Fagyira. Palacsintára. Süti tetejére. Gyümölcsöket belemártogatni. Vagy amire kedvünk szottyan :-)
Kitűnő alap, se tejterméket, se tojást nem tartalmaz - ezért is tartható el huzamosabb ideig a hűtőben.
Fantáziánk szab határt, hogyan ízesítjük tovább: narancshéjjal, fahéjjal, gyömbérrel, kókusszal, rummal...
Csokoládéöntet
Hozzávalók:
Összekeverjük szárazon a cukrot, kakaóport, a keményítőt, a reszelt csokoládét. Apránként felöntjük vízzel, csomómentesre-simára keverjük. Beletesszük a felhasított vaníliarudat, s 2 órára félretesszük pihenni.
Gyenge tűzön ovális habverővel folyamatosan kevergetve felforraljuk, 10 percig főzzük, vigyázva hogy le ne kapjon.
Vízfürdőbe állítva, még mindig kevergetve langyosra hűtjük, majd üvegbe töltjük. Ebből a mennyiségből kb. 4-5 dl öntet lesz.
Hűtőben tárolva hetekig felhasználható!
Ötlet: Mindmegette
Kitűnő alap, se tejterméket, se tojást nem tartalmaz - ezért is tartható el huzamosabb ideig a hűtőben.
Fantáziánk szab határt, hogyan ízesítjük tovább: narancshéjjal, fahéjjal, gyömbérrel, kókusszal, rummal...
Csokoládéöntet
Hozzávalók:
- 30 dkg cukor
- 10 dkg holland kakaópor
- 5 dkg étcsokoládé
- 3 dl víz
- 1 púpos ek. ételkeményítő
- 1 vaníliarúd
Összekeverjük szárazon a cukrot, kakaóport, a keményítőt, a reszelt csokoládét. Apránként felöntjük vízzel, csomómentesre-simára keverjük. Beletesszük a felhasított vaníliarudat, s 2 órára félretesszük pihenni.
Gyenge tűzön ovális habverővel folyamatosan kevergetve felforraljuk, 10 percig főzzük, vigyázva hogy le ne kapjon.
Vízfürdőbe állítva, még mindig kevergetve langyosra hűtjük, majd üvegbe töltjük. Ebből a mennyiségből kb. 4-5 dl öntet lesz.
Hűtőben tárolva hetekig felhasználható!
Ötlet: Mindmegette
ÓÓÓ ez jöhet, bár én általában margarin, tej vagy víz, kakaópor és cukor keverékéből készítem, de ezt ki fogom próbálni, mert elég gyakran használom. Ez remek ötlet :)
VálaszTörlésNagyon jó,megszilárdul a süti tetején? Gondolom,nem keményre?
VálaszTörlésBia, olyasmi! De inkább hígabb öntet, mint amit pl. a zserbóra öntünk!
VálaszTörlésBrigitta, szerintem ragacsos marad kissé. Inkább mondjuk somlóihoz, palacsintához, fagyihoz!
Szia Viki!
VálaszTörlésDíj vár nálam!! :-)
N.
Hívlak egy kis játékra... :-)
VálaszTörlésHmm... bármire:))
VálaszTörlésNem szilárdul meg!
VálaszTörlésNincs ideje :)
Sőt, el se jut a süti tetejére ... ez az öntet valamilyen rejtélyes módon kivándorol az üvegből, egyenest bele a gyanútlanul ácsingózó emberke szájába :D
Noncsi, köszönöm :-)
VálaszTörlésAndi, igyekszem!!!
Limara, na látod, ez már beszéd! :-)))
Garffyka :-DDD
Arra gondoltam,ha egy süti mégsem csokis,akkor mégis azzá lehet tenni!:-))Guszta!
VálaszTörlésHetekig felhasználható?! Félek, hogy nálam ez a mennyiség a másnapot sem érné meg... ;o) Már kóstolgatás közben elpárologna... :))
VálaszTörlés:)))))) eltartható ? hát nálunk biztos nem :))) a csokis dolgok valahogy mindig elillannak:) biztos a klíma teszi:)
VálaszTörlésAndi, pontosan! A tetejét jól meglocsolni, aztán hadd szóljon :-)
VálaszTörlésFelhőlány, ááááááááááááá :-DD Csak nem! Iszonyat tömény!
Krisztina, ezek szerint nálatok is igen fura klíma van :-DD A csokik csak úgy huss, elpárolognak :-))
Húúúú! Ez isteni!
VálaszTörlésKicsit rummal, vagy rumaromával turbósítva:)) nyami-nyami!
Köszönet érte!
nagyi50 (Zsuzsa)
Nagyi :-))) Köszi!!
VálaszTörlésAzt hiszem, imába foglalom a nevedet! Nagyon régóta keresek egy csokiöntetet, amit csak kikapok a hűtőből, és passzol fagyikhoz, palacsintához. Jelentem: EZ AZ amit kerestem! Igaz, lehet hogy kicsit sokáig forraltam, mert jó sűrű lett, hidegen alig akart kijönni az üvegből. Azért sikerült a házi karamellfagyira varázsolnom belőle, isteni volt! Az biztos, hogy ilyen mindig lesz a hűtőmben!
VálaszTörlésZsuzsa
Ja, kifelejtettem: azt hiszem, a narancsos karamellszirup receptjét is nálad olvastam. Az is szuper, csinálnom is kell belőle egy újabb adagot!
VálaszTörlés