2010. március 24., szerda

Babgulyás



Zuramat megfújta a böjti szél - felénk így mondják, ha valaki kissé meghűl. Ráadásul pont böjt van, s tényleg a szél fújta meg szombaton metszés közben :-)

Kapar a torka, folyik az orra, köhécsel - így délután 4 körül kitaláltam, hogy gyógyerejű, jó sűrű babgulyással járok a kedvébe. Imádja a bablevest, na majd ettől erőre kap! Így történt. Boldogan kanalazta befelé, hozzá egy karéj kenyér, s elégedetten szemlélte tovább a világot :-)

Ja! Az megvan, hogy mi kell a babázáshoz? Hát bab meg víz... Nincs szebb a magyar nyelvnél!




Babgulyás


Hozzávalók:

  • 25 dkg szárazbab
  • 25 dkg füstölt hús (nálam most pulykacomb)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 szál répa
  • 2 szál petrezselyem
  • 2-3 babérlevél
  • olaj
  • liszt
  • pirospaprika
  • 1 tojás
  • 1-2 ek. liszt


A babot megmossuk, kiválogatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, a húst felkockázzuk. Mindent beleborítunk egy kuktába, babérral ízesítjük, felöntjük vízzel, s a forrástól számítva 1 óra alatt készre főzzük.

A kukta remek találmány a későn ébredő, bablevesre vágyó háziasszonynak :-) Ez volnék én.

A hagyományos vonulatot tartva rántással sűrítettem - pedig sosem szoktam. Kis olajon rózsaszínűre pirítunk 1 ek. lisztet, tűzről lehúzva meghintjük kevés pirospaprikával, majd apránként adagolva hozzá a hideg! vizet, simára keverjük, majd a leveshez adjuk. Alaposan kiforraljuk.

Míg forrdogál, rest asszony galuskáját (by Garffyka) készítünk: 1 tojást elkeverünk annyi liszttel, hogy a rendes galuskatésztánál lágyabb masszát kapjunk. Egy lyukacsos szűrőkanálba öntjük, s kvázi belecsorgatjuk a tésztát a levesbe.

Készre főzzük, kóstoljuk, ha kell, sóval korrigáljuk. A füstölt hús nagyon sós, nekem alig kellett bele 1 mk-nyi utólag.

Szelet puha kenyér hozzá, és indulhatunk is napszámba :-)





10 megjegyzés:

  1. ÓÓÓ nagyon jól néz ki, de jó lenne ha ez lenne az ebédem. Hétvégére csülkös bablevest tervezek, de addig is élvezem a te levesed látványát :)

    VálaszTörlés
  2. A Zuraddal akkor kezet foghatok, mert imádom a bablevest, babgulyást.Kedvencek!! Igazából levesben főleg az ilyen jó sűrűeket szeretem.

    VálaszTörlés
  3. Bia, bebebeeeeeee, nekem ez lesz az ebédem :-) Á, már szerda van, mindjárt hétvége és főhet a csülkös téma :-)


    Chris, teljesen levettem a lábáról :-) S igazából én is a sűrű-tartalmas leveseket szeretem!

    VálaszTörlés
  4. Jajjj, de jól néz ki!...mehetek ebédelni? :)

    VálaszTörlés
  5. Nálunk is csak az ilyen tele-minden-jóval-leveseket szeretik(jük)
    A többi üres levesnek számít!Ez nagyon guszta!:-))

    VálaszTörlés
  6. Csibe, most melegítettem :-))) Jer!


    Andi, ha már leves, akkor legyen benne valami :-)

    VálaszTörlés
  7. Nálunk is nagy kedvenc!!!:))

    VálaszTörlés
  8. Ha van kedved egy kis játékhoz, nézz be hozzám :-)

    VálaszTörlés
  9. Móni, nálunk is :-)

    Zsiri, köszi! Néztelek,húha :-)

    VálaszTörlés
  10. Imádom, főleg füstölt hússal, így jó sűrűn!! Jaj de éhes vagyok.(nagy sóhajtás, még nagyobb nyelések közepette)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.