2010. március 28., vasárnap

Eltartható csokoládéöntet



Fagyira. Palacsintára. Süti tetejére. Gyümölcsöket belemártogatni. Vagy amire kedvünk szottyan :-)

Kitűnő alap, se tejterméket, se tojást nem tartalmaz - ezért is tartható el huzamosabb ideig a hűtőben.

Fantáziánk szab határt, hogyan ízesítjük tovább: narancshéjjal, fahéjjal, gyömbérrel, kókusszal, rummal...




Csokoládéöntet


Hozzávalók:


  • 30 dkg cukor
  • 10 dkg holland kakaópor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 3 dl víz
  • 1 púpos ek. ételkeményítő
  • 1 vaníliarúd


Összekeverjük szárazon a cukrot, kakaóport, a keményítőt, a reszelt csokoládét. Apránként felöntjük vízzel, csomómentesre-simára keverjük. Beletesszük a felhasított vaníliarudat, s 2 órára félretesszük pihenni.

Gyenge tűzön ovális habverővel folyamatosan kevergetve felforraljuk, 10 percig főzzük, vigyázva hogy le ne kapjon.

Vízfürdőbe állítva, még mindig kevergetve langyosra hűtjük, majd üvegbe töltjük. Ebből a mennyiségből kb. 4-5 dl öntet lesz.

Hűtőben tárolva hetekig felhasználható!



Ötlet: Mindmegette

16 megjegyzés:

  1. ÓÓÓ ez jöhet, bár én általában margarin, tej vagy víz, kakaópor és cukor keverékéből készítem, de ezt ki fogom próbálni, mert elég gyakran használom. Ez remek ötlet :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó,megszilárdul a süti tetején? Gondolom,nem keményre?

    VálaszTörlés
  3. Bia, olyasmi! De inkább hígabb öntet, mint amit pl. a zserbóra öntünk!


    Brigitta, szerintem ragacsos marad kissé. Inkább mondjuk somlóihoz, palacsintához, fagyihoz!

    VálaszTörlés
  4. Szia Viki!
    Díj vár nálam!! :-)
    N.

    VálaszTörlés
  5. Hívlak egy kis játékra... :-)

    VálaszTörlés
  6. Nem szilárdul meg!
    Nincs ideje :)
    Sőt, el se jut a süti tetejére ... ez az öntet valamilyen rejtélyes módon kivándorol az üvegből, egyenest bele a gyanútlanul ácsingózó emberke szájába :D

    VálaszTörlés
  7. Noncsi, köszönöm :-)


    Andi, igyekszem!!!


    Limara, na látod, ez már beszéd! :-)))


    Garffyka :-DDD

    VálaszTörlés
  8. Arra gondoltam,ha egy süti mégsem csokis,akkor mégis azzá lehet tenni!:-))Guszta!

    VálaszTörlés
  9. Hetekig felhasználható?! Félek, hogy nálam ez a mennyiség a másnapot sem érné meg... ;o) Már kóstolgatás közben elpárologna... :))

    VálaszTörlés
  10. :)))))) eltartható ? hát nálunk biztos nem :))) a csokis dolgok valahogy mindig elillannak:) biztos a klíma teszi:)

    VálaszTörlés
  11. Andi, pontosan! A tetejét jól meglocsolni, aztán hadd szóljon :-)


    Felhőlány, ááááááááááááá :-DD Csak nem! Iszonyat tömény!


    Krisztina, ezek szerint nálatok is igen fura klíma van :-DD A csokik csak úgy huss, elpárolognak :-))

    VálaszTörlés
  12. Húúúú! Ez isteni!
    Kicsit rummal, vagy rumaromával turbósítva:)) nyami-nyami!
    Köszönet érte!
    nagyi50 (Zsuzsa)

    VálaszTörlés
  13. Azt hiszem, imába foglalom a nevedet! Nagyon régóta keresek egy csokiöntetet, amit csak kikapok a hűtőből, és passzol fagyikhoz, palacsintához. Jelentem: EZ AZ amit kerestem! Igaz, lehet hogy kicsit sokáig forraltam, mert jó sűrű lett, hidegen alig akart kijönni az üvegből. Azért sikerült a házi karamellfagyira varázsolnom belőle, isteni volt! Az biztos, hogy ilyen mindig lesz a hűtőmben!
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  14. Ja, kifelejtettem: azt hiszem, a narancsos karamellszirup receptjét is nálad olvastam. Az is szuper, csinálnom is kell belőle egy újabb adagot!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.