Zuramat megfújta a böjti szél - felénk így mondják, ha valaki kissé meghűl. Ráadásul pont böjt van, s tényleg a szél fújta meg szombaton metszés közben :-)
Kapar a torka, folyik az orra, köhécsel - így délután 4 körül kitaláltam, hogy gyógyerejű, jó sűrű babgulyással járok a kedvébe. Imádja a bablevest, na majd ettől erőre kap! Így történt. Boldogan kanalazta befelé, hozzá egy karéj kenyér, s elégedetten szemlélte tovább a világot :-)
Ja! Az megvan, hogy mi kell a babázáshoz? Hát bab meg víz... Nincs szebb a magyar nyelvnél!
Babgulyás
Hozzávalók:
A babot megmossuk, kiválogatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, a húst felkockázzuk. Mindent beleborítunk egy kuktába, babérral ízesítjük, felöntjük vízzel, s a forrástól számítva 1 óra alatt készre főzzük.
A kukta remek találmány a későn ébredő, bablevesre vágyó háziasszonynak :-) Ez volnék én.
A hagyományos vonulatot tartva rántással sűrítettem - pedig sosem szoktam. Kis olajon rózsaszínűre pirítunk 1 ek. lisztet, tűzről lehúzva meghintjük kevés pirospaprikával, majd apránként adagolva hozzá a hideg! vizet, simára keverjük, majd a leveshez adjuk. Alaposan kiforraljuk.
Míg forrdogál, rest asszony galuskáját (by Garffyka) készítünk: 1 tojást elkeverünk annyi liszttel, hogy a rendes galuskatésztánál lágyabb masszát kapjunk. Egy lyukacsos szűrőkanálba öntjük, s kvázi belecsorgatjuk a tésztát a levesbe.
Készre főzzük, kóstoljuk, ha kell, sóval korrigáljuk. A füstölt hús nagyon sós, nekem alig kellett bele 1 mk-nyi utólag.
Szelet puha kenyér hozzá, és indulhatunk is napszámba :-)
Kapar a torka, folyik az orra, köhécsel - így délután 4 körül kitaláltam, hogy gyógyerejű, jó sűrű babgulyással járok a kedvébe. Imádja a bablevest, na majd ettől erőre kap! Így történt. Boldogan kanalazta befelé, hozzá egy karéj kenyér, s elégedetten szemlélte tovább a világot :-)
Ja! Az megvan, hogy mi kell a babázáshoz? Hát bab meg víz... Nincs szebb a magyar nyelvnél!
Babgulyás
Hozzávalók:
- 25 dkg szárazbab
- 25 dkg füstölt hús (nálam most pulykacomb)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 szál répa
- 2 szál petrezselyem
- 2-3 babérlevél
- olaj
- liszt
- pirospaprika
- 1 tojás
- 1-2 ek. liszt
A babot megmossuk, kiválogatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, a húst felkockázzuk. Mindent beleborítunk egy kuktába, babérral ízesítjük, felöntjük vízzel, s a forrástól számítva 1 óra alatt készre főzzük.
A kukta remek találmány a későn ébredő, bablevesre vágyó háziasszonynak :-) Ez volnék én.
A hagyományos vonulatot tartva rántással sűrítettem - pedig sosem szoktam. Kis olajon rózsaszínűre pirítunk 1 ek. lisztet, tűzről lehúzva meghintjük kevés pirospaprikával, majd apránként adagolva hozzá a hideg! vizet, simára keverjük, majd a leveshez adjuk. Alaposan kiforraljuk.
Míg forrdogál, rest asszony galuskáját (by Garffyka) készítünk: 1 tojást elkeverünk annyi liszttel, hogy a rendes galuskatésztánál lágyabb masszát kapjunk. Egy lyukacsos szűrőkanálba öntjük, s kvázi belecsorgatjuk a tésztát a levesbe.
Készre főzzük, kóstoljuk, ha kell, sóval korrigáljuk. A füstölt hús nagyon sós, nekem alig kellett bele 1 mk-nyi utólag.
Szelet puha kenyér hozzá, és indulhatunk is napszámba :-)
ÓÓÓ nagyon jól néz ki, de jó lenne ha ez lenne az ebédem. Hétvégére csülkös bablevest tervezek, de addig is élvezem a te levesed látványát :)
VálaszTörlésA Zuraddal akkor kezet foghatok, mert imádom a bablevest, babgulyást.Kedvencek!! Igazából levesben főleg az ilyen jó sűrűeket szeretem.
VálaszTörlésBia, bebebeeeeeee, nekem ez lesz az ebédem :-) Á, már szerda van, mindjárt hétvége és főhet a csülkös téma :-)
VálaszTörlésChris, teljesen levettem a lábáról :-) S igazából én is a sűrű-tartalmas leveseket szeretem!
Jajjj, de jól néz ki!...mehetek ebédelni? :)
VálaszTörlésNálunk is csak az ilyen tele-minden-jóval-leveseket szeretik(jük)
VálaszTörlésA többi üres levesnek számít!Ez nagyon guszta!:-))
Csibe, most melegítettem :-))) Jer!
VálaszTörlésAndi, ha már leves, akkor legyen benne valami :-)
Nálunk is nagy kedvenc!!!:))
VálaszTörlésHa van kedved egy kis játékhoz, nézz be hozzám :-)
VálaszTörlésMóni, nálunk is :-)
VálaszTörlésZsiri, köszi! Néztelek,húha :-)
Imádom, főleg füstölt hússal, így jó sűrűn!! Jaj de éhes vagyok.(nagy sóhajtás, még nagyobb nyelések közepette)
VálaszTörlés