pofonegyszerű hajtogatott élesztős tésztája azonnal megfogott, s tudtam, ezt bizony nekem is el kell készítenem, mert nagyon szeretjük az effajta péksüteményeket, kis harapnivalókat.
A tészta nem okozott csalódást, olyan, ahogy a nagykönyvben meg van írva: levegős, réteges, puha, sőt másnap is friss!
A tölteléke voltaképp egy sonkás túrókrém, amibe hirtelen ötlettől vezérelve belereszeltem 2 db csemegeuborkát. Na ettől aztán úgy "megbolondult, hogy egyik falat tűnt el a másik után!
Sonkás-uborkás táska
Hozzávalók:
A tésztához:
A kenéshez:
A töltelékhez:
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, s téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a puha margarinnal, majd spéci módon bevágjuk és hajtogatjuk - fázisfotók Maxnál, szégyenszemre elfeledtem kattintani...
A hajtogatás után 15 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk, újra bevagdossuk, hajtogatjuk, pihentetjük 15 percig.
Készen is vagyunk, a tészta felhasználható!
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a picire kockázott/ledarált sonkát, az almareszelőn hozzáreszeljük az uborkát, sózzuk-borsozzuk, majd 1-2 ek. tejföllel beállítjuk a kellő állagot. Ne legyen se túl folyós, se túl száraz.
A tésztát téglalappá nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzetbe 1-1 teáskanálnyi tölteléket halmozunk, majd félbehajtjuk, széleit összecsipkedjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük, tetejét megkenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. -2025 perc alatt aranyszínre sütjük.
Langyosan és hidegen is kitűnő italkorcsolya, bulikaja!
A tészta nem okozott csalódást, olyan, ahogy a nagykönyvben meg van írva: levegős, réteges, puha, sőt másnap is friss!
A tölteléke voltaképp egy sonkás túrókrém, amibe hirtelen ötlettől vezérelve belereszeltem 2 db csemegeuborkát. Na ettől aztán úgy "megbolondult, hogy egyik falat tűnt el a másik után!
Sonkás-uborkás táska
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 ek. olaj
- 12 dkg tejföl
- 20 dkg!! víz
- 50 dkg liszt
- 2 tk cukor
- 2 kk só
- 3 dkg élesztő
A kenéshez:
- 20 dkg margarin
A töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 20 dkg füstölt sonka/tarja
- 2 db csemegeuborka
- 1-2 ek. tejföl
- só, bors
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, s téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a puha margarinnal, majd spéci módon bevágjuk és hajtogatjuk - fázisfotók Maxnál, szégyenszemre elfeledtem kattintani...
A hajtogatás után 15 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk, újra bevagdossuk, hajtogatjuk, pihentetjük 15 percig.
Készen is vagyunk, a tészta felhasználható!
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a picire kockázott/ledarált sonkát, az almareszelőn hozzáreszeljük az uborkát, sózzuk-borsozzuk, majd 1-2 ek. tejföllel beállítjuk a kellő állagot. Ne legyen se túl folyós, se túl száraz.
A tésztát téglalappá nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzetbe 1-1 teáskanálnyi tölteléket halmozunk, majd félbehajtjuk, széleit összecsipkedjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük, tetejét megkenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. -2025 perc alatt aranyszínre sütjük.
Langyosan és hidegen is kitűnő italkorcsolya, bulikaja!
Ezt is felirtam! Az elobb jartam Maxnal es racsaptam a sos teasutemenyere. Most nem tudom melyiket probaljam ki hamarabb.
VálaszTörlésUgye milyen egyszerű? Imádni fogod, bár azt hiszem ez Esc-nél le fogja taszítani a sós tea sütimet:-DD
VálaszTörlésJujj, nyamm, ezt tetszik, az uborka is nagyon benne, mert nagyon szeretem:)))
VálaszTörlésLusti vagyok kimenni a konyhába inni, pedig akkorákat nyelek, már alig birok magammal. Az már egyszer biztos, hogy nálunk is hamarosan sorra kerül. Imádjuk az illlllen finomságokat.:))
VálaszTörlésVégre ideértem és ezek a gyönyörűségek fogadnak!! Rögtön éhen halok. A jövőhéten tuti megpróbálkozom vele.:)
VálaszTörlésNagyon tetszik. Szerintem ki fogom próbálni...Annyira guszták....
VálaszTörlésEdit, az a teasütemény tök jó! Már be is vásároltam hozzá :-) De ez se kutya!
VálaszTörlésMax, szuper lett! Könnyű és iszonyat finom! Köszi!!
Í.sz, az uborkától lett nagyon vagány! Fini!
Viki :-DDD Tipikusan a nyelem a nyálam :-))) Tessék kipróbálni, nagyon ott van!
Gizike, fél 12-kor elhiszem, hogy korog a poci :-) Csípni fogjátok, kíváncsi vagyok a töltelékedre!!!
Andi, köszi :-) Pofonegyszerű, levegős, puha... Hmmmmmmm :-))
Off:
VálaszTörlésNézz be hozzám légyszi, vár rád valami..:)
Hú,de jól néz ki!:-))
VálaszTörlésEz mennyei, egyszerű, pontos a recept. Most sütöm másodjára, de már dupla adagot. Köszönöm!!!
VálaszTörlésNagyon-nagyon örülök :-)))
Törlés