2010. március 7., vasárnap

Csirkemájas-gombás Szigetházi szelet

Max Barátom Szigetházi tésztás szelete évekkel ezelőtt sokaknál aratott zajos sikert! Nem csoda. Összetett ízeivel egyszerűen lehengerlő, kedvünk és alapanyagaink szerint variálható, s mind melegen, mind hidegen fantasztikusan finom!

Egyik nap méláztam, mit is kéne főzni, ami hamar megvan, kiadós, finom - s beúszott a fejembe a Szigetházi! Hopp, mi lenne, ha a húst csirkemájra cserélném, az almát meg gombára? A mélázást bevásárlás és főzés követte, és azt kell mondjam, sikeres változata lett az Etalonnak :-)




Csirkemájas-gombás Szigetházi szelet


Hozzávalók:


  • 1 cs. fagyasztott leveles tészta (50 dkg)
  • 50 dkg csirkemáj (szív nélkül)
  • 50 dkg gomba, nálam csiperke
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 20 dkg nagyon húsos főtt császárszalonna
  • só, bors
  • kakukkfű


A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, kevés olajon puhára pároljuk. A csirkemájat megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, rádobjuk a hagymára, tovább pároljuk.

A gombát megtisztítjuk, elnegyedeljük (egész apró fejű gombát kaptam), hozzáadjuk a hagymás májhoz, s addig sütjük, míg a levét el nem fővi. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, kicsit hűlni hagyjuk.

A szalonnát felcsíkozzuk, picike olajon megpirítjuk, majd kiszedjük a zsiradékból.

A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, majd lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Úgy vágjuk ketté, hogy a nagyobbik részével ki tudjunk bélelni egy közepes tepsit, a kisebbik része pedig majd teljesen betakarja a rakományt.

Tehát a nagyobbik tésztarésszel kibélelünk egy tepsit (30x24 cm) úgy, hogy körben némi széle is legyen. Belehalmozzuk a májas-gombás ragut, megszórjuk a szalonnacsíkokkal, befedjük a kisebbik tésztalappal. A tetejét megkentem a szalonnasütő serpenyő aljában maradt ízes zsiradékkal.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, s kb. 30-40 perc alatt aranyszínre, ropogósra sütjük.

Egy üde salátával fantasztikus ebédet kanyaríthatunk a család elé!

6 megjegyzés:

  1. Szuper, ügyes vagy! Nem gondoltál még édes verzióra? Mondjuk valami...... csokisra:-DD
    Pszt! csoki, mandula, málna? tudod csak az íze kedviért:-))

    VálaszTörlés
  2. Hú Viki....nagyon jó kis kaját csináltál ismét.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet. Gondololm a ragu,meg a szalonna miatt szaftos is lehet belül. Már csorog is a nyálam....:-))

    VálaszTörlés
  4. Köszi Max, kitűnő volt a kiindulási alapom!!! :-)

    Édesre még nem gondoltam... De a csoki-málna-mandula kombó itt zakatol a fejemben, és foszlányokat már látok!


    Andi, köszi :-) Az vót :-DDD


    Andi, igen! Kívülről ropogós tészta, belül a szaftos-fűszeres cucc! Olyan illata volt...

    VálaszTörlés
  5. Érzen én az ízeket, látom én a színeket, s ez így együtt maga a menyország:)) Talán ma már nem is főzök, jóllaktam Nálad:))

    VálaszTörlés
  6. Drága Viki, vár Rád egy díj nálam, tudom, hogy már kaptad, de jár tőlem is, mert szeretlek olvasni:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.