Hegyekben állt a héten itthon a kenyér. Sütöttem egy római tálas verziót, másnap mamáékhoz mentünk - s papa vett nekünk egy csodafinom helyi sütésű kenyeret, amivel egyszerűen nem bírunk betelni...
Kenyérdömping, így a vacsorák kenyéralapúak voltak: ilyen-olyan melegszendvics, bundáskenyér, pirítós...
A francia pirítóst már nézegettem a Mindmegettén, de most kihasználtam a lehetőséget. Igazi házikenyérből készül, a papírvékonyra szeletelt formakenyér most felejtős!Kérem, egész más dimenzió! Kívül ropogós, belül krémesen lágy a fűszeres besameltől, nagyon sajtos, sonkás... Isteni!!! Bögre forró citromos teával igazán kényeztető vacsora!
Francia melegszendvics
Hozzávalók:
Besamelhez:
Besamelt készítünk: olajon megpirítjuk a lisztet, felöntjük tejjel, ovális habverővel simára keverjük, kiforraljuk. Kenhető állagú legyen, se túl kemény, se túl lágy, mint egy vajkrém. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele, mustárral ízesítjük.
A kenyérszeleteket megkenjük besamellel, ráfektetünk egy szelet sajtot és egy szelet sonkát, majd befedjük egy másik szelet kenyérrel, amit előzőleg szintén megkenünk fehérmártással.
A kenyereket kívülről!!! vékonyan megvajazzuk, és forró serpenyőben vagy sütőben ropogósra sütjük.
Ha összedobunk mellé egy könnyű salátát, senki sem emelhet kifogást a vacsi miatt!
Kenyérdömping, így a vacsorák kenyéralapúak voltak: ilyen-olyan melegszendvics, bundáskenyér, pirítós...
A francia pirítóst már nézegettem a Mindmegettén, de most kihasználtam a lehetőséget. Igazi házikenyérből készül, a papírvékonyra szeletelt formakenyér most felejtős!Kérem, egész más dimenzió! Kívül ropogós, belül krémesen lágy a fűszeres besameltől, nagyon sajtos, sonkás... Isteni!!! Bögre forró citromos teával igazán kényeztető vacsora!
Francia melegszendvics
Hozzávalók:
Besamelhez:
- olaj
- liszt
- tej
- mustár
- só, bors
- szerecsendió
- kenyérszeletek
- karakteres ízű sajt
- sonkaszeletek
Besamelt készítünk: olajon megpirítjuk a lisztet, felöntjük tejjel, ovális habverővel simára keverjük, kiforraljuk. Kenhető állagú legyen, se túl kemény, se túl lágy, mint egy vajkrém. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele, mustárral ízesítjük.
A kenyérszeleteket megkenjük besamellel, ráfektetünk egy szelet sajtot és egy szelet sonkát, majd befedjük egy másik szelet kenyérrel, amit előzőleg szintén megkenünk fehérmártással.
A kenyereket kívülről!!! vékonyan megvajazzuk, és forró serpenyőben vagy sütőben ropogósra sütjük.
Ha összedobunk mellé egy könnyű salátát, senki sem emelhet kifogást a vacsi miatt!
Nagyon gusztusos, jó kis reggeli vagy vacsora!
VálaszTörlésEz nagyon jó vacsora-ötlet, viszem a receptet!
VálaszTörlésErdekes... ez a besameles dolog.
VálaszTörlésMi is gyakran eszunk melegszendvicset, de meg nem jutott eszembe besamelt kenni a kenyerre.
Iszonyat jó. És csodaszép.
VálaszTörlésSzuper ötlet!:-))Szerinted medve sajttal ez is jó lenne?Mennyire kemény sajtot használtál?
VálaszTörlésHú micsoda vacsora ötlet! Köszönöm!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ide találtam erre a jó kis gasztro oldalra! Ki is linkeltem hozzám, hogy legközelebb is ide találjak!
Üdv: Sziszi
Hú, Viki, ez megint nyálcsorgatós. Lophatom? Köszi! Loptam. :))
VálaszTörlésLiza köszi! Forró teával, szuper vacsi!
VálaszTörlésOttis, remélem ízleni fog :-)
Edit, tégy egy próbát I-val! Kíváncsi vagyok!
Ani, gyerekek csípni fogják!
Köszi Andi! Jaja, medve sajttal is finom szerintem! Olyan jó kis olvadós-folyós... Nem használtam nagyon kemény sajtot.
Sziszi :-) Én köszönöm a kedves szavakat!
Tinkmara - egészségetekre :-))
Jaj csorog a ny....! Jó kis vacsorának való.
VálaszTörlésHihi ... félig elkapott rádiós recept alapján csináltam először :)
VálaszTörlésAz az .... kívül ropog, belül krémes ... nyammi ... CV, próbáld ki, félfejre, vékonyra szelt gombát teszel a szeletek közé (előtte picur vajon meg lehet futtatni, de nyersen is finom bele), és vékonyra szelt fokhagymát. Nálunk ez a szendvics a gyors-és-luxus kategória :)
Ezek szerint is lőttem nagyon mellé, mikor francia pirítósnak neveztem :) (akkor írta vki, hogy nem is francia és nem is pirítós, meg hogy a fr.pir. az különben is teljesen más)
Brutális!!!!
VálaszTörlésVali, remélem, reggelire már meg is csináltad így vasárnap tiszteletére :-)))
VálaszTörlésGarffyka, a gombás verzió is játszik! Szeretjük! Tényleg, ilyet Te is csináltál!!!
A francia pirítós kifejezést én egyszer a bundáskenyér szinonimájaként hallottam :-DDD
Andi :-)) Az!!!