2010. február 24., szerda

Zabpelyhes-fűszeres kenyér

Azt hiszem, még sosem sütöttem süteményt, amelynek tésztájába zabpehely kellett volna... No így vész el a szüzesség :-)))





Voltaképp ez egy pofonegyszerű muffintészta hasáb formában megsütve, egy remek kiinduló alap, amit aztán fantáziánk és kamránk tartalma szerint a végtelenségig variálhatunk. Van benne ugyanis egy 5 dkg-nyi mennyiség, ami szerintem bármi lehet. Nálam most kandírozott citrushéj, de lehetnek olajos magvak, lehet csokoládé, mazsola, marcipán... S voltaképp a fűszerekkel is kedvünk szerint játszhatunk! Kreatív kis sütemény :-DD

A tetejét hirtelen felindulásból kentem le lekvárral és hintettem meg kókuszreszelékkel, abszolút jót tett neki!




Zabpelyhes-fűszeres kenyér



Hozzávalók:


  • 5 dkg zabpehely
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg kandírozott citrushéj (na ez a variálható 5 dkg!)
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 késhegynyi fahéj
  • 1 löttyintésnyi vaníliakivonat
  • 1 löttyintésnyi instant grog by FlatCat

Tetejére:
  • lekvár
  • kókuszreszelék


A margarint habosra keverjük a cukorral, a fűszerekkel, hozzáadjuk a tojást és a tejet.

A zabpelyhet, lisztet, citrushéjat és sütőport is összekavarjuk, a nedves hozzávalókhoz öntjük, simára keverjük.

Egy szögletes hasábformát kikenünk margarinnal, meghintjük liszttel, belesimítjuk a masszát, és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 30 percig sütjük - tűpróba!!

Rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk. Tetejét megkenjük lekvárral és meghintjük kókuszreszelékkel.

Kitűnő uzsonnasütemény!





Ihlet: Patyi Árpád - Korpádi Péter: Muffinok

5 megjegyzés:

  1. Már régóta akarok én is zabpelyhes kekszet kipróbálni,s ez is milyen jó ötlet!:-))

    VálaszTörlés
  2. huhhhhh már megint hizni kell?:)) Iránytüm högyét a kamra felé állítottam:))

    VálaszTörlés
  3. Viki, gratula, szép lett! :) És csak bátran a zabpelyhes sütikkel, kekszekkel, én nagyon gyakran használom, megéri. Ha netán túl sokat sütnél, majd megyünk segíteni eltüntetni :)

    VálaszTörlés
  4. Andi, és oly sokféleképpen variálható!

    Macus, köszönöm szépen!!!


    Viki, ez itt egy ilyen post :-) Amolyan hátsónövelő :-)))


    Garffyka, most fogok rászokni a zabpehelyre, nagyon úgy látom... Ha sokat sütök, szólok - vagy küld.fény.post!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.