2010. március 6., szombat

Francia melegszendvics

Hegyekben állt a héten itthon a kenyér. Sütöttem egy római tálas verziót, másnap mamáékhoz mentünk - s papa vett nekünk egy csodafinom helyi sütésű kenyeret, amivel egyszerűen nem bírunk betelni...

Kenyérdömping, így a vacsorák kenyéralapúak voltak: ilyen-olyan melegszendvics, bundáskenyér, pirítós...

A francia pirítóst már nézegettem a Mindmegettén, de most kihasználtam a lehetőséget. Igazi házikenyérből készül, a papírvékonyra szeletelt formakenyér most felejtős!Kérem, egész más dimenzió! Kívül ropogós, belül krémesen lágy a fűszeres besameltől, nagyon sajtos, sonkás... Isteni!!! Bögre forró citromos teával igazán kényeztető vacsora!



Francia melegszendvics

Hozzávalók:


Besamelhez:

  • olaj
  • liszt
  • tej
  • mustár
  • só, bors
  • szerecsendió

  • kenyérszeletek
  • karakteres ízű sajt
  • sonkaszeletek


Besamelt készítünk: olajon megpirítjuk a lisztet, felöntjük tejjel, ovális habverővel simára keverjük, kiforraljuk. Kenhető állagú legyen, se túl kemény, se túl lágy, mint egy vajkrém. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele, mustárral ízesítjük.

A kenyérszeleteket megkenjük besamellel, ráfektetünk egy szelet sajtot és egy szelet sonkát, majd befedjük egy másik szelet kenyérrel, amit előzőleg szintén megkenünk fehérmártással.

A kenyereket kívülről!!! vékonyan megvajazzuk, és forró serpenyőben vagy sütőben ropogósra sütjük.

Ha összedobunk mellé egy könnyű salátát, senki sem emelhet kifogást a vacsi miatt!





12 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos, jó kis reggeli vagy vacsora!

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon jó vacsora-ötlet, viszem a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Erdekes... ez a besameles dolog.
    Mi is gyakran eszunk melegszendvicset, de meg nem jutott eszembe besamelt kenni a kenyerre.

    VálaszTörlés
  4. Iszonyat jó. És csodaszép.

    VálaszTörlés
  5. Szuper ötlet!:-))Szerinted medve sajttal ez is jó lenne?Mennyire kemény sajtot használtál?

    VálaszTörlés
  6. Hú micsoda vacsora ötlet! Köszönöm!
    Nagyon örülök, hogy ide találtam erre a jó kis gasztro oldalra! Ki is linkeltem hozzám, hogy legközelebb is ide találjak!
    Üdv: Sziszi

    VálaszTörlés
  7. Hú, Viki, ez megint nyálcsorgatós. Lophatom? Köszi! Loptam. :))

    VálaszTörlés
  8. Liza köszi! Forró teával, szuper vacsi!


    Ottis, remélem ízleni fog :-)


    Edit, tégy egy próbát I-val! Kíváncsi vagyok!


    Ani, gyerekek csípni fogják!


    Köszi Andi! Jaja, medve sajttal is finom szerintem! Olyan jó kis olvadós-folyós... Nem használtam nagyon kemény sajtot.


    Sziszi :-) Én köszönöm a kedves szavakat!


    Tinkmara - egészségetekre :-))

    VálaszTörlés
  9. Jaj csorog a ny....! Jó kis vacsorának való.

    VálaszTörlés
  10. Hihi ... félig elkapott rádiós recept alapján csináltam először :)
    Az az .... kívül ropog, belül krémes ... nyammi ... CV, próbáld ki, félfejre, vékonyra szelt gombát teszel a szeletek közé (előtte picur vajon meg lehet futtatni, de nyersen is finom bele), és vékonyra szelt fokhagymát. Nálunk ez a szendvics a gyors-és-luxus kategória :)
    Ezek szerint is lőttem nagyon mellé, mikor francia pirítósnak neveztem :) (akkor írta vki, hogy nem is francia és nem is pirítós, meg hogy a fr.pir. az különben is teljesen más)

    VálaszTörlés
  11. Vali, remélem, reggelire már meg is csináltad így vasárnap tiszteletére :-)))


    Garffyka, a gombás verzió is játszik! Szeretjük! Tényleg, ilyet Te is csináltál!!!
    A francia pirítós kifejezést én egyszer a bundáskenyér szinonimájaként hallottam :-DDD


    Andi :-)) Az!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.